Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

Hanteringen av Ryssland är en svår balansgång för Israel, då man dels har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, dels skarpt kritiserar Rysslands krig i Ukraina, skriver Ulf Cahn. (Bild: Israels utrikesminister Yair Lapid och Rysslands dito Sergej Lavrov vid ett möte i Moskva i september förra året.) Foto: Alexander Nemenov/AP/TT

Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 12 maj 2022

Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett klokt sätt. Det är en svår balansgång, när man samtidigt skarpt kritiserar Rysslands krig i Ukraina. Det är möjligt att Rysslands utrikesminister, Sergei Lavrov, testade gränserna för relationerna med Israel när han sade att Hitler hade judiskt blod och att judarna är de största antisemiterna.

Helt fruktansvärda påståenden naturligtvis.

Premiärminister Bennett och utrikesminister Lapid slog omedelbart tillbaka och konstaterade, helt riktigt, hur vidriga Lavrovs antisemitiska uttalanden var. Bra gjort av Bennett och Lapid, och nödvändigt, men nu får vi se om detta påverkar Israels säkerhetssituation i norra delen av landet i relation till Syrien, Iran och Hizbollah.

Israels regering är under hårt tryck internt; den senaste månadens ständiga terror mot israeliska civila, som skördat många dödsoffer, sätter saker och ting på sin spets. Bennetts regeringsunderlag i Knesset är också extremt smalt, om det ens existerar.

Även relationerna med Jordanien hamnade under lupp häromdagen, när plötsligt Jordaniens premiärminister, Bisher Khasawneh, uttalade sig om kravallerna på Tempelberget. Vi ska komma ihåg att al Aqsa-moskén, som ska vara en av muslimernas heligaste platser, närmast har använts som en vapenarsenal den senaste tiden.

Men det bekymrar inte Khasawneh, som i stället sagt att de palestinska terroristerna ”står stolt som minareter och kastar sina stenar mot sionisterna som orenar al Aqsa-moskén under skydd av den israeliska ockupationsregeringen”.

Stora ord från en man vars stat – Jordanien – faktiskt har ansvar för Tempelberget via sin myndighet ”Waqf”, och när Jordanien dessutom är beroende av Israel för sin både vatten- och elförsörjning. Israel hjälper också Jordanien med deras säkerhet.

Mahmoud Abbas passade också på att uttala sig när terrorister utnyttjade en helig plats för att försöka döda judar. Han är korrupt och stödjer antisemitiska uttryck och handlingar, men ger Israel visst säkerhetssamarbete för att han måste. Och han har mage att uppmuntra till ännu mer våld genom att säga att ”al Aqsa är i fara” och ”sionisterna konspirerar för att spränga moskéerna”.

Israel måste agera lika skarpt mot Jordanien och Abbas som man gjorde mot Ryssland. Deras lögner får inte stå oemotsagda; de uppmuntrar till våld och terror mot Israel, och Israel måste då slå till både mot terroristerna på Tempelberget och på allvar ta itu med både Jordanien och Abbas.

Detta handlar inte bara om vad som pågår just nu, utan om hur Israels fiender försöker underminera den självklara judiska kopplingen till såväl Tempelberget som Israel. Därför bör också judisk bön på Tempelberget komma till stånd.

Israel måste även skarpt protestera mot EU:s uttalanden. När de börjar tala om israeliska ”oacceptabla aktioner”, ”överdrivna handlingar” och ”överträdelser mot status quo” på Tempelberget, då har inte EU förstått vad som pågår och israelerna måste tala om det för dem. Även om EU är en mycket viktig handelspartner för Israel.

Israel ska agera med stolthet, självrespekt och självförtroende, det är min bestämda åsikt. Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse.

Vi ska komma ihåg att al Aqsa-moskén, som ska vara en av muslimernas heligaste platser, närmast har använts som en vapenarsenal den senaste tiden.

Skytt slogs ner av pastor

USA. Sex personer har skjutits vid en kyrka i Laguna Woods i Kalifornien, USA. Kyrkobesökare övermannade... tisdag 17/5 19:00

Samtal om religion havererar ofta i den offentliga debatten

Ledare Varken provokation eller rasismstämpling hjälper i religonsdebatt … tisdag 17/5 00:10

Lavinartad smittspridning av covid-19 befaras i Nordkorea

Covid-19. Nordkoreas diktator Kim Jong-Un kritiserar myndigheter för långsamma medicinleveranser och har... tisdag 17/5 13:00

Religionsfriheten får aldrig dribblas bort

Gästkrönika Religionsfriheten har kommit på tapeten efter påskhelgens kravaller på grund av koranbränning. Det... tisdag 17/5 00:00

Må antikristliga ”statyer” falla i vårt land

Bönekrönika Varje år vid denna tid blir jag lika förundrad över vad som sker i naturen. Att det på några dagar... tisdag 17/5 00:00

Kristen student blev brutalt mördad

Nigeria. En kristen student i Nigeria stenades förra veckan till döds av en grupp manliga studenter, som... tisdag 17/5 10:00

Regeringens förslag om stopp för nya kristna friskolor sågas

Friskolor. Regeringens förslag om att stoppa nyetableringar av konfessionella friskolor kritiseras starkt av... tisdag 17/5 08:07

Senaste nytt

    Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

    Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
    Följ Världen idag i sociala medier