Under Jesusrörelsens väckelse på 70-talet besökte Tomas Enochsson en konsert i sin hemförsamling, där ett amerikanskt band gästade. Det kom att förändra hans liv.
– Det var en väldigt stark andlig atmosfär, så jag blev tvungen att räcka upp min hand och gå fram och lämna mitt liv till Jesus.
Det blev en fantastisk vändpunkt i livet, minns han.
– Det var som ett fantastiskt väckelsemöte i rockens tecken. Jag ville också bli en förmedlare av bra sånger om tro och frälsning, säger han.
Tillsammans med sin bror började han importera musik från Maranatha i USA som de översatte till svenska. Dessa tog de med sig till sitt evangelisationsband Yeshua, som de åren 1974–1975 turnerade med, både inom Norden och i Polen, där de vittnade och spelade på allt från skolor till fängelser.
I början av 80-talet startade han sedan, tillsammans med bröderna Sven och Mikael Lindvall, bandet Badmintons, med texter som präglades av Tomas kristna tro.
– Det blev väldigt bra och mycket uppmärksammat. Vi spelade ”americana” så det var svängigt, berättar han.
Badmintons lades på dock på is efter att de släppt ett album år 1984. Men för en tid sedan bestämde sig Tomas för att på nytt plocka upp låtarna från tiden med Badmintons, men översätta dem till engelska.
Arbetet resulterade i en skiva med sju låtar, vilken släpps på hans 70-årsdag den 4 april. Ytterligare sex låtar släpps i höst.
– Jag tycker att låtarna blev minst lika bra som originalet, om inte bättre. Att det är engelska texter gör att det blir ett lite annat stuk, säger han.
En stor del av arbetslivet har Tomas arbetat i musikaffärer, både som egen företagare och som anställd åt andra. Men han hann också med att under några års tid på 90-talet pendla tätt mellan Sverige och Nashville för att skriva låtar åt olika förlag. Låtarna gavs aldrig ut i USA, men några av dem finns som svenska inspelningar av Björn Skifs, Totta Näslund och en drös dansband.
– Där fick jag verkligen lära mig textskrivaryrket och skriva tillsammans med duktiga amerikanska låtskrivare.
Den egna musikkarriären låg dock nere under många år. Men år 2015 återvände han till musiken när det fanns mer tidsutrymme i livet igen, och sedan dess har han släppt musik under både namnet Enok som Tomas Enochsson och Paradiset.
Han har släppt en stor del av sin musik på engelska och responsen har strömmat in från alla möjliga hörn av världen.
– Jag har nästan sjutusen följare på Spotify, vilket i min lilla värld är mycket. Det är oerhört roligt.
Tomas Enochsson beskriver sin nyfunna comeback inom musiken som inspirerande. Och bara för att han fyller 70 år lär inte hans musik tystna, konstaterar han.
– Nej, det finns nog risk för att det fortsätter. Ett konstnärskap går inte att stänga av. Ungefär så känns det för mig.
Att fylla 70 år gör han dock ingen större grej av, men uttrycker tacksamhet för det.
– Jag är väldigt glad att jag är frisk och kan ägna mig åt det som jag vill göra, säger han.
Nu fördelar han sin tid mellan i lägenheten i Stockholm och sin sommarstuga, och vintertid blir det en hel del tid i lägenheten på den spanska solkusten.
Men musiken finns närvarande överallt.
– Då får man ju ha en gitarr på varje ställe, annars går det inte, säger han och skrattar.