Herren har blivit min borg, min Gud är min tillflykts klippa.
Psaltaren 94:22

Världen idag

Eva och Gustav Ek hade en öppen inbjudan på sitt bröllop för 25 år sedan. Foto: Privat

Eva och Gustav Ek, 25-årig bröllopsdag

Möt paret som älskar att arbeta ihop, som har fyra barn men oftast många fler omkring sig ändå. Hon var 16 år och han 19 år när de blev ett par – nu firar de 25 år som gifta.

Jubilar · Publicerad 06:00, 17 jun 2020

Det är i Furuhöjdskyrkans lokaler vi möts en förmiddag i maj. Ett digitalt möte där kyrkolokalen skymtar bakom Eva och Gustav Eks glada ansikten på skärmen. Det var här de möttes och det är här de fortfarande lever en stor del av sina liv. Under en period var det också deras fysiska hem.

– Perioden då vi bodde i kyrkans lägenhet har präglat oss mycket, berättar Eva.

– Där byggdes många av de relationer vi har än i dag med människor, berättar Gustav.

De växte upp i samma församling, Furuhöjdskyrkan i Alunda, och lärde känna varandra i ungdomsarbetet. De var lägerledare ihop den sommaren de fick upp ögonen för varandra.

– Vi arbetade och tjänade Gud tillsammans och hade också väldigt roligt ihop, säger Gustav.

1990 blev de ett par och då var Eva 16 år och Gustav 19 år. Efter tre år förlovade de sig.

– När Gustav friade blev det på riktigt och det kändes stort. Sen var det inte några tveksamheter alls om att det var vi två, säger Eva.

Men det första minnet från bröllopsdagen var något utav en katastrof, minns Eva.

– Vi var på väg till min innebandykompis som var frisör. Jag skulle bara stryka den skrynkliga slöjan innan och då har jag alldeles för varmt och stryker ett stort hål i slöjan, säger Eva.

Paret hade, redan då, ett stort socialt sammanhang både i församlingen och inom innebandyn som båda var väldigt engagerade i.

– Vi ville inte exkludera någon och våra föräldrar förstod det. Det blev en öppen inbjudan som slutade på 228 gäster, säger Gustav.

Att ha alla innebandykompisar på ett frikykobröllop menar de var ett vittnesbörd i sig, men ytterligare ett minne har etsat sig fast från bröllopsdagen för 25 år sedan.

– Jag minns att pastorn i sitt vigseltal uppmanade oss med orden ”Sjung och spela till Herrens ära”, säger Gustav.

För Eva och Gustav Ek var och är sång, musik och innebandy en stor del av livet.

– Vi tog verkligen till oss av orden i vigseltalet och har försökt leva efter det, säger Eva.

När Gustav beskriver sin frus styrkor i deras gemensamma liv förklarar han att det är hon som håller ihop tillvaron. Han lyfter också fram hennes engagemang i församlingen och passionen för lovsång och tillbedjan.

– Hon står för en stadig grund i vårt äktenskap. Det är världsklass, tryggt på alla sätt, säger Gustav.

Familjen Ek har alltid haft ett öppet hem för människor. Ibland har någon behövt bo över natten, ibland en längre period. Kännetecknande är att alla åldrar trivs kring Eva och Gustav, inte minst ungdomar.

– Gustav står mycket för de sociala kontakterna och planerar upp saker och ting. Han är väldigt uppskattad av alla åldrar, säger Eva om sin man.

Paret har fyra barn och beskriver var och en av dem som viktiga milstolpar i livet. När barnen var små valde de att fortsätta sitt engagemang i församling och innebandy.

– Vi har aldrig sett att det blev ett avbrott mellan församlingsliv och familjeliv, säger Gustav.

En period bodde de i vaktmästarbostaden och tjänstgjorde som vaktmästare i kyrkan. Då var det många människor som kom och gick och de var väldigt engagerade i församlingsarbetet.

– Jag tror det har präglat hela familjen väldigt mycket att vi valde så, inte minst vår äldsta dotter kan vi se det i, säger Eva.

Paret har nyligen tagit över Gustavs föräldrahem som är en mindre bondgård. Just nu är det mycket arbete med gården och de njuter av det. Men pulsen i familjen är sig lik.

– Vi tänker mycket på hur gården kan betjäna människor, inte minst nu i coronatider, säger Gustav.

– Vi älskar att jobba ihop, vi arbetar på samma skola och sedan fortsätter vi jobba ihop hemma på gården. Att sätta sig på altanen efter en lång dag och ta en skål med hemmagjord kräm ihop, det är kvalitetstid, säger Eva.

Eva står för en stadig grund i vårt äktenskap. Det är världsklass, tryggt på alla sätt.

Eva och Gustav Ek

Bröllopsdag: 17 juni
Familj: Fyra barn, svärsonen Gustav
Kvalitetstid ihop: Kräm och mjölk på altanen efter en arbetsdag i trädgården. Åka hem till goda vänner och kolla på Galenskaparna. Att vi springer på varandra på jobbet, det är kvalitetstid.
Äktenskapstips: Uppskatta varandras styrkor istället för att konkurrera, kommunikation, lovsången och bönen i hemmet. Att välja varandra är ett beslut.
Såhär firar vi: Kommer att fira tillsammans med barnen på något sätt. Kanske ut och äta på restaurang.

E-tidning
Senaste magasinen