Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

När internationell rätt beskyddar terrorister bättre än demokratier

Israelkommentar · Publicerad 15:11, 28 nov 2018

Man ska vara tacksam för att det i dag finns lagar om krigföring och internationella tribunaler där överträdare kan straffas, åtminstone potentiellt. Likväl har Naftali Bennett en poäng med sin kritik. Terrorister spelar på samma bana som reguljära arméer, men följer inte spelreglerna. Tvärtom utnyttjar de det faktum att motståndaren ålägger sig själv begränsningar för att beskydda oskyldigt liv, till sin egen fördel.

Tveksamheten en israelisk soldat känner när han möter en terrorist som gömmer sig bakom civila, utnyttjas av terroristen till att skjuta först. Resultatet är att IDF inte ens kan besegra en fiende som bara når dem till anklarna. Men Israel har faktiskt valt att inte besegra Hamas. Och man kan mycket väl förstå varför; man får vara tacksam för soldaten som tvekar att ge eld bland civila – men det finns också ett problem med det.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Viktig strid för livet har inletts i USA

Ledare Krig inleds inte alltid med en stor smäll. Ibland smyger de i gång, tills det en dag står klart att man står mitt i en stor strid. Det är en sådan...