Nej, liksom han som har kallat er är helig ska också ni vara heliga i allt ni gör. Det står ju skrivet: Ni ska vara heliga, för jag är helig.
1 Petrusbrevet 1:15-16

Världen idag

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika · Publicerad 00:00, 31 maj 2023

Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört talas om det: Terrorister från Jenin sköt mot ett bostadshus i det judiska samhället Gan Ner.

Att terrorister skjuter mot judar och judiska samhällen (bosättningar) i Judeen och Samarien är inte ovanligt. Men Gan Ner ligger inne i själva Israel, vid foten av Gilboaberget. Jenin ligger i norra Samarien (en del av Västbanken) och står under det palestinska självstyrets auktoritet.

Detta saknar inte heller motstycke; det skjuts inte sällan raketer från Gaza mot judiska samhällen. För 25–30 år sedan var det vanligt att Hizbollah sköt raketer mot Israels norra delar. Under den så kallade andra intifadan, mer korrekt benämnt al Aqsa-terrorkriget, sköt terrorister från Betlehem med maskingevär över den lilla dal som skiljer Betlehem från Jerusalems sydligaste stadsdel, Gilo.

Men medan det mer eller mindre dagligen skjuts mot judar i Judeen och Samarien, hör skottlossning in i det erkända Israel till det mer ovanliga.

Och nu skedde det på en ny plats. Gan Ner ligger väldigt nära den gröna linjen och säkerhetsstängslet som åtskiljer det erkända Israel från Samarien, och samhället har varit utsatt för infiltration av terrorister. Att kulor tränger in i folks vardagsrum är dock högst ovanligt – och definitivt oacceptabelt. Lyckligtvis var ingen hemma.

Det finns nästan ingen gräns på de åtgärder som Israel har tagit för att skydda sig mot terroristerna. Det är en nation som värdesätter liv och sträcker sig oerhört långt för att undvika en ny konflikt med de palestinska araberna.

Utöver enorma insatser att skaffa underrättelseinformation och därmed avvärja terrorangrepp innan de sätts i verket, finns det vakter och metalldetektorer på köpcentra, förskolor och skolor; stora betongsuggor för att skydda väntande vid busshållplatser och tågstationer; världens mest avancerade elektroniska stängsel, murar och barriärer både över och under marken; laser mot ballonger med sprängämnen; skyddsrum med bara hundra meters mellanrum i utsatta områden; kontrollstationer, väpnade soldater och poliser i tusental på gatorna, och så vidare.

Vart du än vänder dig och upptäcker en eller annan form av säkerhetshetsanordning i Israel, så finns de där för att skydda mot arabiska terrorister. Och även om de beskyddar alla i landet är de i första hand till för att beskydda judar – eftersom judarna är måltavlan för terrorn.

Det finns inga liknande anordningar för arabiska samhällen, hem eller individer. Och det är inte för att Israel inte bryr sig om sina arabiska medborgare, utan för att dessa inte är hotade. Frånvaron av säkerhetsanordningar talar sitt tydliga språk.

Trots detta framställer världssamfundet konsekvent Israel som angriparen. Och den stora opinionen köper det. Det är vår uppgift att avslöja dem. Det görs med fakta.

Tumme upp
För de judiska bosättare som i måndags återvände till Chomesh i norra Samarien. Chomesh evakuerades när Gaza tömdes på judar eftersom USA ville se prov på en evakuering även från Samarien.

Tumme ned
För att nyetableringen av Chomesh inte har gått genom de rätta kanalerna, utan bara fått ett tyst ja från regeringen under bordet. Det är på tiden att Israel bestämmer sig för vad de vill med Judeen och Samarien.

Det finns nästan ingen gräns på de åtgärder som Israel har tagit för att skydda sig mot terroristerna.

Styrräntan höjs på nytt – så mycket dyrare blir ditt bolån

Ekonomi. Torsdagens nya räntehöjning gräver ännu djupare hål i hushållens plånböcker. Ökade bolånekostnader... fredag 22/9 22:00

Kristersson: Vi är mitt i extrem våldsvåg

Kriminaliteten. Flera utomstående tros ha blivit offer när två personer sköts ihjäl på en pub i Sandviken. – Det är... fredag 22/9 18:17

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10