Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Barmhärtighet, ja – naivitet, nej!

Israelkrönika · Publicerad 00:00, 22 sep 2021

Underhållande, deprimerande, informativt och ”jag tror inte mina öron”. Alla dessa är reaktioner man kan ha med sig efter att ha hört ett samtal om nyhetsläget på israelisk radio.

Yariv Oppenheimer och Yinon Magal är två kända profiler som tillsammans leder programmet. Förstnämnde är före detta ledare för vänsterorganisationen Fred nu, medan Magal politiskt tillhör högerflanken. Diskussionerna dem emellan utgör en viktig del av programmet.

Av dessa två är Oppenheimer den bäste debattören och uppvisar också en mänsklig värme och omsorg som ofta saknas hos Magal, och ibland på högersidan generellt. Oppenheimer lider däremot av en nästan bottenlös naivitet.

För att illustrera den punkten: Efter att de två sista rymlingarna från Gilboa-fängelset tillfångatogs i söndags, ledde diskussionen runt detta Oppenheimer till att fråga om inte varningarna som skickades ut när de sex flydde – angående faran för att de kunde begå terrorangrepp – var överdrivna.

Då ska man veta att man pratar om personer som redan är dömda för medverkande till terror där judar har blivit mördade.

Undertexten i frågan är vänstersidans tendens att tona ner palestinsk-arabiska övergrepp, medan de blåser upp påstådda israeliska övergrepp – som någon enstaka gång är sanna.

Oppenheimer nöjde sig inte med detta, utan fortsatte att anklaga de israeliska säkerhetsstyrkorna för sättet de skaffar sig underrättelseinformation – ett sätt han menar är omoraliskt. Allt detta i tillägg till en rad andra uttalanden som i princip fråntar de palestinska araberna ansvar, medan den judiska närvaron i Judéen och Samarien, det Oppenheimer konsekvent kallar ”ockupationen”, framställs som roten till allt ont.

Kanske har inte den israeliska vänstersidan något annat val än att presentera denna bild; om det överordnade målet är att Israel ska lämna Judéen och Samarien och det ska upprättas en palestinsk stat, blir det svårt att samtidigt prata om hatet, terrorn, antisemitismen, avsaknaden av demokratiska rättigheter, korruptionen, nepotismen och förföljelsen av minoriteter och politiska motståndare i det palestinska självstyret (PA).

Vissa kommer att hävda att man skulle kunna använda det motsatta argumentet mot högersidan: Om målet är israelisk kontroll över Judéen och Samarien blir det svårt att tala om ”ockupationen” eller de palestinska arabernas rättigheter.

Men faktum är att det sistnämnda är fullt möjligt. Det finns nämligen en objektiv standard att bedöma dessa saker utifrån. Få kommer att förneka att listan över övergreppen i PA är verkliga. Däremot finns det goda argument för att hävda att ”ockupationen” faktiskt utgör en legitim judisk närvaro i Judéen och Samarien med stöd i historia, moral och internationell lag.

Och de palestinska arabernas rättigheter kan utmärkt tillvaratas under israelisk kontroll.

Totalt sett är den israeliska vänstersidans lösningar inte lika trovärdiga, och både Gaza och Oslo­avtalet bevisar detta med all tydlighet. Att visa barmhärtighet är rätt och ädelt, men det behöver inte leda till förnekande av tydliga fakta.

Tumme upp

För den israeliska underrättelsetjänsten, som lyckats lokalisera de två kvarvarande förrymda terroristerna i ett hus i Jenin. Otaliga liv har sparats av det professionella arbete som de olika underrättelsetjänsterna har utfört genom åren.

Tumme ner

För Irans högste ledare, Khamenei, som i ett uttalande (hot) till iranska idrottsstjärnor sade att ingen av dem får tävla mot israeler för det ger ”den mordiska sionistiska regimen” legitimitet. Surrealistiskt!

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00
E-tidning
Tidningen kommer ut tisdag–lördag. Fredags- och lördagsutgåvorna publiceras endast digitalt.
Senaste magasinen

Han överlevde allvarligaste formen av cancer

Församlingsliv Vittnesbörd. Av egen erfarenhet vet Conny Peterson att Gud tar hand om oss, vad som än händer. För egen del har...

”Jag fick se en syn av himlen i en timme”

Ung Livsberättelse. I en timmes tid fick Amanda Nordin uppleva himlen och se både Gud och Jesus och färger som inte...
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier