Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

När internationell rätt beskyddar terrorister bättre än demokratier

Israelkommentar · Publicerad 15:11, 28 nov 2018

Man ska vara tacksam för att det i dag finns lagar om krigföring och internationella tribunaler där överträdare kan straffas, åtminstone potentiellt. Likväl har Naftali Bennett en poäng med sin kritik. Terrorister spelar på samma bana som reguljära arméer, men följer inte spelreglerna. Tvärtom utnyttjar de det faktum att motståndaren ålägger sig själv begränsningar för att beskydda oskyldigt liv, till sin egen fördel.

Tveksamheten en israelisk soldat känner när han möter en terrorist som gömmer sig bakom civila, utnyttjas av terroristen till att skjuta först. Resultatet är att IDF inte ens kan besegra en fiende som bara når dem till anklarna. Men Israel har faktiskt valt att inte besegra Hamas. Och man kan mycket väl förstå varför; man får vara tacksam för soldaten som tvekar att ge eld bland civila – men det finns också ett problem med det.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Läkare på Irland spjärnar emot beslut om fri abort

Folkomröstning. Många läkare på Irland meddelar nu att de inte tänker utföra aborter och vissa vill inte ens hänvisa kvinnor till andra läkare som kan avbryta en...

Oansvarigt att inte vaccinera mot mässling

Ledare En dödlig sjukdom För ganska precis ett år sedan kom ett larm från vårdcentralen Nötkärnan i Bergsjön. Ett av de första fallen i modern tid av mässling hade...