Öppna mina ögon, så att jag ser undren i din undervisning.
Psaltaren 119:18

Världen idag

Vem kan bäst föra de palestinska arabernas talan?

Israelkrönika · Publicerad 00:00, 8 jul 2020

Hur kommer det sig att Israel har lyckats utveckla en av världens mest framgångsrika stater i Mellanöstern, medan de omkringliggande arabiska länderna är underutvecklade och ofta i fullständigt kaos? Om man tittar på arabisk kultur, arkitektur och litteratur från medeltiden, ser man storhet. Problemet är deras politiska ledare.

Traditionellt sett finns det tre konkurrerande former av identitet bland araberna i Mellanöstern; islam, det arabiska umma (folket) och den lokala klanen. Dessutom har man gjort misslyckade försök att förena folket runt panarabismen, idén om ett sekulärt stor-arabiskt rike, och man utför många problematiska nationalistiska experiment. Men de båda sistnämnda identiteterna är främmande för arabisk kultur.

När judarna i större antal började återvända till Eretz Israel i slutet av 1800-talet, samarbetade de med araberna för att utveckla landet. Jerusalems stormufti Haj-Amin al-Husseini utnyttjade då idén om ett stolt muslimskt arabiskt umma för att samla dessa fridfulla araber till uppror mot judarna. Resultatet är en över hundra år gammal konflikt – och stort lidande på båda sidor.

Under, och inte minst efter, Israels befrielsekrig utnyttjade de arabiska ledarna tanken på ett sekulärt panarabiskt rike som motivation för att starta krig. Den är i stor grad skyldig till det flyktingproblem vi fortfarande lever med idag. Flyktingarna existerar idag eftersom de arabiska ledarna vill att de ska finnas.

Från mitten av sextiotalet försökte PLO, den palestinska befrielseorganisationen, använda en uppkonstruerad nationalism som samlade motivation. Men PLO och dess förgrening, det palestinska självstyret (PA), har nästan ingen kontakt med lokalbefolkningen. PLO drev sin terror från de omkringliggande länderna (Jordan, Libanon och Tunisien), och mottogs inte väl av de lokala klanledarna. Många av dessa är vänligt inställda till Israel eftersom de ser att det ger dem ordnade liv och ekonomiska möjligheter. PA förvanskar och till och med förbjuder sådana positiva relationer.

Haj-Amin al-Husseini, Gamal Abdel Nasser, Yassir Arafat och Mahmoud Abbas är bara en handfull av tiotals ledare som har utnyttjat de palestinska araberna, för att främja agendor som inte gynnar folkets bästa.

Vanliga människor önskar saker som arbete, trygghet, ordning, ekonomisk frihet och hälsa. Allt detta har stulits från dem – men inte på grund av ”den israeliska ockupationen”. Detta är de arabiska ledarnas förföriska lögn. Det är deras brist på omsorg för folket de leder – och deras hejdlösa hat mot judarna och den judiska staten – som har orsakat lidandet.

Vem representerar bäst de palestinska araberna? Klanledarna. De har en relation till folket och bryr sig om dem. Klanen är en stark identitet med tydliga regler, men även omsorg. Klanledarna måste också leva med konsekvenserna av de beslut de tar, till skillnad från PA-ledarna som ändå mottar sina miljoner och lever frikopplade från folket. De palestinska arabernas värsta fiender är deras politiska ledare.

Tummen upp

För Israels satellitprogram som i måndags skickade upp satelliten Ofek 16. Om resten av processen lyckas, kommer Ofek snart att kunna ge utmärkt information om hot mot landet, som till exempel Irans atomvapenprogram.

Tumme ner

För israeliska myndigheter som inte har stängt av en livsfarlig insjö med lerbotten vid Caesarea. I fredags drunknade Michael Ben Zikri av utmattning i leran, efter att han heroiskt räddat en beduinfamilj, mamma och tre barn.

Är makten viktigare än sanning för Harris?

Gästledare Demokraternas presidentkandidat Joe Biden har valt senator Kamala Harris som sin... lördag 15/8 00:00

Frågan är om du använder det du har fått?

Inför söndag 1 Korinthierbrevet 12:4–11 Jag var tio år gammal när jag på läger bad om att få bli andedöpt.... torsdag 13/8 00:10
E-tidning
Senaste magasinen