När stormen kommer är det slut med den gudlöse, men den rättfärdige har en evig grund.
Ordspråksboken 10:25

Världen idag

Det är så många människor i Israel som har fantastiska drivkrafter, ett engagemang som är något utöver det vanliga, som är villiga att satsa allt, skriver Ulf Cahn i sin kommentar. Foto: Ariel Schalit / AP / TT

Tror mer på Israel än på Sverige

Israelkommentar · Publicerad 10:10, 19 okt 2018

När jag skriver detta befinner jag mig i Israel, på resa med en grupp på 50 personer inom ramen för vårt arbete för Israel. Det är en blandad grupp, på många sätt. Judar och kristna, från Malmö i söder till Älvsbyn i norr, det är enskilda och par. En del har varit i Israel många gånger, för en del var det ett tag sedan, för vissa är det första resan.

Det är tydligt att resan påverkar alla i vår grupp, oavsett ovannämnda faktorer. Vi upplever dagens Israel på ett sätt som få gör. Vare sig vi lyssnar på intressanta journalister, high tech-entreprenörer, ledamöter av Knesset eller svenska judar som flyttat till Israel, vare sig vi träffar barn i barnbyar, äldre på äldreboenden, invandrare från hela världen eller den personal som ger sitt allt för att hjälpa – alla ger de oss så oerhört mycket.

Avståndet till Sverige, den pågående regeringskrisen i Sverige – för man måste kalla det en regeringskris – och intrycken i Israel ger mig nya tankar kring de två länderna. Jag blir alltmer optimistisk till Israels framtid och alltmer pessimistisk om vart Sverige är på väg. Ja, jag är medveten om att detta är tillspetsat och generaliserande, men jag står för mina tankar.

Det är så många människor i Israel som har fantastiska drivkrafter, ett engagemang som är något utöver det vanliga, som är villiga att satsa allt – eller åtminstone väldigt mycket – för att utveckla sitt land. Man strävar mot förbättring. Det finns ett kitt människor emellan, olika grupper möts på ett väldigt fint sätt. Jag tänker att ett land med en sådan befolkning, med en sådan kärlek och omsorg om sitt land och varandra, kan inte misslyckas.

Missförstå mig inte. Israelerna är högst medvetna om de hot man lever med från olika håll. Under vår resa har förnyade attacker från Gaza mot israeliska gränsen ägt rum. IS, al-Qaida, Hamas, Hizbollah och Iran finns i Israels omedelbara närhet. Självklart är detta en enorm stressfaktor. Men man klarar att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Man inser att man aldrig får tumma på sitt försvar och sin beslutsamhet att stoppa de hot som finns, men samtidigt bygger man sitt land som om dessa hot inte fanns. Det är väldigt imponerande.

Vi frågar vad israelerna vet om Sverige. Tre namn, är de svar vi får: Malmö, Margot Wallström och Ikea. Vad Malmö står för, det förstår vi alla. Man är helt oförstående till varifrån Margot Wallströms och regeringens okunskap och ensidighet kommer ifrån. Men Ikea, det gillar man.

Israel och Sverige lever i helt olika världar och jag blir alltmer pessimistisk om att de politiska relationerna länderna emellan ska förbättras. För hur ska svenska politiker, som knappt reser till Israel, inte kan något om vare sig områdets historia eller nutid, och som bundit sig så hårt vid palestinska myndigheten – både ideologiskt och ekonomiskt, att de aldrig kommer loss – kunna ha en balanserad syn på Israel?

Samtidigt måste man förstås tro att det går. Uppgivenhet är en obehaglig känsla som lätt leder till andra negativa känslor hos oss människor. Men ibland är det väldigt svårt att tänka positivt. Kanske skulle det vara lättare om jag tänkte mer som israeler gör?

Israel och Sverige lever i helt olika världar och jag blir alltmer pessimistisk om att de politiska relationerna länderna emellan ska förbättras.

Det ryska krigshotet är värt att ta på allvar

Ledare Europa står för första gången på länge inför omedelbart krigshot. De senaste dagarna har Sverige... tisdag 18/1 00:10

Bön är en andlig disciplin

Bönekrönika All disciplin kostar något och kräver vår medvetenhet. Nu närmar sig vinter-OS i Kina och de... tisdag 18/1 00:00

Barnmorska efter varje abort: ”Du fick inte leva”

Vården. Hon är för abort och brinner för kvinnovård, men varje gång barnmorskan Shirin* står i sköljrummet...

Sångerna om landet Israel som formar generationer

Israelkrönika Alla som tillbringar en längre period i Israel och rör sig i olika miljöer upptäcker ganska fort...
Följ Världen idag i sociala medier