Låt min bön vara rökelse inför dig, mina lyfta händer ett aftonoffer.Herre, sätt en vakt för min mun, bevaka mina läppars dörr.
Psaltaren 141:2-3

Världen idag

Jerusalems stadsmur har blivit en symbol för staden och för de konflikter som omgett den i århundraden. Foto: Oded Balilty / AP / TT

Väckelseländer kan följa USA att erkänna Jerusalem

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 17 jan 2018

2017 var ett märkesår för staten Israel på fler än bara ett sätt. Året markerade flera viktiga jubiléer, såsom 120 år sedan den första sionistkongressen i Basel, 100 år sedan Balfourdeklarationen, 50 år sedan Jerusalems återförening, liksom 40 år sedan Anwar Sadats historiska fredsinvit i det israeliska knesset.

Men 2017 var inte bara ett år att blicka i backspegeln, utan även ett år när det skrevs ny historia. Med endast några veckor kvar av det gamla året erkände slutligen USA:s nye president, Donald Trump, Jerusalem som staten Israels rättmätiga huvudstad. Trots omvärldens protester jublade bibeltroende kristna runt om i världen som i åratal hade bett och hoppats på ett erkännande.

Men frågan kvarstod, skulle några andra länder följa det amerikanska exemplet?

Lagom till jul gav det första landet sig till känna, när den evangelikale presidenten Jimmy Morales i sitt tal till nationen lät meddela, att även Guatemala skulle förbereda sig för en ambassadflytt från Tel Aviv till Jerusalem.

Få nordbor känner till det lilla Guatemala i Centralamerika. För att förstå landets beslut räcker det inte med att känna till vare sig geografi eller geopolitik, utan snarare väckelsehistoria.

De senaste femtio åren har den evangelikala väckelsen dragit fram som en löpeld i de latin­amerikanska länderna. Detta har även bidragit till att forma det politiska landskapet på ett märkbart sätt. Till de länder som påverkats av denna evangelikala väckelse hör även Guatemala.

När den bibeltroende tv-personligheten Jimmy Morales valdes till landets president 2016, var det uttryckligen tack vare stödet från de väckelsekristna. I dag menar man att upp till 40 procent av landets befolkning räknar sig som evangelikala kristna.

En central del av väckelsebudskapet i Latinamerika, liksom på andra håll i världen, är stödet för det judiska folket och staten Israel. Situationen påminner till stora delar om Storbritannien för hundra år sedan vid tiden för Balfourdeklarationen.

Historiker är i dag ense om att Balfourdeklarationen, som utlovade judarna ett nationalhem i Palestinamandatet, inte skulle ha varit möjlig utan den starka väckelse och bibeltrohet som präglade landet – och även dess politiska elit – vid denna tidpunkt. I kretsen kring Lord Balfour fanns en betydande del bibeltroende kristna som såg erkännandet av judarnas rätt till ett eget hemland och Israels fysiska upprättelse framför allt i ett bibliskt perspektiv.

På samma sätt kan det även i dag bli de väckelsekristna ländernas historiska uppgift att bana väg för erkännandet av Jerusalem som Israels huvudstad. För att förstå vilka länder som då kan bli aktuella måste man helt enkelt studera länders andliga tillstånd.

På samma sätt som de evangelikala i USA i dag utgör den viktigaste väljargruppen i stödet för Israel, är situationen densamma i många latinamerikanska och afrikanska länder. Men emedan de amerikanska evangelikalerna har varit välorganiserade ända sedan Ronald Reagans valseger 1980, har det dröjt ända fram tills nu innan evangelikalerna i Latinamerika har blivit en politisk kraft att räkna med.

Det är framför allt i dessa länder som man även kan förvänta sig att landets regeringar med tiden erkänner Jerusalem. Efter Guatemalas erkännande riktas nu blickarna mot grannlandet Honduras, en rad länder med stark kristen prägel i Afrika, liksom Filippinerna i Främre Asien.

Få saker binder samman dessa länder med stora väckelser lika mycket som stödet till staten Israel. Man behöver bara se på röstningsbeteendet i FN:s generalförsamling de senaste åren för att få detta mönster bekräftat. Under Stephen Harpers tid som Kanadas premiärminister, 2006–15, utmärkte sig landet som Israels mest pålitliga allierade – klart bättre än USA under Barack Obama.

Bland de länder som röstade emot FN-resolutionen för att ogiltigförklara USA:s beslut den 21 december finns huvudsakligen nykristna länder såsom Togo, Guatemala, Honduras samt Stillahavsöarna Palau, Nauru, Mikronesien och Marshallöarna. 

Det kan noteras att just Stilla­havs­länderna konsekvent stått på Israels sida i FN-omröstningar. När jag nyligen samtalade med en av FN-ambassadörerna från en av dessa ögrupper, förklarade han ogenerat att alla deras regionala konsultationer i New York inleds med bön och bibelstudium.

Av de övriga 56 medlemsländer som motsatte sig beslutet, antingen genom att avstå från att rösta eller anmäla sig frånvarande, finns likaså många länder med en stark kristen prägel.

Mönstret är detsamma även på europeisk nivå. Ställ dig frågan vilket land i Europa som enligt de flesta undersökningar har det största antalet evangelikala kristna, och du får samtidigt namnet på det land som redan nu aviserat en ambassadflytt till Jerusalem – nämligen Rumänien.

Bland de nordiska länderna är stödet för Jerusalem dock fortfarande svagt, trots att regeringarna i Oslo, Helsingfors och Köpenhamn redan länge aviserat en mer positiv linje. Det är många kristna som förväntar sig ett tydligare stöd för Israel i de nordiska huvudstäderna.

Om vi kan lära oss någonting från Balfourdeklarationen 1917 och FN-omröstningen den 21 december 2017, så är det att det fortfarande är den kristna församlingen som har nyckeln till denna förändring.

En central del av väckelsebudskapet i Latinamerika, liksom på andra håll i världen, är stödet för det judiska folket och staten Israel.

Guldstaty vid New York-domstol hyllar abort

USA. En cirka 2,5 meter hög staty i guld föreställande en kvinnofigur har placerats på en... måndag 6/2 13:00

Skotskt vittnesbörd om progressivismens kollaps

Ledare Skottland har på senare år utvecklat en allt radikalare progressivism. Den senaste tiden har... lördag 4/2 00:10

Bibliska namn populära hos nyblivna föräldrar i Norge

Norge. Bibliska namn har blivit allt vanligare i Norge under det senaste dryga årtiondet. Jakob och Noah... måndag 6/2 10:00

Korruption och kriminella i politiken

Ledare I Transparency Internationals årliga korruptionsindex noterar nu Sverige sin sämsta notering – och... lördag 4/2 00:00