Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

På tiden att Hebron besöks

Israelkommentar · Publicerad 01:00, 11 sep 2019

Den som har besökt Hebron de senaste femton åren har nog lämnat staden med blandade intryck. Ett besök i Makpelagrottan är både estetiskt imponerande och en starkt emotionell upplevelse. Kopplingen tillbaka till en av Bibelns stora hjältar, Abraham, för fyratusen år sedan, levandegör hela bibelhistorien – ja, hela frälsningshistorien.

Vandrar man därefter upp till Beit Hadassa får man ett brutalt möte med den nutida verkligheten. Scenen utgörs av en folktom, dammig gata, kantad av igenbommade butiker och verkstäder med stora och delvis rostiga metalldörrar för fönstren. Här och där ser man en israelisk militärpost gjord av ett u-format cementblock och ett skärmtak, som skyddar soldaten mot den stekande solen.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Trump väntas prioritera religionsfrihet framför klimatmöte

FN. Om klimatmålen i Parisavtalet ska nås måste mer göras – och fortare. Nu samlar FN:s generalsekreterare till ett peppande toppmöte där nio så kallade...

Likt Daniel bör vi vägra kompromissa

Ledare En högintressant och högaktuell bok i Bibeln är Daniel. Profeten Daniel var verksam under perioden 605–539 f Kr. Han är ett stort föredöme för oss...