Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Israels judisk-arabiska relationer prövas igen

Israelkrönika · Publicerad 00:10, 30 mar 2022

De två terrorangreppen den senaste veckan, där än så länge sex israeler har dödats (i skrivande stund har flera livshotande skador), kom inte oväntat. Den muslimska fastemånaden ramadan börjar nästa vecka, och det har blivit ett mönster att de palestinsk-arabiska terrorgrupperna dagarna före samt under fastan trappar upp sina mordiska angrepp på Israel.

I fjol ledde oron kring ramadan till slut fram till kriget i Gaza och de enorma upplopp som israeliska araber startade mot judar och judisk egendom inne i Israel.

De tre terroristerna från senaste veckans terrorangrepp är alla israeliska medborgare. Detta komplicerar både möjligheten att avslöja dem innan de slår till och arbetet med att förhindra nya angrepp. Israeliska araber har rättigheter som inte palestinska araber har när det gäller jobb och rörelsemöjligheter inne i landet, och deras juridiska rättigheter är också starkare.

Den stora oron och frågan som israelerna nu ställer sig är hur utbredd denna extremism är bland de israeliska araberna. Minnesbilderna från hatet som visade sig för ett år sedan är färska, och allt fler undrar om det finns någon grund för samexistens.

Samtidigt finns det otaliga exempel på just det – samexistens – där judar och araber arbetar tillsammans, bor tillsammans och njuter av varandras kulturella, intellektuella och ekonomiska bidrag.

Ändå är det oroväckande att höra den genomgående tonen från de israelisk-arabiska ledarna efter terrorangreppen den senaste veckan. Det kommer en omedelbar fördömelse av terrorn i klara ordalag. Men när dessa ledare intervjuas på radio och tv finns det bokstavligt talat ingen vilja till självrannsakan och självkritik. Man pekar på terroristerna som ”ensamvargar”, inte representativa för det samhälle de vuxit upp i och att detta samhälle inte har medverkat till de attityder personen utvecklat.

I stället pekar man genast finger mot Israel och mot reell och påstådd diskriminering mot israeliska araber. Detta är orsaken till att vissa väljer terror, hävdar man.

Det finns en sanning i att Israel inte har behandlat utvecklingen av arabiska städer på samma sätt som andra. Och det stämmer också att man har sett lite genom fingrarna med kriminalitet som har hållit sig inom den arabiska sektorn. Här behöver Israel vidta avgörande åtgärder – och det finns tecken som tyder på att man har börjat göra det.

Men det kan absolut inte användas varken för att rättfärdiggöra, försvara eller förklara terrorn! Nu talar vi inte om enskilda individer, utan om ett större fenomen. Och här måste det israelisk-arabiska politiska, religiösa och intellektuella ledarskapet verka för djupgående attitydförändringar i sitt eget samhälle.

Tillsammans med vissa förbättringar i israelisk politik när det gäller de israeliska araberna kan den redan befintliga grunden för samexistens då utvidgas och bli till stor nytta för bägge parter.

Tumme upp

För civila israeler med vapentillstånd, som gång på gång lyckas stoppa pågående terrorangrepp och förhindra fler offer. Otaliga liv har räddats på detta sätt.

Tumme ner

För Jordaniens utrikesminister, som inte ville delta på toppmötet i Negev mellan fyra arabiska stater, Israel och USA. Jordanien behöver stabilitet i regionen – att bojkotta samarbete leder inte till ett mer stabilt Mellanöstern.

De tre terroristerna från senaste veckans terrorangrepp är alla israeliska medborgare.

KD vill att polisen dna-testar vid utlänningskontroller

Politik. KD vill återuppliva Reva-projektet med skärpta inre utlänningskontroller, säger partiledaren Ebba... lördag 13/8 17:00

V vill se ”svenska elpriser” – utmanar EU:s konkurrenslag

Energipolitik. Vänsterpartiet vill införa ett lägre pris för svenska elkonsumenter och behålla marknadspriset för... lördag 13/8 12:00

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Låt oss välsigna och hedra alla lärare

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Det här är sista söndagen innan skolan börjar. Sex–sjuåringarna, som ska börja skolan, undrar hur... lördag 13/8 00:00
E-tidning
Under perioden 20 juni–19 augusti är kundtjänst endast öppen vardagar kl 10–12.
Magasin
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier