Ty det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än att lida för onda gärningar.
1 Petrusbrevet 3:17

Världen idag

Israels judisk-arabiska relationer prövas igen

Israelkrönika · Publicerad 00:10, 30 mar 2022

De två terrorangreppen den senaste veckan, där än så länge sex israeler har dödats (i skrivande stund har flera livshotande skador), kom inte oväntat. Den muslimska fastemånaden ramadan börjar nästa vecka, och det har blivit ett mönster att de palestinsk-arabiska terrorgrupperna dagarna före samt under fastan trappar upp sina mordiska angrepp på Israel.

I fjol ledde oron kring ramadan till slut fram till kriget i Gaza och de enorma upplopp som israeliska araber startade mot judar och judisk egendom inne i Israel.

De tre terroristerna från senaste veckans terrorangrepp är alla israeliska medborgare. Detta komplicerar både möjligheten att avslöja dem innan de slår till och arbetet med att förhindra nya angrepp. Israeliska araber har rättigheter som inte palestinska araber har när det gäller jobb och rörelsemöjligheter inne i landet, och deras juridiska rättigheter är också starkare.

Den stora oron och frågan som israelerna nu ställer sig är hur utbredd denna extremism är bland de israeliska araberna. Minnesbilderna från hatet som visade sig för ett år sedan är färska, och allt fler undrar om det finns någon grund för samexistens.

Samtidigt finns det otaliga exempel på just det – samexistens – där judar och araber arbetar tillsammans, bor tillsammans och njuter av varandras kulturella, intellektuella och ekonomiska bidrag.

Ändå är det oroväckande att höra den genomgående tonen från de israelisk-arabiska ledarna efter terrorangreppen den senaste veckan. Det kommer en omedelbar fördömelse av terrorn i klara ordalag. Men när dessa ledare intervjuas på radio och tv finns det bokstavligt talat ingen vilja till självrannsakan och självkritik. Man pekar på terroristerna som ”ensamvargar”, inte representativa för det samhälle de vuxit upp i och att detta samhälle inte har medverkat till de attityder personen utvecklat.

I stället pekar man genast finger mot Israel och mot reell och påstådd diskriminering mot israeliska araber. Detta är orsaken till att vissa väljer terror, hävdar man.

Det finns en sanning i att Israel inte har behandlat utvecklingen av arabiska städer på samma sätt som andra. Och det stämmer också att man har sett lite genom fingrarna med kriminalitet som har hållit sig inom den arabiska sektorn. Här behöver Israel vidta avgörande åtgärder – och det finns tecken som tyder på att man har börjat göra det.

Men det kan absolut inte användas varken för att rättfärdiggöra, försvara eller förklara terrorn! Nu talar vi inte om enskilda individer, utan om ett större fenomen. Och här måste det israelisk-arabiska politiska, religiösa och intellektuella ledarskapet verka för djupgående attitydförändringar i sitt eget samhälle.

Tillsammans med vissa förbättringar i israelisk politik när det gäller de israeliska araberna kan den redan befintliga grunden för samexistens då utvidgas och bli till stor nytta för bägge parter.

Tumme upp

För civila israeler med vapentillstånd, som gång på gång lyckas stoppa pågående terrorangrepp och förhindra fler offer. Otaliga liv har räddats på detta sätt.

Tumme ner

För Jordaniens utrikesminister, som inte ville delta på toppmötet i Negev mellan fyra arabiska stater, Israel och USA. Jordanien behöver stabilitet i regionen – att bojkotta samarbete leder inte till ett mer stabilt Mellanöstern.

De tre terroristerna från senaste veckans terrorangrepp är alla israeliska medborgare.

Sydstatsbaptisterna tappade en halv miljoner medlemmar

USA. Medlemsantalet i USA:s största protestantiska samfund, de så kallade sydstatsbaptisterna, har nu... lördag 27/5 19:00

Att följa Jesus Kristus innebär att förneka sig själv

Gästledare Paulus bekännelse i Galaterbrevets femte kapitel, vers 24, är en bekännelse för alla Jesu... lördag 27/5 00:10

Övergångsställen i regnbågsfärger restaureras inte

Hbtq. RFSL Uppsala är besvikna över att två bortnötta cykelövergångsställen i regnbågsfärger inte ska... lördag 27/5 16:00

Vattenfall sänker avgifter med miljardbelopp

Ekonomi. Vattenfall drar ned elnätsavgiften med i snitt 34 procent – motsvarande 1,1 miljarder kronor – från... lördag 27/5 13:00

Lärdomar av utfallen mot Ungern

Ledare I osedvanligt explicita och övertydliga ordalag förklarade i veckan Ungerns premiärminister Viktor... lördag 27/5 00:00