Herren har sin glädje i dem som vördar honom, som hoppas på hans nåd.
Psaltaren 147:11

Världen idag

”Jag ser mig själv som en visionär, inspiratör och entreprenör och jag ger mig inte förrän det jag föresatt mig är genomfört”, säger Lalle Ericson, känd som krogpastor, Vasaloppspastor och polispastor. Foto: Privat

Lars-Gustaf ”Lalle” Ericson, 70 år

Under smeknamnet Lalle är Lars-Gustaf Ericson en välkänd profil i pingströrelsen. Alltifrån barndomen i pastorshemmet har han haft ett hjärta för dem som har blivit ”tilltufsade” av livet.

Jubilar · Publicerad 08:00, 7 feb 2020

Lalle Ericson berättar att hans far i sin pastorstjänst var livligt engagerad i att hjälpa nödlidande. Det engagemanget satte tidigt djupa spår hos Lalle, och omsorgen om dem som har det svårt har också präglat hans 34 år som pastor i olika församlingar.

Det Lalle såg hos sin pappa, Axel Ericson, blev tidigt en kallelse även för honom själv. Som så många andra brottades han med existentiella frågor och tvivel under tonårstiden, men barnatron lämnade han aldrig.

En tragisk händelse innebar en total vändning i Lalles liv.

– När jag var i 20-årsåldern omkom min far, som var mitt stora föredöme i livet, tragiskt i en trafikolycka. Då fattade jag beslutet att bli starkare i min tro.

– Det beslutet har väglett mig in i ett rikt och spännande liv.

34 år som pastor i olika församlingar följde, med föreståndartjänster i Mjölby, Falun och Tyresö. De elva åren i Faluns pingstförsamling har lämnat en stor plats i Lalles hjärta. ”Krogpastor”, ”Vasaloppspastor” och ”polispastor” var några titlar han fick under sin tid där.

– Att vara ute bland människor på krogen blev en fin kontaktpunkt för mig som pastor. Jag tog på mig en prästkrage och fick sitta ner och prata med många människor, säger han, och fortsätter:

– Senare kontaktade polisen mig och ville ha mig med när anhöriga skulle underrättas om tragiska händelser. I vissa fall föll det sig naturligt att det blev längre samtal, och en del av dem jag mötte i den uppgiften har jag fortfarande kontakt med.

”Vasaloppspastor” blev Lalle då han efter skid-VM i Falun 1993 engagerade alla pingstförsamlingar i Dalarna i ett samarbete med Vasaloppets kansli i Mora. Lalles idé var att pastorer och medlemmar skulle utmana varandra att åka Vasaloppet.

Släkt, vänner och företag engagerades att sponsra varje åkare och pengarna som kom in skulle gå till nödhjälp ute i världen.

– Vasaloppet tände på vår idé och vi blev 39 deltagare från Dalarnas pingstförsamlingar, berättar Lalle.

– Vi fick sedan starta fyra minuter före alla de andra åkarna. När vi gav oss i väg i spåret, hördes speakerns röst i högtalarna: ”Gud välsigne er nu i spåret.”

Lalle fick förmånen att starta Livsnerven, som kanaliserat många miljoner kronor till att hjälpa nödlidande i bland annat Nordkorea och västra Afrika.

Ett annat minnesvärt tillfälle var när 50 000 Vasaloppsbiblar delades ut under Vasaloppsveckan år 2000. När Lalle såg pallarna med alla de många biblarna undrade han om alla verkligen skulle gå åt. Men det gjorde de och i dag är den exklusiva bibeln en raritet som det är svårt att få tag på.

– Jag ser mig själv som en visionär, inspiratör och entreprenör och jag ger mig inte förrän det jag föresatt mig är genomfört.

– Men jag vill framhålla att jag inte är ensam om att genomföra satsningarna. Min gåva är att få andra med mig och sedan är vi många som hjälps åt, konstaterar Lalle.

I samband med sin födelsedag bjuder Lalle Ericson in till en festkonsert i Tyresö pingstkyrka. Den kände kristne journalisten Arne Winerdal kvalitetssäkrar Lalles presentationer av de olika inslagen, och bland de medverkande märks Arne Eklöf, på 60-talet solist i populära Segerkvartetten.

Vidare återuppstår sångarevangelisterna Urban och Malte för en kväll (välkända under 1970- och 80-talen). Flera andra sångare och musiker medverkar också.

– Den finaste present ni kan ge mig är att ni kommer den kvällen och ger en gåva till stöd för fembarnsmamman Muzi i Kongo. Sången och musiken och gemenskapen får ni på köpet, säger Lalle entusiastiskt.

När jag var i 20-årsåldern omkom min far, som var mitt stora föredöme i livet, tragiskt i en trafik-olycka. Då fattade jag beslutet att bli starkare i min tro.

Lalle Ericson

Födelsedag: Den 7 februari.

Gör: Timanställd på Fonus begravningsbyrå, omsorgspastor i Tyresö Pingstkyrka som volontär, hjälper till i församlingens second hand butik.

Bor: I Tyresö, söder om Stockholm.

Familj: Gift med Agneta, tre söner, ett barnbarn.

Avkoppling: Älskar att vistas ute i naturen. Skogen är en härlig plats för återhämtning.

Firar: Med stor festkonsert i Tyresö Pingstkyrka, den 8 februari klockan 18. Själv har jag det mesta jag behöver och vill i stället göra en insats för fembarnsmamman Muzi i Kiwik i västra Kongo.

Framtiden: Det är ett allvarligt läge i världen och personligen tror jag att Jesus snart kommer tillbaka. Vill gärna se många komma till tro dessförinnan.

Tomas Sjödins författarskap prisas igen

Kultur. Författaren och pastorn Tomas Sjödin har tilldelats året Birger Norman-pris.   Priset vill... lördag 27/11 18:00

Stigmatisering av Polen drivs av ideologiska särintressen

Ledare EU-kommissionen fortsätter att rasa mot medlemslandet Polen som anses bryta mot grundläggande... lördag 27/11 00:10

Första Advent en kontrast till politiskt kaos

Ledare Veckan mellan Domsöndagen och Första Advent, alltså vid skiftet från ett gammalt kyrkoår till ett... lördag 27/11 00:00

Mission på sociala medier i en onådd folkgrupp

Missionsglimten Det plingar till i min telefon. Ett meddelande kommer in på en säker chatt-app från en medarbetare... lördag 27/11 00:00

Hela havet stormar i riksdagen efter den historiska onsdagen

Ledare Hela havet stormar. Så beskrev Sveriges radios Tomas Ramberg situationen efter att MP deklarerat... fredag 26/11 00:10

Oklart vem som bär skulden för regeringskollapsen

Hade Magdalena Andersson (S) kännedom om att Miljöpartiet kunde lämna regeringen om... lördag 27/11 14:00
E-tidning
Världen idag är en obunden nyhets­tidning på kristen grund. Tidningen kommer ut tisdag–lördag. Fredags- och lördagsutgåvorna publiceras endast digitalt.
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier