Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Tänk om man i stället rapporterat om allt positivt Israel gör, både för sin egen befolkning och för världen, skriver Ulf Cahn. På bilden syns professor Hossam Haick, framgångsrik forskare inom nanoteknik, i sitt laboratorium på Technion University i Haifa. Foto: /Dusan Vranic/ AP / TT

Nyhetsrapportering i obalans

Israelkommentar · Publicerad 09:34, 6 mar 2018

Större delen av världen har en ytterst obalanserad syn på Israel, men också på andra länder i Mellanöstern. Det är väldigt tydligt, inte minst i Sverige. Men det kan dessvärre krävas att man är uppmärksam och kunnig för att upptäcka och genomskåda det.

Det är lätt att det man läser, ser och hör slinker igenom. Vi som står bakom Israel och det judiska folket tar säkert i högre utsträckning del av artiklar, radioinslag och tv-nyheter som handlar om Israel och Mellanöstern, men ärligt talar oroar jag mig mer för alla de andra. Jag tror nämligen att vi är mer kritiska till vad vi matas med.

De som inte är särskilt insatta blir lätt påverkade av det försåtliga sätt som Israel och Mellanöstern beskrivs på – utan att de ens förstår det.

Jag sitter en vanlig måndag morgon och lyssnar på P1 Morgon. Under en halvtimme talar man om två allvarliga konflikter i världen där Israel inte är inblandat. Ändå märker jag tydligt hur inslagen ger en bild av både Israel och Mellanöstern som styr lyssnarna i en viss riktning.

Först ett inslag om kriget i Jemen, som pågått i fyra år och där Saudiarabien är djupt inblandat. Reportern ska beskriva bakgrunden till kriget och hur man ska kunna lösa situationen. Han menar då att väst måste investera i Jemen så att det blir en positiv ekonomisk utveckling, och att arabvärlden måste medla mellan de stridande parterna. För en vanlig lyssnare kan detta låta vettigt men för mig blir det oerhört märkligt. Jag reagerar på ordningen i vad som behöver göras, men framför allt: Varför ska väst investera i Jemen? Vad skulle näringslivet här vinna på det?

Det pågår ett krig i en diktatur, riskerna är oerhörda och det finns ingen lagstiftning som garanterar affärsverksamhet i Jemen. Näringslivet har nog bättre områden att göra affärer i. Varför tycker inte reportern att lösningen är att arabvärlden investerar och att väst medlar? Eller att arabvärlden både medlar och investerar?

Sedan kommer ett inslag om Nordkorea och dess ambitioner som kärnvapenmakt. De vill bli erkända som en sådan, vilket världen naturligtvis inte önskar. Av någon anledning kommer man sedan in på att Israel är en kärnvapenmakt, även om detta inte är bekräftat, och att detta naturligtvis inte heller är önskvärt.

Man kan undra vad just Israels eventuella kärnvapen har med Nordkorea att göra. Man hade kunnat nämna minst en handfull andra länder, men man valde just Israel. Att det är Iran som ligger bakom kärnvapenutvecklingen i Nordkorea, att Israel över huvud taget inte har någon koppling till Nordkorea, det spelar ingen roll.

Två enkla exempel en vanlig måndagsmorgon. Någon kanske undrar varför jag lägger så stor vikt vid dessa inslag. Spelar det verkligen någon roll? Ja, tillsammans med allt annat vi matas med i tv, tidningar och på internet spelar det en stor roll. Det vi lär oss av exemplet Jemen är nämligen att arabvärlden inte är kapabel, och inte ska förväntas lösa problem i sitt närområde. Det ska vi göra. Det vi lär oss av exemplet Nordkorea är att Israel alltid kan sammankopplas med dåliga nyheter, var i världen det än är.

Tänk om man i stället rapporterat om allt positivt Israel gör, både för sin egen befolkning och för världen? Det finns ett flertal nyheter bara från de senaste veckorna som jag inte sett någonting om i svenska medier.

Som att OECD gjort en lista över världens mest välutbildade länder där Israel hamnade på tredje plats, efter Kanada och Japan. Sverige hamnade på plats 13.

Som att israeliska forskare på Technion i Haifa framgångsrikt behandlat cancertumörer med nanoteknik.

Som att Israel under den pågående årliga mobilmässan i Barcelona har ett rekordstort antal utställare och möten, även med svenska företag.

Som att Intel ska investera fem miljarder dollar i Israel fram till 2020.

Detta är oerhört viktiga saker att lyfta, för i dag drabbas Israel hela tiden av negativ press oavsett hur man agerar. Israel kan aldrig göra rätt. Samtidigt urskuldas hela tiden de stater i Israels närområde som i grunden vill radera ut den judiska staten från jordens yta. De har inget ansvar för sina egna handlingar, inte för egen del och inte i relation till Israel, men inte heller för utvecklingen i sin region. 

När Israel drabbas av nästa krig, för det kommer, så kommer dessa tendenser som vanligt att blomma ut igen. Israel kommer att betraktas oerhört kritiskt och som ansvarigt för det mesta, medan andra länder i Mellanöstern inte har något ansvar och inte förväntas ha något heller.

Låt oss tillsammans göra vad vi kan för att ändra på detta.

De som inte är särskilt insatta blir lätt påverkade av det försåtliga sätt som Israel och Mellanöstern beskrivs på – utan att de ens förstår det.

Svenska kyrkan försvarar ny tolkning

Bibeltext. Berättelsen om David och Jonatan kan ha handlat om en parrelation. Det hävdar Cristina Grenholm, kyrkosekreterare vid kyrkokansliet och samordnare av...

Hur kan vi se på när antisemitismen tilltar?

Ledare Judar i Europa Hela 90 procent av judarna i Europa anser att antisemitismen har tilltagit de senaste fem åren. De alarmerande siffrorna presenteras i en ny studie...