Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Vem ska jag som jude rösta på?

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 22 aug 2018

Vi närmar oss valet. Det är utfrågningar och debatter, de traditionella valstugorna står plötsligt där igen och valplakaten hänger lite här och var. Men jag tycker ändå det känns lite lamt. Det handlar mer om hur olika partier uppfattas av väljarna och hur väljarna rör sig, än om de politiska idéerna och förslagen i sig. Den röriga regeringsfrågan spelar förstås in.

Vi är alla olika, vi prioriterar olika om vilka frågor som är viktiga för oss. Det verkar fortfarande som om flykting- och integrationspolitiken anses viktigast av de flesta, men vårdfrågor samt brottsligheten, lag och ordning ligger högt. Och efter sommarens värme och bränderna har klimatpolitiken seglat högt upp på agendan.

Dessa och andra frågor är viktiga även för mig. Men vissa frågor, som knappt diskuteras alls, är också mycket viktiga. Utrikespolitiken, och specifikt politiken gentemot Israel och synen på de olika konflikterna i Mellanöstern, är en icke-fråga i valrörelsen. Men den är förstås väldigt viktig för mig, särskilt som politiken har förändrats rejält under den här regeringen och nu är extremt anti-israelisk.

Antisemitismen ökar radikalt, och varje gång något händer, såsom brandattacken mot synagogan i Göteborg, står alla politiker pliktskyldigt där och säger de rätta sakerna. Men vad vill de egentligen, vad gör de, och hur går det ihop med vad de säger?

Synen på friskolor, inte minst religiösa friskolor, är också viktig för mig. Den judiska Hillelskolan i Stockholm klassas inte som religiös eller konfessionell, men börjar man införa begränsningar och/eller förbud, hänger även den judiska skolan löst. Brit mila, omskärelse av pojkar på åttonde dagen, är en avgörande fråga för judiskt liv i Sverige, liksom möjligheten att ha tillgång till kosherkött.

Om jag är en jude som är mån om mina judiska traditioner, vill att judiska barn ska kunna gå i en judisk skola, är orolig för den växande antisemitismen, stöder Israel och vill att Sverige ska behandla Israel så som man behandlar andra demokratiska stater man har mycket gemensamt med – vem ska jag rösta på då? Det är inte alldeles lätt eller självklart.

Flera partier som säger sig vara vänner av det judiska folket, har samtidigt förslag där man gör judiskt liv i Sverige svårt eller omöjligt. Det är partier som vill förbjuda brit mila, partier som vill förbjuda import av kosherkött (kosherslakt är ju redan förbjuden), partier som vill förbjuda religiösa friskolor eller nyetableringar av sådana, partier som talar högt och tydligt mot rasism men av någon anledning har svårt att tala om antisemitism, partier som är tydliga med att antisemitism är oacceptabel men ger miljarder till antisemiter i Mellanöstern.

Exemplen är många.

Ibland kommer sig förslagen av okunskap, ibland av missriktad välvilja, ibland av ren illvilja, och ibland vill man lösa andra problem, men slår samtidigt undan benen för oss judar. I frågorna ombrit mila och kosher förstår de flesta i Sverige inte vad religionsfriheten innebär, eftersom de själva inte har någon tro och tycker, att inte bara Sverige som land, utan även medborgarna ska vara sekulära.

När det gäller friskolorna vill många lösa problem med segregation och muslimska friskolor, och då sopar man till även kristna och judiska friskolor. Andra är principiella motståndare. Många förnekar fortfarande hur antisemitismen växer och ignorerar att den främst kommer från arabiskt/muslimskt håll. Andra vet detta, men talar tyst om saken ändå, av skäl man bara kan spekulera om.

Vi har en regering, med stöd av (V), som i princip är aktivister mot Israel. Flera ministrar, nuvarande och några som tvingats avgå, har agerat på sätt att de blivitpersona non grata i Israel; utrikes- och försvarsministern har också mottagit hedersmedaljer av den palestinska myndigheten. Regeringen är extremt obalanserad och tar varje tillfälle att kritisera Israel, både i Sverige och internationellt via FN och EU.

Allt detta är illa nog i sig. Men i kombination med en biståndspolitik där man ökat stödet till den palestinska myndigheten med enorma summor, både direkt och via FN-organ, samtidigt som samma palestinska myndighet sprider antisemitisk propaganda i sina skolor. I sin politiska propaganda och medier, underblåser man en opinion i Sverige och gör kampen mot antisemitismen betydligt svårare.

Det är dubbelmoral.

Låt oss hoppas på en förändring efter valet.

Om jag är en jude som är mån om mina judiska traditioner, vill att judiska barn ska kunna gå i en judisk skola, är orolig för den växande antisemitismen, stöder Israel och vill att Sverige ska behandla Israel så som man behandlar andra demokratiska stater man har mycket gemensamt med – vem ska jag rösta på då?

Löfven svajade om avdrag för gåvor

Välgörenhet. – Kan statsministern, här och nu, ge ett löfte om att gåvoavdraget blir kvar? Den frågan ställde KD-ledaren Ebba Busch Thor nyligen till Stefan...

KD mot himlen i Förtroendebarometern

Samhälle. Ett spännande år i politiken gav utslag i Förtroendebarometerns mätning av hur mycket vi litar på partierna. Några ökade, några rasade och några...

Gud, förvaltarskap och människovärde

Ledare Skapelsen Vi har begåvats med nya ord som ”klimatångest” och ”flygskam”. Det är naturligt att de globala utmaningarna sätter avtryck i språket. Men frågan är...

Hur ska jag hantera mina panik-ångestattacker?

Jag har sedan ett år tillbaka lidit av panikångestattacker. I början hade jag flera i veckan då jag hyperventilerade av skräck, men det är inte lika...

40 barn räddades mirakulöst då tornado slet av kyrktak

Mirakel. Förra veckan slog en tornado till mot Paducah, Kentucky, och slet loss taket från baptistkyrkan Mount Zion, som förstördes. Det vill säga, så när som...