Ni är världens ljus. En stad som ligger på ett berg kan inte döljas.
Matteusevangeliet 5:14

Världen idag

Löfven och hans lakejer låter precis som Netanyahu

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 24 jun 2021

Samma dag som Sveriges riksdag höll en misstroendeomröstning skedde faktiskt samma sak i det israeliska parlamentet, Knesset. Det var landets före detta premiärminister Benjamin Netanyahu som hade begärt omröstningen, då han menade att den nyligen tillträdda samlingsregeringen ”formades genom bedrägeri och lögn och inte har mandat från allmänheten”.

Förslaget röstades ner med siffrorna 60–49.

Bortsett från resultatet i förtroendeomröstningen är dock den politiska diskursen i Israel nästintill identisk med den som nu råder i Sverige. Sakfrågorna skiljer sig naturligtvis, men de hysteriska och hycklande brösttonerna från talarstolen är skrämmande lika.

Man kan säga att Israel befinner sig ett kort steg före Sverige i den politiska utvecklingen: den 13 juni lyckades en osannolikt bred koalitionsregering under ledning av Naftali Bennett och Yair Lapid tillträda och därmed tvinga bort Netanyahu från premiärministerposten. Den hade han innehaft i över tolv år (plus tre år i slutet av 1990-talet), och det var ytterst motvilligt som han överlämnade makten till sina efterträdare.

Faktum är att han fortfarande bor kvar i premiärministerns officiella residens i centrala Jerusalem. In i det sista försökte han, ömsom med löften, ömsom med hot, att sätta käppar i hjulet för Bennett och Lapid.

När Netanyahu till slut stod inför fullbordat faktum ställde han sig i Knessets talarstol och dömde ut den nya regeringen som en fara för landets säkerhet. Bennett saknar internationellt anseende, trovärdighet, kapacitet och kunskap, påstod han. Israels fiender firar nu, fortsatte han, och gick sedan ännu längre och började svamla om Förintelsen.

Budskapet var glasklart: bara Netanyahu själv kan rädda Israel och det judiska folket från den förintelse som den islamiska republiken Iran oförtrutet och helt öppet eftersträvar.

Det lät med andra ord exakt som när Löfven och hans lakejer stod i riksdagens talarstol i måndags och skamlöst försökte försvara det egna maktinnehavet genom att varna för katastrof om regeringen faller. Miljöpartiets Annika Hirvonen gick till slut lika långt som Netanyahu och började svamla om Förintelsen.

Budskapet var i princip identiskt: bara vårt fortsatta maktinnehav kan rädda Sverige från att förvandlas till 1930-talets Tyskland.

Men Sverige ligger alltså ett kort steg efter Israel i den politiska utvecklingen. Sveriges ”Netanyahu”, Stefan Löfven, sitter alltjämt kvar som statsminister, även om hans regering saknar riksdagens förtroende, och oppositionen har ännu inte lyckats samla sig för att erbjuda ett starkare regeringsalternativ.

Men när den till slut gör det bör den med fördel läsa och ta inspiration av det tal som Israels bostadsminister Zeev Elkin höll i Knesset precis innan måndagens misstroendeomröstning.

”När du skapar en diskurs av hat och splittring är det legitimt, men när andra tänker annorlunda än du och kritiserar dig, då är det illegitimt”, sade Elkin till Netanyahu. ”När du erbjuder Bennett, med sex mandat i Knesset, att bli premiärminister i en rotationsregering med dig, då är det legitimt. Men nu när du inte sitter med i regeringen, då är det illegitimt.”

Netanyahu och hans lakejer häcklade Elkin under hela hans tal, men bostadsministern stod på sig. ”Det som gynnar dig kommer alltid att vara legitimt i dina ögon, medan det som gör att du förlorar makten är illegitimt.”

Bortsett från resultatet i förtroendeomröstningen är dock den politiska diskursen i Israel nästintill identisk med den som nu råder i Sverige. Sakfrågorna skiljer sig naturligtvis, men de hysteriska och hycklande brösttonerna från talarstolen är skrämmande lika.

Pilgrimsvandring är på frammarsch i Sverige

Samhälle. Människan har i alla tider vandrat till heliga platser. Det är något som får oss att ge oss iväg i... torsdag 5/8 05:00

Visa respekt för dem som väljer bort vaccination mot covid-19

Ledare Obligatorisk vaccinering mot covid-19 för alla invånare och vaccinkrav för alla som vill ha ett... torsdag 5/8 00:10

Vi behöver mycket kärlek ur stammen för att vara Guds träd tillsammans.

Inför söndag I juli var jag med på missionsbåten Shalom i Kalmarsund under några fantastiska dagar med sol,... torsdag 5/8 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier