Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda.
Romarbrevet 12:21

Världen idag

Tragiska misstag kan avslöja Israels styrka

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 26 feb 2020

När händelsen ägde rum vintern 2017, blev den omedelbart klassad som ett terrorangrepp i form av påkörning med bil. Denna form av terror var inte ovanlig under tiden efter att de enskilda terrorangreppen, som började med knivangreppen 2015, utspelade sig.

Men det fanns också en del frågetecken runt Yakoub Abu e-Qi’ans död i beduinbyn Umm el-Hiran utanför Beersheva. Tilldragelsen började med att israelisk polis anlände för att evakuera byn som enligt Högsta domstolens beslut var olovligt byggd. Nu hade Israel byggt nya bostäder till beduinerna, men de vägrade flytta.

Demonstranter, uppbackade av arabiska knessetmedlemmar, väntade på polisen, och det ledde till konfrontation. Yakoub kom då sakta körande, men plötsligt rullade hans bil nerför en backe och mejade ner polismannen Erez Levi, som senare dog av skadorna. Polisen öppnade eld mot bilen som stannade längre ner på slätten och Yakoub föll halvvägs ut genom dörren. Där låg han i ungefär en halvtimme innan döden inträffade.

En utredning gjord av utredningsorganet för polisärenden visar nu att polisen sköt mot Yakoub innan bilen satte fart. Det var detta som ledde till att han förlorade kontrollen över bilen. Det var med andra ord inte ett terrorangrepp. Polisen handlade fel.

Undersökningen visar dessutom att Yakoubs liv kunde ha räddats om han bara hade fått enkel första hjälpen. Av en eller annan orsak, och här finns det ingen samstämmighet mellan polisens och det medicinska teamets vittnesbörd, förhindrade polisen medicinsk hjälp till Yakoub. Polisen handlade återigen fel och bröt mot vedertaget tillvägagångssätt. Ärendet går nu vidare till Högsta domstolen.

I en rapport på israeliska Kanal 11, kom det fram att polisen inte var förberedd för evakueringen av Umm el-Hiran. De visste inte ens hur platsen såg ut och vilka vägar som ledde in och ut från byn, och minst en polisofficer krävde att operationen skulle uppskjutas. Polisen kom alltså till platsen utan tillräcklig förberedelse.

Undersökningarna visar alltså att polisen gjorde ett antal fel. Detta ledde både till att en polisman och en oskyldig israelisk medborgare dödades. Polisen har fortfarande svårt att erkänna sina fel, men Högsta domstolen lär utan tvivel döma i favör för Yakoubs familj.

Umm el-Hiran-händelsen är ett tragiskt kapitel i Israels historia – och det är inte det enda, troligtvis inte heller det sista. Som Israels vänner bör vi se till att vi inte försvarar det som inte kan eller bör försvaras. Israel försvarar heller inte misstag, och det är just detta som ger nationen trovärdighet.

Efter många händelser, terrorangrepp, israeliska motaktioner och liknande, får man ofta höra två versioner av vad som hände; en israelisk och en palestinsk-arabisk. Det är en hälsosam utgångspunkt att grundläggande godta den israeliska versionen – även om denna princip inte stämde i fallet Umm el-Hiran. Israel har ett fungerande internt kontrollsystem som över tid gör att sanningen kommer fram. Det gör dem trovärdiga. Det gör också att man med gott samvete och frimodighet kan tala för Israels sak.

Tumme upp

För cyklisten Omer Goldstein och hans israeliska team som deltar i ett cykellopp i Förenade arabemiraten. Detta är första gången som israeliska idrottsutövare släpps in i UAE, och de deltar öppet med den israeliska flaggan på bröstet.

Tumme ner

För EU som vägrar införa starkare sanktioner mot Iran. Islamisk Jihad som fullständigt finansieras och styrs av Iran, skapar återigen fruktan, trauman och skador i södra Israel, när de medvetet skickar sina raketer mot civila mål. Men EU bryr sig inte.

Israel har ett fungerande internt kontrollsystem som över tid gör att sanningen kommer fram.

De vill ge unga utrymme att växa

Lärjungaträning. Paret Stenstrand brinner för att hjälpa unga ledare att växa och hålla i det långa loppet. Något de... fredag 27/3 11:20

Daniel Alm: Vi ställer inte in, vi ställer om

Coronapandemin. Vi har några tunga månader framför oss. Det skriver pingstledaren Daniel Alm till samfundets... fredag 27/3 17:11

Tro inte på lögnen att du är svag när du visar dig sårbar.

Ungkrönika ”Hur är läget?” Det lär vara den allra vanligaste fråga vi får. Men hur ofta är vi egentligen...

De vill ge unga utrymme att växa

Lärjungaträning. Paret Stenstrand brinner för att hjälpa unga ledare att växa och hålla i det långa loppet. Något de...