Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Foto: Ronen Zvulun/AP/TT

Netanyahu borde sätta Israel framför allt

Israelkommentar · Publicerad 16:35, 6 mar 2019

Det finns nog inget fall de senaste tre åren som har blivit mer omtalat i israelisk press än undersökningarna mot Netanyahu. Experter, kommentatorer och politiker från alla håll har analyserat informationen som läcker ut från undersökningarna från alla tänkbara vinklar. Men trots detta, eller kanske till och med på grund av detta, står den vanliga israelen utan verktyg att kunna bedöma sin premiärministers moraliska karaktär; något som många känner är något de blir tvungna att göra i det kommande valet. I stora delar av medierna har Netanyahu länge omtalats som skyldig, och man har under lång tid krävt hans avgång. Men faktum är att han för ögonblicket måste räknas som oskyldig.

Däremot är Netanyahus angrepp på polisens efterforskningar och på riksåklagaren och hans team väldigt problematiska. Om den mest inflytelserika personen i landet kan uttala sig på ett sådant föraktfullt sätt om dem som är tillsatta för att utöva lagen – om han menar, som han faktiskt säger, att de formar om rätten i förhållande till opinionstryck – hur förväntar han sig då att folket ska respektera lagens långa arm?

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Kärnan i en andlig reformation

Ledare I Gamla testamentet finns ett intressant dubbelverk från tiden efter Israels babyloniska fångenskap. Det är böckerna Esra och Nehemja, som skildrar...