Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

För att verkligen kunna hjälpa befolkningen bör man avskaffa den palestinska administrationen, överge tanken om en palestinsk stat och upprätta ett demokratiskt självstyre med ledare som står ansvariga inför Israel och det internationella samfundet, anser skribenten. (Bild från 23 maj, 2017, då Trump och Abbas möttes i Betlehem.) Foto: Nasser Nasser / AP / TT

Leder Trumps steg emot en lösning för Israel?

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 29 aug 2018

Den senaste veckan har en rad uppseendeväckande uttalanden publicerats, som påverkar konflikten mellan Israel och det palestinska självstyret (PA). Det började med att amerikanske presidenten Donald Trump i ett tal i Virginia i onsdags sade att Israel måste betala ett högre pris i ett framtida fredsavtal, eftersom USA redan har gett dem Jerusalem genom att flytta ambassaden dit.

Dagen efter kom det ett uttalande från en högt uppsatt anställd på USA:s utrikesdepartement, där han slog fast att USA kommer att minska sitt bidrag till PA med omkring 200 miljoner dollar. Detta ligger helt i linje med president Trumps uttalande i januari, att eftersom ledaren för PA, Mahmoud Abbas, inte är villig att delta i fredsförhandlingar så finns det ingen grund för att fortsätta finansiera PA.

Samma dag rapporterade Israels Kanal 2 att det nya amerikanska fredsförslaget – som benämns som "Århundradets avtal" och som sägs ska offentliggöras inom en snar framtid – i princip annullerar "rätten att återvända" för de palestinsk-arabiska flyktingarna.

Enligt FN finns det i dag mellan fem och sex miljoner sådana flyktingar. Orsaken till att de i dag är tio gånger så många som när de en gång flydde från sina hem är att deras flyktingstatus går i arv. Detta är unikt för de palestinsk-arabiska flyktingarna bland världens alla flyktingar, och ett politiskt konstruerat verktyg som används för att sätta press på Israel.

Finns det då en strategi bakom alla dessa utspel från den amerikanska administrationen? Är det genomtänkta steg som leder emot ett mål? Eller är det skott från höften, reaktioner mot att PA inte samspelar med USA? Med president Trumps oförutsägbara och impulsiva karaktär i åtanke, är det sistnämnda inte otänkbart. Och även om det kan se ut som om stegen är ett uttryck för att ge stöd till Israel – och helt säkert är menat så från Trumps sida – är det inte något man kan ta för givet.

Exempelvis är Trumps uttalanden om Jerusalem oroväckande. Han har helt enkelt inte tagit bort Jerusalem från förhandlingsbordet som han påstår. När han flyttade ambassaden gjorde han mycket klart att det inte var avgörande för framtida gränser i Jerusalem – med andra ord, östra Jerusalem med Tempelplatsen och många av de bibliska platserna kan fortfarande hamna utanför den judiska staten.

Uttalandet om att Israel måste betala ett högre pris i framtida förhandlingar är inte mindre oroväckande. Ser Trump på konfliktlösning som utdelning av godis till småbarn: "Du fick mer den här gången, så du får mindre nästa gång"? Det finns rätt och det finns fel; det finns historiska, moraliska och juridiska argument för varför denna konflikt bör lösas. Man löser den inte på magkänsla och dagshumör.

Faktum är att när man tittar på de olika argumenten står sig Israels krav mycket starkt i samtliga kategorier. Om rätt fortfarande är rätt blir lösningen av den här konflikten ingen quid pro quo.

Avdrag i finansieringen till PA är inte heller nödvändigtvis något bra. Självklart ska man inte vara med och finansiera terror, och många organisationer och politiker i västländerna har gjort ett utmärkt jobb i att sätta fingret på sina egna nationers finansiering av projekt som främjar terror.

Men att skära bort 200 miljoner dollar betyder inte att det går 200 miljoner dollar mindre till terror. PA kommer mest troligt använda detta tilltag på ett cyniskt sätt, så att det går ut över löner, hälsovård och utbildning, för att sedan kunna klandra USA för att folket lider. Detta var definitivt undertonen när PA:s chefsförhandlare, Saeb Erekat, blev intervjuad i israelisk radio.

Varken Israel eller USA är intresserade av att civilbefolkningen i PA ska lida; det är både omoraliskt och inhumant. Det kan också leda till oväntade och oönskade reaktioner på gatorna, i värsta fall till politisk instabilitet, anarki och terror.

Det man behöver är inte avdrag i finansieringen – tvärtom, man behöver en ökad finansiering, en ökad investering i hela området som nu ligger under PA. Men, och detta är den allra viktigaste poängen, man behöver fullständig kontroll över hur pengarna används.

För att kunna få detta till stånd bör man arbeta mot att avskaffa PA, överge tanken om en palestinsk stat och upprätta ett demokratiskt självstyre med ledare som står ansvariga inför Israel och det internationella samfundet. De palestinska araberna behöver ledare som inte ser det som sin kallelse att ödelägga den judiska staten, utan som i stället hjälper sitt folk till ett värdigt liv.

Det man behöver är inte avdrag i finansieringen – tvärtom, man behöver en ökad finansiering, en ökad investering i hela området som nu ligger under PA [den palestinska administrationen]. Men, och detta är den allra viktigaste poängen, man behöver fullständig kontroll över hur pengarna används.

Löfven svajade om avdrag för gåvor

Välgörenhet. – Kan statsministern, här och nu, ge ett löfte om att gåvoavdraget blir kvar? Den frågan ställde KD-ledaren Ebba Busch Thor nyligen till Stefan...

KD mot himlen i Förtroendebarometern

Samhälle. Ett spännande år i politiken gav utslag i Förtroendebarometerns mätning av hur mycket vi litar på partierna. Några ökade, några rasade och några...

Gud, förvaltarskap och människovärde

Ledare Skapelsen Vi har begåvats med nya ord som ”klimatångest” och ”flygskam”. Det är naturligt att de globala utmaningarna sätter avtryck i språket. Men frågan är...

Hur ska jag hantera mina panik-ångestattacker?

Jag har sedan ett år tillbaka lidit av panikångestattacker. I början hade jag flera i veckan då jag hyperventilerade av skräck, men det är inte lika...

40 barn räddades mirakulöst då tornado slet av kyrktak

Mirakel. Förra veckan slog en tornado till mot Paducah, Kentucky, och slet loss taket från baptistkyrkan Mount Zion, som förstördes. Det vill säga, så när som...