Varifrån skall min hjälp komma? Min hjälp kommer från Herren, som har gjort himmel och jord.
Psaltaren 121:1-2

Världen idag

På tiden att Hebron besöks

Israelkommentar · Publicerad 01:00, 11 sep 2019

Den som har besökt Hebron de senaste femton åren har nog lämnat staden med blandade intryck. Ett besök i Makpelagrottan är både estetiskt imponerande och en starkt emotionell upplevelse. Kopplingen tillbaka till en av Bibelns stora hjältar, Abraham, för fyratusen år sedan, levandegör hela bibelhistorien – ja, hela frälsningshistorien.

Vandrar man därefter upp till Beit Hadassa får man ett brutalt möte med den nutida verkligheten. Scenen utgörs av en folktom, dammig gata, kantad av igenbommade butiker och verkstäder med stora och delvis rostiga metalldörrar för fönstren. Här och där ser man en israelisk militärpost gjord av ett u-format cementblock och ett skärmtak, som skyddar soldaten mot den stekande solen.

Tills för drygt ett halvår sedan kunde man också träffa på TIPH-representanterna (en internationell närvaro av observatörer), som gick omkring i sina uniformer och dokumenterade vad de tolkade som israeliska soldaters övergrepp på den palestinsk-arabiska befolkningen.

För även om du befinner dig i de 20 procent av Hebron som står under judisk kontroll, är majoriteten av invånarna araber. Däremot finns det inga judar i den arabiska delen.

I Beit Hadassa finns ett nyrenoverat museum över den historiska judiska närvaron i Hebron. Massakern 1929 utgör en viktig del av presentationen. Om man sedan fortsätter upp till Tel Rumeida, kullen där Hebron låg på biblisk tid, kan man i dag ta del av otroligt fascinerande utgrävningar som tar en tillbaka till den tid då David regerade i staden, eller när Kaleb intog Hebron.

Men det är få som besöker Hebron. Delvis eftersom israeliska politiker har ett ambivalent förhållande till staden – det faktum att det har gått 21 år sedan förra premiärministerbesöket i Hebron, som räknas som den näst viktigaste staden i judisk historia, skickar en stark signal.

Det palestinska självstyrets agenda att förneka alla judiska band till Hebron har också gett resultat i form av en Unesco-resolution, som ”glömmer” att Abraham, Isak och Jakob faktiskt är judarnas stamfäder. TIPH:s vinklade och ensidiga rapporter om påstådda israeliska övergrepp mot araberna gav material till otaliga nyhetsrapporter, som underminerade Israels rättmätiga krav i staden.

Den vänsterradikala israeliska organisationen Breaking the Silence använder en tredjedel av sin tid till att berätta hur förfärligt omoraliskt israeliska soldater uppför sig i Hebron. Deras anonyma vittnesbörd, som framläggs utan ordentliga bevis, tas emot med öppna armar i Bryssel, London och Stockholm.

Man kan diskutera hur Israel bör förhålla sig till Hebron rent politiskt, men sättet man har gjort det på hittills har skapat motstånd mot judisk närvaro, på en plats där en sådan närvaro borde vara internationell konsensus. Judarnas historiska koppling till Makpela är starkare än katolikernas koppling till Vatikanen.

Tiden är inne för människor som anser att sanning och rättvisa betyder något, att besöka Hebron. Det kommer att stärka judarnas rätt till den plats som Abraham köpte, staden där kung David regerade. Det kommer att stärka sanningen och rättvisan.

”Arbete kan ge mening till livet”

Närbild Arbetsetik. Arbete kan ge mening till livet och bidra till långsiktig lycka. Det menar Maria Ludvigsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet. – Arbetet gör att...

Vill ge hopp till den unga generationen

Församlingsliv Västerås. Allianskyrkan är en församling där alla generationer trivs och får ta plats, och där ungdomarna får vara med och ta ansvar. – Vi har skapat en miljö...

Israel hjälper jordbävningsdrabbade i Puerto Rico

Insats. Efter den jordbävning som drabbade en stor del av Puerto Ricos invånare den 7 januari kunde den israeliska hjälporganisationen Isra Aid snabbt inleda...
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Vill ge hopp till den unga generationen

Församlingsliv Allianskyrkan är en församling där alla generationer trivs och får ta plats, och där ungdomarna får vara med och ta ansvar. – Vi har skapat en miljö...