Jag ska lova dig så länge jag lever, i ditt namn ska jag lyfta mina händer.
Psaltaren 63:5

Världen idag

Hans Jansson, 65 år

Egentligen tänkte han bli lärare, men fyrtio år senare kan Hans Jansson blicka tillbaka på fyra decennier som pastor. Ett val han inte alls ångrar. – Det är något som jag är extremt tacksam för, säger han.

Jubilar · Publicerad 08:00, 22 jan 2020

Under hela uppväxten har kyrkan varit en naturlig del för Hans Jansson. Pappan var nämligen pastor i olika småförsamlingar, och Hans tillbringade därför en stor del av uppväxten i värmländska Normarkshyttan och senare i Uppland.

Men trots uppväxten i en kyrka hade han själv inte någon tanke på att bli pastor.

– Jag skulle bli lärare och sökte in till lärarhögskolan. Men en dag när vi var ute och åkte med familjen, frågade min syster varför jag inte sökte in till Örebromissionens ledarinstitut. Min spontana reaktion var: ”Aldrig i livet!”, men det där var ändå en sak som satte sig, berättar han.

Efter en del funderande bestämde han sig för att i alla fall söka in till institutet – i alla fall för att ha det som en form av reservplan om han inte kom in på lärarhögskolan. 

Han kom dock in på båda – och valde trots allt att utbilda sig på ledarinstitutet till fritidsinstruktör.

– Min första tjänst var som ungdomsinstruktör i en församling i Köping. Men jag insåg där att jag inte bara kunde jobba med scouting och spela volleyboll med ungdomarna, så jag började hålla enkla bibelstudier. Då kände jag direkt att det var det som jag var skapt att göra.

Innan han hunnit gå en teologisk utbildning fick han förfrågan om att bli ungdomspastor i Korskyrkan i Borås, där han hann jobba tre år innan han fortsatte till en likadan tjänst i Filadelfiakyrkan i Örebro. 

Efter pastorsjobb i bland annat nuvarande Lugnet­kyrkan i Falun och som andrepastor i nuvarande Ryttar­gårds­kyrkan i Linköping, har Hans sedan 2004 varit pastor och föreståndare för Kungs­ports­kyrkan i Huskvarna.

Men i september förra året klev han ett steg tillbaka och släppte föreståndarskapet, men arbetar kvar i församlingen som pastor på 60 procent.

– Det är naturligtvis en omställning efter så många år som föreståndare, men det har känts väldigt bra och rätt. Det har varit en smidig övergång till David Axelsson, som är ny föreståndare och som redan jobbat i församlingen i sju år. Det har varit jättekul att se hur han gått in i det här, det känns väldigt positivt.

Den mindre tjänsten i Kungs­ports­kyrkan har därmed frigjort tid för att bland annat resa runt i olika församlingar, och kanske kan det även bli fler böcker utöver de tre han redan släppt. Hans senaste bok, Mästarlikt ledarskap, kom ut 2018.

– Jag tror att jag har några fler böcker inom mig, men jag har inte börjat skriva på någon än, berättar han.

Det har också öppnats upp möjligheter för Hans att vara mentor åt inte bara pastorer utan även personer i andra typer av ledarroller.

– Vi har en liten längtan, jag och min fru, om att få stötta pastorspar. Vi ser ett extremt behov av det, berättar Hans.

Men även om han nu på pappret har en mindre tjänst, och dessutom i dag uppnår pensionsålder, tänker Hans inte slå av på takten.

– Jag har inga tankar på att gå i pension bara för att jag fyller 65. Jag tror faktiskt den bästa tiden kan ligga framför mig, den tid där jag kommer att vara mest effektiv och produktiv, säger han, och berättar att han vill fortsätta vara med att bygga Guds rike.

– Jag tror inte det finns någon pensionering i Guds rike egentligen. Jag brinner fortfarande för det här och vill fortsätta så länge jag bara orkar.

Hittills har det sammanlagt blivit fyrtio år som pastor i olika församlingar, något som Hans ser tillbaka på med glädje.

– Jag hade absolut inte velat göra något annat än det jag gör. Hade jag fått leva om mitt liv hade jag gjort exakt samma val igen. Jag kan inte tänka mig något mer meningsfullt.

– I mina ögon är församlingen det viktigaste som finns här på jorden, så att få jobba med det är extremt motiverande och givande, säger Hans.

Hade jag fått leva om mitt liv hade jag gjort exakt samma val igen. Jag kan inte tänka mig något mer meningsfullt.

Hans Jansson

Födelsedag: 22 januari.

Familj: Hustrun Karin och tre vuxna barn.

Bor: I Huskvarna.

Bästa avkopplingen: Jag är en riktig sportnörd som gillar sport i alla dess former. Jag läser också en del. Sedan älskar jag det jag gör som pastor – det är inte bara ett jobb utan en stor del av mitt liv.

Firar: Enkelt med min familj.

Önskar: Inget.

Hotspot om elkrisen blev viralt

TV. Världen idags tv-program Hotspot har blivit viralt efter att avsnittet om en systemhotande elkris... tisdag 28/6 15:00

Undersökning: Få politiker bor i utsatta områden

Förorten. Av de politiker som kandiderar till höstens val är det få som bor i landets mest socioekonomiskt... tisdag 28/6 12:00

Pinsamma svenska reaktioner på abortbeslutet

Ledare Att Kristdemokraterna, för många år sedan nu, övergav sin främsta hjärtefråga – barns rätt till liv... onsdag 29/6 00:10

Viktig seger för svenskt jordbruk

Ledare Sveriges bönder är inte längre miljöförstörare. Det har riksdagen äntligen beslutat efter många års... onsdag 29/6 00:00

Artikel om hbtq och Pingst har lett till intensiv debatt

Hbtq. Världen idags rapportering om kyrkorelaterade hbtq-forums slutna diskussion kring att förändra... tisdag 28/6 10:00

Regeringen avgår – en utvärdering och en varning

Israelkrönika Israel går mot nyval, för femte gången på tre år. Och även om parlamentet, Knesset, i skrivande... onsdag 29/6 00:00

Sorgegudstjänst hölls för offren i masskjutningen i Oslo

Norge. På söndagen slöt Osloborna upp i en sorgegudstjänst i stadens domkyrka efter helgens terrordåd där... tisdag 28/6 07:00
E-tidning
Under perioden 20 juni–5 augusti är kundtjänst endast öppen vardagar kl 10–12.
Magasin
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier