Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

Är Bennett tillräckligt stark för ett möte med Washington?

Israelkrönika · Publicerad 00:00, 25 aug 2021

Om det särdeles förvirrande och skiftande händelseförloppet i Mellanöstern inte bestämmer något annat, är tanken att Israels premiärminister, Naftali Bennett, ska möta USA:s president, Joe Biden, i Washington imorgon, torsdag.

Det finns ingen anledning att tro att samtalet de två emellan skulle förändra ländernas allians; USA kommer fortsatt att vara Israels viktigaste allierade. Men den personliga dynamiken är viktig, eftersom meningsskiljaktigheter – och då pratar vi om fundamentala sådana – kan uppstå. Detta kan i sin tur påverka USA:s vilja att stå emot anti-israeliska FN-resolutioner samt internationella institutioners fördomsfulla särbehandling av Israel.

Utöver det kan USA inta en mer kritisk hållning inför Israels handlingsfrihet mot hot utanför landets gränser, och man kan självklart skära ner på det ekonomiska/militära biståndet. Washington har ett överflöd av svidande påtryckningsmedel att ta till mot en regering de inte är nöjda med.

Relationen mellan Biden och Bennett är ett särskilt känsligt ämne med tanke på att vi befinner oss precis efter Trump/Netanyahu- perioden, vilken av USA:s nuvarande administration anses vara det ultimata lågvattenmärket. Förutom det är Biden ledare för ett extremt liberalt/progressivt demokratiskt parti med dominanta anti-israeliska röster, medan Bennett representerar ett starkt konservativt och sionistiskt parti.

Det stämmer att den israeliska regeringen är en samlingsregering och att Bennett därför inte är fri att genomföra sitt partis politik. Det stämmer också att Biden har starka sympatier med den judiska staten. Men detta förhindrar likväl inte att de två personerna som möts i Vita huset på torsdag utgår ifrån väldigt olika ståndpunkter.

Den punkt som mer än något annat skiljer de två statscheferna åt är synen på en palestinsk stat. Biden ser upprättandet av en sådan som inte bara nödvändig, utan också som en rättfärdig lösning på konflikten. Bennett leder det enda partiet i Knesset de senaste tio åren som har nerskrivet i sitt partiprogram att de är emot en palestinsk stat.

Pressen mot Bennett kommer att vara formidabel, och den stora frågan är om han under besöket kommer att klara att undvika att yttra orden ”tvåstatslösning”. När förre premiärministern Benjamin Netanyahu befanns sig under liknande press efter att ha kommit till makten 2009, accepterade han ändå tvåstatslösningen, och det trots att han byggt sin karriär på motstånd mot en palestinsk stat.

Det vore en stor överraskning, och en tragedi, om Bennett skulle göra samma sak.

Förhoppningsvis förstår Biden att det i den nuvarande israeliska regeringen, och i det nuvarande israeliska parlamentet, finns ett stort motstånd mot en palestinsk stat. Varje påtryckning i denna sak kommer att vara kontraproduktiv.

Och kanske det är naivt, men man kan ju hoppas att händelserna i Mellanöstern i övrigt – såsom Afghanistan, Iran, Irak, Syrien, Libanon, Yemen och Gaza – öppnar ögonen på administrationen i Washington så att man inser att överlämning av territorier till islamister och antidemokratiska krafter inte är så smart ändå.

Tumme upp

För USA:s ambassadör i Beirut, som har föreslagit överföring av gas från Egypten, via Jordanien och Syrien, till det kritiskt drabbade Libanon. Många hinder kvarstår innan det eventuellt kan ske, men bra att någon tänker utanför boxen för att hjälpa Libanon – och därmed regionen.

Tumme ner

För de i vissa fall alltför strikta begränsningarna för israeliska soldater att öppna eld. När väpnade terrorister kan röra sig fritt till en armlängds avstånd från soldaterna – vilket skedde vid Gaza­stängslet i lördags – måste reglerna förändras.

Känsligt vaccinkrav föreslås i Tyskland

Pandemin. Obligatoriskt krav på vaccinering mot covid-19 och förbud för ickevaccinerade att gå i affär eller... söndag 5/12 13:00

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Pingst i Norden samarbetar om Afrikamission

Mission. Susanne och Bengt Klingberg får ett nytt missionsuppdrag när Pingströrelserna i Sverige, Norge och... söndag 5/12 10:00

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00
E-tidning
Världen idag är en obunden nyhets­tidning på kristen grund. Tidningen kommer ut tisdag–lördag. Fredags- och lördagsutgåvorna publiceras endast digitalt.
Senaste magasinen

Signe delar frimodigt sin tro på Youtube

Ung Videoblogg. Signe Jansson försökte till varje pris gömma undan sin kristna tro under sin skolgång. Men en enkel...
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier