Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Entreprenören: Gud är en obeskrivlig källa till lugn

När svåra beslut ska tas, då bär den frid som Eskil Burenfjäll fick uppleva för första gången som tolvåring hemma på köksgolvet i Västerbotten. Nu fyller företagsledaren 80 år och engagemanget för kristen media, väckelse, utbildning och Israel brinner fortsatt starkt.

Jubilar · Publicerad 14:00, 26 maj 2023

Eskil Burenfjäll föddes i Backviken utanför Burträsk i Västerbotten och kom tidigt att präglas av föräldrarnas kristna tro. När han på mammas uppmaning som tolvåring böjde knä i köket och bad en frälsningsbön upplevde han en trygghet och inre frid.

– Denna trygghet har följt mig sedan den där händelsen, inte minst i mitt företagande har detta varit en ovärderlig källa till lugn när svåra beslut ska tas, berättar han.

Eskil flyttade som ung till Västerås på 1960-talet för att läsa till ingenjör och träffade där sin Eva. Efter en tid som svagströmsingenjör på statliga Televerket startade han 1982 familjeföretaget Mälarlift AB, som har vuxit genom åren och i dag hyr ut 800 byggliftar i stora delar av Sverige.

– Pengar är en dålig herre men en bra tjänare, det är min filosofi, säger han.

Eskil var även aktiv för att starta en kristen friskola i Västerås i mitten av 1990-talet. Pilträdsskolan i stadsdelen Vallby i Västerås har i dag omkring 320 elever.

I Vallby ligger dessutom församlingen Vallbykyrkan, där Eskil och Eva har varit engagerade sedan den grundades under namnet Sion 1988. Församlingen, som sedan 2020 har Christer och Kicki Dahlberg som pastorspar, är en del av Trosrörelsen.

Kristna medier är en annan hjärtefråga för Eskil Burenfjäll. Han har under många år och på olika sätt haft ett engagemang både i tidningen Världen idag, som bland annat styrelseledamot, och i den kristna tv-kanalen Kanal 10.

– Vi lever i ett mediesamhälle. Det måste finnas kristna mediekanaler som bär ut evangeliet, värnar de kristna värderingarna och stödjer Israel, betonar han, och beskriver flera viktiga anledningar till att engagera sig för landet Israel.

– I botten finns landets centrala plats i den bibliska historien, fortsätter Eskil Burenfjäll.

– Sedan har vi det som hände med det judiska folket i samband med Förintelsen. Det judarna utsattes för gör att vi har ett gemensamt ansvar för att se till att detta inte händer igen. Där är Israel en garant.

Han nämner även den positiva utvecklingen i landet sedan staten utropades för 75 år sedan.

– Landet har blomstrat och utvecklats i en miljö med stora utmaningar. Israel har varit med om flera krig, otaliga terrordåd och är beläget i ett område med tufft klimat, dessutom omgivet av fientligt inställda diktaturer.

– Att de har klarat sig igenom allt detta och därtill har upplevt en sådan fantastisk utveckling är beundransvärt. Det är verkligen ett speciellt land, tillägger han.

Organisationen Heart of Evangelism och deras kampanjer runt om i Sverige, liksom Korset i Hassela – en förening som har rest ett 30 meter högt kors i Sveriges geografiska mittpunkt – är andra projekt och satsningar som ligger Eskil varmt om hjärtat.

– Sverige är ett kristet land och vi behöver påminna oss om hur Guds beskydd och välsignelse har vilat över oss i generationer. I min barndom fick min hembygd uppleva en väckelse där den enskilt viktigaste frågan för många var att få det rätt ställt med Gud. Vi kan inte tänka ut hur en sådan besökelse skulle kunna se ut nästa gång, men be och arbeta för att det ska ske igen, säger Eskil.

Naturen, jakt och fiske är fritidsintressen som fortfarande får stort utrymme i kalendern. Under vår och höst blir det inte sällan långa bilresor till hemtrakterna i Backviken för älgjakt och fiske i närliggande Bygdeträsket. Eller för att fånga havsöring, insjööring eller lax några mil från föräldrahemmet när havsöringen stiger upp i Skellefteälven.

Högtidsdagen kommer att firas med öppet hus dagen efter födelsedagen i hemmet i Skerike Åby gård i Västerås. I 80-årspresent vill han varken ha presenter eller blommor utan hänvisar till möjligheten att ge en gåva till Skandinavisk teologisk högskola.

Pengar är en dålig herre men en bra tjänare, det är min filosofi.

Eskil Burenfjäll

Födelsedag: 80 år, den 5 juni.

Familj: Hustrun Eva, fem barn med familj och 13 barnbarn.

Bor: Västerås.

Bästa avkopplingen: Jakt och fiske.

Så firar jag min födelsedag: Öppet hus i hemmet den 6 juni klockan 14–18.

Önskar mig: En gåva till Skandinavisk teologisk högskola.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10