Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

USA:s vicepresident Mike Pence, till vänster, och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu under Pences besök i Jerusalem i veckan. Foto: Ariel Schalit / AP / TT

USA erkände det uppenbara

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 24 jan 2018

I söndags kväll inledde USA:s vicepresident Mike Pence ett tvådagarsbesök i Israel, det första av en företrädare för den amerikanska administrationen sedan president Donald Trump erkände Jerusalem som Israels huvudstad i början av december.

Innan Pence landade i Israel besökte han Egypten och Jordanien, två viktiga amerikanska bundsförvanter i regionen som har motsatt sig Trumps beslut. Där försvarade vicepresidenten USA:s förändrade position i frågan, samtidigt som han underströk att USA inte därmed har tagit ställning i frågan om eventuella framtida gränsdragningar i den heliga staden. Han förklarade även att USA alltjämt förespråkar en tvåstatslösning om parterna kan komma överens om en sådan.

Det faktum att ledarskapen i Egypten och Jordanien välkomnade Pence med öppna armar visar att deras reservationer beträffande det amerikanska beslutet är lika symboliska som själva beslutet var symboliskt.

Eftersom det är kutym i dessa länder att inta en hård ställning mot Israel i alla frågor, kunde man naturligtvis inte bara rycka på axlarna åt saken, men samtidigt accepterar ledarskapet säkerligen Trumps resonemang att erkännandet av Jerusalem som Israels huvudstad bara innebar "ett erkännande av det uppenbara”. När nu verkligheten är som den är (och har varit så i närmare 70 år) och detta slutligen har konstaterats av världens enda supermakt, har man insett att det är hög tid att vända blad.

Andra toner har föga förvånande hörts från Ramalla, där den palestinska myndigheten genast efter Trumps tillkännagivande i protest avbröt all kontakt med den amerikanska administrationen. Tidigt lät man därför förstå att man avsåg att bojkotta Pences besök. De dramatiska utspelen från den palestinska myndighetens styrelseordförande Mahmoud Abbas har därefter duggat tätt: Han har "inte bara stängt dörren” för all framtida amerikansk inblandning i fredsprocessen utan även "låst den och slängt bort nyckeln”; hotat att Jerusalem kommer att bli "krigets port” om Trump inte upphäver sitt beslut och i stället erkänner Jerusalem som "Palestinas” huvudstad; förbannat Trump inför PLO:s samlade centralkommitté med orden: "Må Gud riva ner ditt hus”. Listan kan göras mycket längre, men ja, ni fattar.

Samtidigt som Pence landade i Israel avreste Abbas till Bryssel för att träffa EU-ländernas utrikesministrar och uppmana dem att officiellt erkänna "staten Palestina” som svar på USA:s beslut. Även om EU avvisade Abbas önskemål, är det vida känt att flera enskilda EU-länder lutar åt samma håll som Sverige i frågan och alltså funderar på att erkänna Palestina som stat, trots att den inte kommer att börja existera bara för att en, eller flera, eller ens alla världens länder "erkänner” den.

I kontroversen som nu utspelar sig är det intressant att notera att Egypten och Jordanien faktiskt tycks ha en starkare verklighetsförankring än många EU-länder. De båda arabstaterna insåg för länge sedan att ett Israel som vore berett att avsvära sig rätten till Jerusalem som huvudstad vore ett så dödligt försvagat Israel att det i allt väsentligt inte längre existerade.

De, som nu i likhet med den palestinska myndigheten skriker högst och kräver att Trump ska upphäva sitt erkännande, kan därför delas upp i två kategorier: De som är så okunniga att de inte förstår detta helt fundamentala faktum, och de som mer än väl förstår det men som försöker dölja sina avsikter bakom fagra ord om "det palestinska folkets historiska rättigheter”.

Det faktum att ledarskapen i Egypten och Jordanien välkomnade Pence med öppna armar visar att deras reservationer beträffande det amerikanska beslutet är lika symboliska som själva beslutet var symboliskt.

SKR uppvaktade Migrations- verket med 18 400 namn

Aktion. Lyfte fram konvertiternas situation På torsdagen möttes Sveriges kristna råd (SKR) och Migrationsverket för samtal om hantering av asylärenden som rör konvertiter. Samtidigt...

Vad kan förklara de ökade sexualbrotten?

Ledare Eskalerande statistik enligt Brå-rapport Så har då Sverige till slut fått en statsminister. Socialdemokrater och Miljöpartister kan nu regera vidare med Vänsterpartiets och nu även de två...