Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Vem laddade det vapen som dödade al-Halik?

Israelkrönika · Publicerad 00:00, 3 jun 2020

Då är vi där igen: en tragisk händelse i Israel används till att svärta ner den judiska staten. I lördags blev den 32 år gamle Iyad al-Halik skjuten till döds av israeliska säkerhetsstyrkor vid Lejonporten i Gamla staden efter att han försökt springa ifrån dem med något som såg ut som ett vapen.

Det visade sig senare att al-Halik var obeväpnad och även autistisk.

Medier världen över har som bäst gett en kort rapport om saken, där de bara säger att israelisk gränspolis sköt och dödade ”en autistisk palestinier” i Jerusalem. Detta är verkliga fakta – men de ger inte en sann bild av vad som hände. Tvärtom är de ett effektivt medel i den pågående kampanjen att delegitimera Israel.

Samtidigt blåser israelisk-arabiska parlamentsledamöter upp saken oproportionerligt för att få ut maximal effekt. Ledaren för partiet Förenade arablistan, Ayman Odeh, sade: ”Vi måste försäkra oss om att poliserna fängslas och samtidigt komma ihåg att även om de tryckte på avtryckaren var det ockupationen som laddade vapnet.”

Med andra ord: Israel är problemet – Israel är inte legitimt.

Israel har inlett en polisutredning. Det riktas intern kritik mot det faktum att poliserna inte lyckades förstå att al-Halik var autistisk, och det faktum att gränspolisen som tillkallades mitt under incidenten fick höra att de jagade en terrorist. Det hade man inte kunnat veta säkert, säger kritikerna. Och de har rätt.

Men återigen tappar man bort sammanhanget. Det har varit en spänd period med en ökning av terrorangrepp de senaste veckorna. Lejonporten är en av de mest utsatta portarna eftersom man därifrån kan gå rakt in på Tempelplatsen. Många poliser har tidigare dödats i och runt Gamla staden, och man har satt in strikta åtgärder för att förhindra detta.

Araberna som kommer dit vet att de måste träda varsamt, eftersom poliserna är på tårna. När någon börjar springa från polisen i detta område utsätter man sig därför för stor fara.

Polisen vet att de gjorde en tragisk felbedömning i detta fall, men det stora problemet ligger inte hos dem. Det ligger hos sådana som Ayman Odeh och hans partikolleger. Inte sällan uttrycks det stöd och sympati för terrorister från representanter från Förenade arablistan. När ”knivintifadan” pågick för fem år sedan riktades även då Förenade arablistans kritik mot säkerhetsstyrkorna.

Man behöver inte säga orden ”vi rättfärdigar terrorism” för att rättfärdiga terrorism.

Det är detta budskap till det arabiska samhället som skapar nya terrorister. Det är detta budskap som gör att israelisk polis och säkerhetsstyrkor hela tiden måste vara på tårna. Det är detta budskap som i sin förlängning leder till felaktiga beslut hos säkerhetsstyrkorna.

Därför är det detta budskap som bär skulden till Iyad al-Halks död.

Tvärtemot vad de korta medierapporterna antyder: ett felaktigt polisbeslut säger absolut ingenting om polisens moral. Det säger bara att även poliserna är människor. Den ursäkt för, och det stöd till terror, som Förenade arablistan står för är däremot inte ett misstag, utan en ideologi.

Här finns det verkliga problemet.

Tumme upp

För forskarna på Hebrew University som genom genforskning på ett nittiotal kanaanéer, de flesta hämtade från den arkeologiska utgrävningen i Megiddo, har lyckats ta reda på att detta folk, som det står om så ofta i Bibeln, till stor del immigrerat från områden kring Georgien, Armenien och Azerbajdzjan.

Tumme ner

För alla som så självklart uttalar sig om vad David Ben-Gurion skulle ha gjort i dag gällande utlysandet av suveränitet över delar av Judéen och Samarien. Även om det är rätt att försöka finna visdom i historiska beslut är situationen nu och 1947 så olika att alls inte mycket kan sägas med stor säkerhet.

Gammalt jättekors funnet i Pakistan

Historia. I juni upptäcktes ett stort marmorkors i bergen i norra Pakistan. Det kan vara mer än tusen år... lördag 11/7 16:51

En öppen debatt kritiskt för vår framtid

Ledare I veckan publicerades ett uppmärksammat öppet brev i tidningen Harper Magazine. Brevet är... lördag 11/7 00:00

Sveriges inställning liknar bosättarnas – allt eller inget

Israelkommentar Trots att Israels regering i skrivande stund, tisdag morgon den sjunde juli, ännu inte i detalj har... torsdag 9/7 00:00

Vill se svensk protest mot moskébeslutet för Hagia Sofia: ”Skymf”

Turkiet. Hagia Sofia ska bli moské, det meddelar Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Den välkända... fredag 10/7 21:38
E-tidning
Senaste magasinen