Var ständigt vakna och be om kraft att undfly allt som ska ske och kunna bestå inför Människosonen.
Lukasevangeliet 21:36

Världen idag

Pragmatiker har tagit över efter ideologer

Israelkommentar · Publicerad 12:12, 11 apr 2019

I slutet av 1800-talet kallade den tyske kanslern Otto von Bismarck politik för ”det möjligas konst”. Andra har definierat det som ”konsten att kompromissa”. Med andra ord innebär politik villigheten att ge efter för vissa saker för att få igenom andra.

Kampen för partierna internt står på många sätt mellan ideologi och pragmatik. Valstriden i Israel har den här gången mycket tydligt avslöjat var de olika partierna befinner sig på skalan mellan ideologisk principfasthet och pragmatisk flexibilitet. Trots vissa undantag måste man nog säga att pragmatikern är den store vinnaren.

Benny Gantz satte måhända standarden när han satte i gång sin kampanj med: ”Det finns inget höger eller vänster”. Hans parti, Blåvitt, har sedan kritiserat Netanyahu för att vara för svag och feg när det gäller säkerhetsfrågor, medan de samtidigt talar om att ingå fredsavtal med det palestinska självstyret (PA) – en i praktiken omöjlig kombination.

Det faktum att partiet inkluderar personer som tidigare tillhört både Labor och Likud har inte gjort det lätt för Blåvitt att förklara sina ståndpunkter. Pragmatiken råder.

Det gör den också hos Likud och ”Bibi” Netanyahu. Sin vana trogen har Bibi återigen gått mot höger före valet för att vinna väljare. Det finns säkert inget tvivel om att premiärministern hör hemma ideologiskt på högerkanten, men han är samtidigt extremt pragmatisk. Hans böcker från 90-talet skulle i dag kunna fungera som plattform för småpartierna långt ut på högerkanten, men reflekterar inte dagens Likudpolitik.

Det borde inte komma som en överraskning om Bibi skulle hamna i koalition med Blåvitt, även om högerpartierna förmodligen är hans förstahandsval.

De ultraortodoxa partierna representerar en salig blandning av stark ideologi (baserad på religion) och extrem pragmatism. Därför kan de gå i koalition med höger- såväl som vänsterpartier, bara de får igenom sina hjärtefrågor. Detsamma gäller partiet Zehut om ledare Feiglin hör hemma på extremhögersidan, men Feiglin säger att han också kan tänka sig att sitta i koalition med Blåvitt.

De mest ideologiska partierna i det här valet är Labor och Meretz på vänstersidan, och Den nya högern samt Den förenade högern på högersidan. Här finns det tydliga politiska budskap och kraftiga röda streck. Men detta gäller samtliga partier som under kampanjen har kämpat mot spärrgränsen.

Med tanke på att den sionistiska rörelsen och staten Israel har som tradition att ledas av starka ideologer – såsom Vladimir Jabotinsky, Chaim Weizmann, David Ben Gurion, Golda Meir, Menachem Begin, Yitzhak Shamir och Yithzak Rabin – är det oroväckande att se hur pragmatiker så starkt dominerar israelisk politik. De gamla ledarna var inte fullkomliga, men de tjänade landet mycket väl.

Iran anklagas för mörkläggning av virusutbrott

Nyheter Coronaviruset. Flera iranska högt uppsatta politiker uppges ha smittats av det nya coronaviruset Covid-19 och Iran har nu den högsta officiella virus-relaterade...

Israeliskt framsteg i jakten på coronavaccin

Forskning. Forskare i Israel tror sig vara nära ett genombrott i arbetet med att få fram ett vaccin mot coronaviruset. Enligt Jerusalem Post är förhoppningen...

Om en man har flera fruar och blir frälst – hur gör man då?

Mot väggen Många personer i Gamla testamentet hade flera fruar, hur ska man se på det? Var det vanligt även på Nya testamentets tid? Och vad händer när en...

Pengar att spara på rätt bredband

Vardag Bredbandspriserna sjönk marginellt förra året. Men det finns pengar att spara. Prisskillnaderna mellan operatörerna är fortfarande stora.

Med musik till alla folk

Missionsglimten På söndagkvällen klockan 23, efter läggdags för en trött småbarnsförälder, ringer telefonen. ”Vi kan spela in Paul Clement, en av Tanzanias största...

Om en man har flera fruar och blir frälst – hur gör man då?

Mot väggen Många personer i Gamla testamentet hade flera fruar, hur ska man se på det? Var det vanligt även på Nya testamentets tid? Och vad händer när en...