Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Peder Teglund. Foto: Arkiv

Firaren har funnit livets mening

Meningen med livet är att lova Gud – med den man är och allt man gör. Det menar Peder Teglund, som firar 65 år på fredag. Grundaren av Borås kristna center kan se tillbaka på ett liv som innehållit allt från vänskap över samfundsgränser till att få blommor från RFSL. Men att han går in i pensionsåldern betyder långtifrån att han tänker sluta tjäna Gud.

Jubilar · Publicerad 14:40, 8 feb 2017

– Gud kallade mig väldigt tidigt. Men jag undrade: Vad är det Gud kallar mig till? säger Peder Teglund.

Han berättar att han funderade på om det var evangelist han skulle bli, eftersom han tyckte om att evangelisera – eller om det var lärare som var hans kall, eftersom han tyckte om att undervisa.

– Men så älskar jag att ha med människor att göra, och insåg: ”Det är nog pastor jag ska bli. För jag älskar ju alltihop av det som en pastor gör.”

Peder Teglund växte upp som pastorsson i Halland, Kolmården och Stockholm. År 1972 började den då 20-årige Peder att arbeta som skolevangelist för Filadelfiakyrkan i Stockholm. Snart började han även tjäna på en utpost i Älvsjö, där träffade han sin fru Yvonne, och ett par år senare flyttade han till Ulricehamn för att arbeta som ungdomspastor.

År 1975 gifte sig Peder och Yvonne och ett par år senare fick Peder sin första ordinarie pastorstjänst i en pingstförsamling i Gånghester, strax utanför Borås, dit de nygifta flyttade.

Så småningom upplevde Peder och hans fru en kallelse till att starta en församling. De valde att studera på Livets ords bibelskola i Uppsala år 87/88 och startade en egen liten bibelskola i Borås.

– Den blev grunden till Borås kristna center, berättar Peder Teglund.

År 1988 slog församlingen upp portarna. Man var då omkring 50 personer.

I dag har församlingen omkring 130 medlemmar. Församlingen driver skola och förskola och är delaktiga i ett biståndsarbete.

– Det känns fantastiskt. Alla de här sakerna brinner jag för: Att hjälpa nödställda, att få se människor växa i sina kristna liv, att få se människor göra det som Gud har förberett för dem.

Hur har församlingen förändrats?

– Oj, oj, oj. På många sätt. Vi är en trosförsamling och det vill vi vara. Allteftersom trosrörelsen har förändrats har vi förändrats. Vissa saker som vi gjorde förr skulle vi inte göra i dag. Jag tror att det är viktigt att man förändras när samhället förändrats. Men det betyder inte att man gör avkall på evangeliet – budskapet och teologin ligger alltid fast. Jag talar om en förändring gällande kulturen.

Sedan 1992 har församlingen jobbat ekumeniskt.

– Vi upplevde ett starkt tilltal om att bjuda in pastorer från andra kyrkor.

Peder Teglund berättar att det fanns församlingar som hade attityden: ”Vilka är ni och vad gör ni här?” när Borås kristna center startade. Pionjärerna hade i sin tur lite av ett besserwisser-beteende.

– Jag började med att be om förlåtelse för vår attityd. Pastorerna från de andra kyrkorna sa då: ”Är det någon som ska be om förlåtelse så är det vi.”

Samtalet blev början på ett mångårigt samarbete. Pastorerna började ha regelbundna träffar som Peder kallar för tankesmedja.

– Vi har stått med varandra i olika skiften och svårigheter i livet – både privat och i församlingarna. Vi ber för varandra och är först och främst vänner.

Sista söndagen varje månad går de runt i olika kyrkor för att be för staden och ett par år på pingstdagen har de haft en gemensam gudstjänst. Pastorerna och prästerna har olika åsikter i flera frågor – men kan enligt Peder diskutera allting som de vänner de är.

Några andra som Peder har kunnat diskutera med på en vänskaplig nivå – det är lokala företrädare för RFSL. Det hela började på 90-talet då Peder var en flitig insändarskribent i Borås Tidning. Han skrev inte sällan inlägg i moralfrågor och tog tydlig ställning mot vissa företeelser. De lokala RFSL-aktivisterna skojade med honom och skrev: ”Du har visst en stående spalt i tidningen.”

När Peder fyllde 50 år fick han en bukett blommor från ett homosexuellt par som var aktivt inom RFSL. ”Vi respekterar din inställning och vill bjuda dig till oss,” stod det på kortet.

Peder trodde först att de drev med honom, men när han ringde och tackade visade det sig att de menade allvar. Han besökte lokalavdelningen och där läste han bibelord om vad det står om homosexualitet i Bibeln, men proklamerade samtidigt Guds kärlek till människorna.

Efteråt fick Peder en ny bukett blommor. ”Tack för en trevlig kväll på RFSL” stod det, och följdes av ett samtal med de skämtsamma orden; ”Hoppas inte att din fru tar illa upp.”

Att bry sig om andra människor i stället för att leva för sig själv har blivit något av ett livsmotto för Peder.

– Det finns inget som ger en sådan välsignelse som att leva för andra människor. Livets mening är att lova Gud. Inte minst genom att göra Guds vilja. Att göra saker för andra människor är en del av den lovsången.

Att Peder nu fyller 65 betyder inte att han automatiskt går i pension. Han är öppen med att man inom församlingen är inne i en ny process för att bland annat söka ny pastor, men Peder kan tänka sig att vara kvar till november 2018. Då har han tjänat i församlingen i 30 år. Och även om han slutar officiellt så tänker han långt ifrån sluta tjäna.

– Jag har siktet på att fullborda mitt lopp på vilket sätt Herren än leder mig, säger Peder Teglund.

Alla de här sakerna brinner jag för: Att hjälpa nödställda, att få se människor växa i sina kristna liv, att få se människor göra det som Gud har förberett för dem.

Namn: Peder Teglund

Ålder: 65 år den 10 februari

Familj: Hustrun Yvonne, barnen David, Marcus, Therése, Samuel, Benjamin och Jemima och sju barnbarn.

Bor: I ett hus med sjöutsikt i samhället Frufällan, Borås

Det betyder min fru: ”Hon är världens bästa fru. Hon har stöttat mig i alla år, och hennes vishet och eftertänksamhet har hjälpt mig. Men först och främst är hon min bästa vän.”

Önskar mig: ”Jag älskar klassisk musik, så gärna någon konsert eller någon annan upplevelse. Även pengar till allt som har att göra med att hjälpa människor.”

Så firar jag: I församlingen på söndag samt med familjen

Så känns det att fylla 65: ”Jättebra. Jag har inga problem med att bli äldre. Det enda man ber om är nåd att få vara frisk. Det är spännande att bli 65. Man går delvis in i ett nytt skede. Det känns som en milstolpe.

Favoritbibelord: Jesaja 58 och Romarbrevet 8:37

Hela familjer kan lösa samhällsproblemen

Ledare Familjen är en grundsten i både samhället och den kristna församlingen. Stabila och väl fungerande familjer leder till såväl stabila och väl...

Många klagar på störande måsar om sommaren

Klagomålen om störande fåglar har ökat med åren, enligt skadedjursföretaget Rentokil. – Problemet är ganska stort, säger skadedjursexpert Andreas...
E-tidning