Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

En signatur i Wien kan förändra världen

Israelkrönika · Publicerad 00:10, 9 mar 2022

Medan världens fokus förståeligt nog är riktat mot Ukraina, pågår de avgörande förhandlingarna om Irans atomprogram i Wien. Resultatet av dessa kan få enorma konsekvenser både för utvecklingen av Mellanöstern och den globala maktbalansen under decennier framöver.

Enligt rapporter som kommer från Wien, och inte minst information från en tidigare rådgivare i USA:s utrikesdepartement i ärenden som angår Iran, Gabriel Noronha, är avtalet som nu utformas ”en total katastrof”. Noronha menar att det är farligt för USA:s och västvärldens säkerhet.

Avtalet sägs innehålla ett nästintill totalt avskaffande av amerikanska sanktioner mot Iran. Sanktionerna mot Irans revolutionsgarde, den iranska mullaregimens mest trofasta och inbitna försvarare, och en organisation som är ansvarig för terroraktiviteter i 35 länder, kommer också att skrotas tillsammans med sanktioner mot en rad privatpersoner som exempelvis är ansvariga för terrorattentatet mot det judiska AMIA-centret i Buenos Aires 1994, där 85 personer dödades.

Som en konsekvens av att bland annat sanktionerna mot Irans oljehandel hävs, kommer miljarder dollar att strömma in i den iranska terrorregimen. Det kommer att frigöra enorma resurser i Irans finansiering av sina stöttepelare – läs terrororganisationer – i Yemen, Irak, Syrien, Libanon och Gaza.

Vad kommer USA att tjäna på allt detta? Inte mycket, enligt israeliska experter. Avtalet sägs medföra att steget till att producera en iransk atombomb bara innebär ett iranskt beslut att göra det – och därefter några få veckors intensivt arbete.

En av Irans stöttepelare är Hizbollah i Libanon under ledning av Hassan Nasrallah. Orsaken till att Hizbollah finns, enligt dem själva, är att bekämpa Israel. Man brukar säga att man måste ”försvara Libanon” mot ”den sionistiska aggressionen” samt ”befria Palestina.” Israel beskrivs som ”en temporär enhet.”

Hizbollah, förutom att vara en terrororganisation, är den i särklass starkaste militärmakten i Libanon. Under den ekonomiska kris som Libanon har genomgått de senaste åren, har organisationen tagit ett järngrepp om landet. I en intervju på Libanons LBC TV i slutet av februari, sade landets utrikesminister Abdallah Bou Habib att Libanon inte är i stånd att göra sig av med Hizbollah. Det kommer att utmynna i ett inbördeskrig. Endast med utländsk hjälp kan Libanon göra sig av med Hizbollah, sade Habib.

Hizbollah är bara en av den iranska regimens många stöttepelare. Med de miljarder som kommer att strömma in som konsekvens av det avtal som beskrivs här ovan, kommer Iran att bli en regional supermakt. Det blir i så fall en makt som inte sympatiserar med väst och demokratiska värden.

En signatur i Wien kan alltså vara avgörande för hur världen kommer att se ut framöver. Israel verkar vara det enda landet som i dag kraftfullt står upp emot Iran. Man undrar när resten av världen tänker vakna upp.

Tumme upp

En mycket försiktig tumme upp för Israels president Isaac Herzhog som sade att denna veckas möte med Turkiets president Erdogan inte ska få negativa verkningar för Israels goda relation till Cypern. Turkiet upprätthåller en illegal ockupation av halva Cypern.

Tumme ner

För Erdogan som försöker manövrera sig tillbaka till inflytande bland annat med hjälp av mötet med Herzog. Erdogan, som nyligen gjorde om Hagia Sofia till en moské, är islamist, högst oberäknelig och måste bemötas med fasthet.

Avtalet sägs innehålla ett nästintill totalt avskaffande av amerikanska sanktioner mot Iran.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

Ambulansförbund rasar mot ny dygnsvila: ”Horribelt feltolkat”

Ekonomi. Nya EU-regler om dygnsvila har börjat gälla. Detta trots stora protester från bland annat... måndag 2/10 20:00

C-stämman: Ja till dödshjälp och sänkt alkoholålder

Centerpartiet. Centerpartiet säger ja till att tillåta dödshjälp i Sverige. Partistämman sade även ja till att... måndag 2/10 17:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10