Nej, liksom han som har kallat er är helig ska också ni vara heliga i allt ni gör. Det står ju skrivet: Ni ska vara heliga, för jag är helig.
1 Petrusbrevet 1:15-16

Världen idag

Pandemi i ett annorlunda land

Israelkrönika · Publicerad 00:00, 18 mar 2020

Egentligen borde man skriva om något annat, för det finns gränser för hur mycket coronanyheter en människa är kapabel att smälta. Men även om de stora konsekvenserna i princip är desamma överallt, är saken den att denna pandemi i Israel skapar vissa incidenter som är lite annorlunda. Det är det denna artikel fokuserar på.

Yuval Elbashan är en känd programledare i israelisk radio. Han lider av pollenallergi och berättade hur han kände sig när han nös ute på gatan. Folk försvann hastigt i väg från honom som om han var en terrorist som viftade med ett automatgevär. Associationen är typiskt israelisk.

Judendomen baserar sig starkt på det kollektiva, am Israel – det judiska folket, och judiska män samlas ofta i så kallade minyan, en grupp på minst tio män, när de ber. Man vill inte gärna avlysa bönen, det som många anser vara det mest effektiva vapnet i kampen mot corona. Detta var förmodligen orsaken till att regeringen förbjöd samlingar för mer än tio personer.

Många synagogor organiserar nu därför flera minyan och lägger dem på olika tider.

Det finns än så länge inga coronafall i Gaza, och folket där har de senaste dagarna uttryckt ”tacksamhet” för det de kallar den israeliska blockaden; den strikta kontrollen på vad och vem som kommer in och ut från Gaza. Israel har nu skickat testutrustning för att hjälpa Hamasregimen att kunna kontrollera situationen. Detta är en självklarhet för Israel, men är intressant i sig eftersom det enda Israel mottar från Gaza är raketer, sprängämnen och brandbomber.

Israel hjälper också det palestinska självstyret (PA). De har som bekant många coronafall i Betlehemsområdet, och tar en mängd prover. De har emellertid inga laboratorier för att kolla upp dessa, så det görs i Israel. Israel skickade även tjugo ton antibac till PA för några dagar sedan.

Detta är också intressant eftersom anklagelserna som kommer med jämna mellanrum från PA:s propagandamaskineri är att Israel förgiftar deras vatten och ger deras barn förgiftat godis. Israels humanitära cv, även när det gäller regimer som söker deras undergång, är däremot mycket tydligt: Man försöker alltid rädda liv.

Israel har haft lättare för att stänga gränserna än de flesta länder. Gränserna mot Syrien och Libanon är redan stängda och gränserna mot Jordanien och Egypten har haft mycket begränsad trafik. Stängningen drabbar huvudsakligen palestinska araber som arbetar i eller besöker Jordanien, och turister.

Israeliska nyheter borde vid den här tiden ha varit fulla av politik; för två dagar sedan blev ett nytt parlament insvuret och i dagarna ska en ny regeringskoalition bildas. Men som en israelisk radioreporter sade: I dagens nyhetsbild har politik fått rollen som det komiska pausinslaget – några minuter när man kan lugna ner sig och hämta andan efter alla katastrofnyheter runt coronaviruset.

En kort förklaring av Purim, som firades förra veckan, är uttrycket nahafoch hu – ”allt är tvärtom”. En bra beskrivning ”för en tid som denna”.

Tumme upp

För Knessets talman, Yuli Edelstein, som för att upprätthålla coronaförordningarna som förbjuder samlingar på mer än tio personer delade upp insvärjningen av nya parlamentsledamöter i fyrtio grupper där man bara svor in tre i taget.

Tumme ner

För ledande rabbiner som länge vägrat stänga sina yeshivor där hundratals studenter studerar sida vid sida. Man kan identifiera sig med värdet av att studera skriften, men principen pikuach nefesh, som handlar om att rädda liv, står över alla bud i judendomen.

”Alla tiders sånger” från Nashville sänds på TBN Nordic

Tv. Nu sänds hela programserien ”Alla tiders sånger” på den kristna tv-kanalen TBN Nordic, i åtta... söndag 24/9 11:00

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10