Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Nationens trovärdighet på spel

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 21 feb 2018

Den 20 augusti 1998 beordrade USA:s dåvarande president Bill Clinton landets flotta att avfyra över 70 kryssningsmissiler mot sex av al-Qaidas träningsläger i Afghanistan och en läkemedelsfabrik i Sudan. Operationen, som officiellt kalladesInfinite Reach (”oändlig räckvidd”), var USA:s första förebyggande attack någonsin mot en icke-statlig terrorgrupp. Målet var att döda al-Qaidas ledare Usama bin Laden, som låg bakom bombningarna av USA:s ambassader i Kenya och Tanzania två veckor tidigare, och som man misstänkte var i färd med att planera ytterligare terroristattacker mot amerikanska mål världen över.

”Vår kamp mot terrorismen kommer att kräva styrka, mod och uthållighet”, förklarade en allvarlig Bill Clinton när han tillkännagav operationen i direktsänd tv. ”Vi kommer inte att ge vika inför detta hot. Vi måste vara beredda att göra allt vi kan så länge som det krävs.”

Det som i mångas öron gjorde Clintons ord mindre trovärdiga var det faktum, att han inför en åtalsjury blott tre dagar tidigare hade erkänt att han hade haft "en otillbörlig fysisk relation" med Monica Lewinsky, efter att i mer än ett halvår ha förnekat en sådan relation. Inte blev det bättre av att Hollywood-filmenWag the Dog hade gått varm på biografer världen över under våren 1998 – en film om en president som ertappas i en otillbörlig sexuell relation, och vars politiska rådgivare inleder ett fiktivt krig för att distrahera allmänheten från sexskandalen. Trots att mer än 200 människor hade dödats i bombningarna av de två amerikanska ambassaderna, ifrågasattes därför Clintons motiv. Det gick liksom inte att komma ifrån den gnagande misstanken att hans omdöme hade påverkats av hans personliga juridiska bekymmer.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu befinner sig i dag i en situation som är mycket snarlik den Clinton befann sig i för snart 20 år sedan. Netanyahus bekymmer är visserligen inte av sexuell karaktär, de är av en helt annan och i juridisk mening betydligt allvarligare art: Förutom att Israels polis i förra veckan beslutade att rekommendera att åtal bör väckas mot honom för mutbrott, bedrägeri och trolöshet mot huvudman i två separata brottmål, pågår det samtidigt ytterligare två förundersökningar i vilka Netanyahu förväntas kallas till förhör.

I det ena fallet misstänks ett antal personer med nära band till Netanyahu, i strid mot både försvarsministerns och försvarsledningens rekommendationer, ha drivit igenom en upphandling av ubåtar och andra militära sjöfarkoster från ett tyskt företag som de själva hade ekonomiska intressen i. I det andra fallet misstänks Netanyahu ha hjälpt en mediemogul att i strid mot gällande regler köpa upp delar av ett konkurrerande medieföretag, i utbyte mot positiv mediebevakning av Netanyahu och hans familj på en populär israelisk nyhetssajt.

Samtidigt är risken för fullt krig större än på mycket länge i både norra och södra Israel. I Syrien och södra Libanon har Iran och den libanesiska terroristorganisationen Hizbollah antagit en allt aggressivare hållning mot Israel. Gaza befinner sig i upplösningstillstånd. Alla sansade bedömare vet att Israel inte söker en konfrontation, men så länge Netanyahu sitter kvar som premiärminister under rådande omständigheter, kommer alla hans beslut i dessa ödesdigra frågor att misstänkliggöras, med hänvisning till hans juridiska bekymmer.

Även om Netanyahu förtjänar att betraktas som oskyldig tills han har bevisats skyldig (han nekar till brott) borde han inse att denna princip inte väger lika tungt som nationens trovärdighet när ett krigsutbrott nu bara tycks vara en tidsfråga.

Alla sansade bedömare vet att Israel inte söker en konfrontation, men så länge Netanyahu sitter kvar som premiärminister under rådande omständigheter kommer alla hans beslut i dessa ödesdigra frågor att misstänkliggöras, med hänvisning till hans juridiska bekymmer.

Svenska kyrkan försvarar ny tolkning

Bibeltext. Berättelsen om David och Jonatan kan ha handlat om en parrelation. Det hävdar Cristina Grenholm, kyrkosekreterare vid kyrkokansliet och samordnare av...

Hur kan vi se på när antisemitismen tilltar?

Ledare Judar i Europa Hela 90 procent av judarna i Europa anser att antisemitismen har tilltagit de senaste fem åren. De alarmerande siffrorna presenteras i en ny studie...