Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Krisen som leder till både samarbete och kreativitet

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 1 apr 2020

Kampen mot coronaviruset har på lokal, nationell och global nivå lett till unikt samarbete mellan människor och organisationer som annars inte har något med varandra att göra. Mitt i den sociala distanseringen har vi på många sätt kommit närmare varandra. Detta gäller naturligtvis också i Israel, men där får samarbetet även en djupare dimension.

Det sägs ofta om Israel att landet inte har så många naturresurser (något som blev mindre sant när de upptäckte olja och gas), utan att deras största resurs är människor, och inte minst ”den judiska hjärnan”. I kampen mot coronaviruset har man mobiliserat denna resurs på högvarv. Det finns i dag minst sjuttio israeliska företag inom områden som teknik, bioteknik, biomedicin, artificiell intelligens (AI), kemi och farmakologi som arbetar för att finna lösningar för att bekämpa corona.

Ett av dessa har utvecklat en metod för att upptäcka coronasjuka personer genom en röstanalys och AI. Detta är möjligt eftersom rösten förändras när andningssystemet angrips. Metoden är i testfasen.

Ett ytterst intressant projekt sattes i gång på grund av behovet av respiratorer. Ett tiotal extremt begåvade personer som på sin tid handplockades av den israeliska armén för att tjänstgöra i deras specialavdelningar, 8200 och Talpiot, där man utvecklar det absolut senaste inom en rad tekniska områden, arbetar nu tillsammans. Målet är att skapa en prototyp till en respirator som kan produceras uteslutande av material som finns i Israel.

Detta är personer som efter avslutad militärtjänst startat upp några av de mest framgångsrika hightech-företagen i Israel; flera av dem är mångmiljardärer. Nu jobbar dessa vd:ar frivilligt och på eget initiativ för nationens bästa. De såg ett behov, visste att de kunde hjälpa, och jobbar denna tid ofta till klockan två på nätterna. Målet är att ha prototypen färdig nästa vecka.

Man gör inte det här för att tjäna pengar eller få berömmelse. Man gör det av kärlek till sitt land och sitt folk. Det kan låta klichéartat, men kärleken till, och ansvaret för, landet lyser igenom på många sätt i Israel.

Trots de enorma meningsskiljaktigheterna och de skarpa angreppen på varandra som man ofta hör i israelisk politik och media, så finns det en djup förståelse bland israeler att detta ”hus” – denna nation – är långt viktigare än våra meningsskiljaktigheter.

Norrmän är också kända för att vara patrioter, men i Israel ligger det på ett helt annat plan; det är existentiellt. Man känner sin historia, och man vet vad som hände när staten inte fanns – samt vad som har hänt därefter. Denna sunda desperation, om man får kalla den det, utgör en stark drivkraft.

Och det positiva med allt detta är att israelerna är generösa med sina uppfinningar, sin erfarenhet och sin kunskap. I kampen mot coronaviruset ska vi därför inte förundra oss över om de goda nyheterna till slut kommer från Sion. Det skulle inte vara första gången.

Tumme upp

För Rabbi Shmuel Eliyahu som sade: ”Att sitta i karantän är att utföra ett av Torans största bud, att älska sin nästa som sig själv.” Han gav därmed djup motivation till religiösa judar som tills nu har haft svårt att acceptera de karantänsregler som förbjuder dem att be eller studera i stora grupper.

Tumme ned

Till dem som kastade brandbomber mot en militär patrulljeep utanför det judiska samhället Kumi Uri i Samarien i fredags. Troligtvis är detta ett angrepp från extrema bosättare. Sådana angrepp avslöjar en moralisk kollaps och utgör ett förräderi mot deras landsmän.

Professor: Coronaviruset perfekt anpassat för människor

Corona. Nya, preliminära forskningsresultat visar att det coronavirus som orsakar covid-19 verkar vara... torsdag 4/6 16:50

Tveksam metod bakom Sveriges Pisa-resultat

Utbildning. Sveriges resultat i den internationella jämförelsen Pisa har förbättrats rejält mellan mätningarna... torsdag 4/6 14:48

Självbestämmande enligt folkrätten är något man förtjänar

Israelkommentar Självbestämmande i enlighet med folkrätten ges till ett folk/nation som har en distinkt historia,... torsdag 4/6 00:10

Samtal om Gud under en Uber-färd

Missionsglimten Jordanien Det är en Uber. Alltså inte en vanlig gul taxi. Gul taxi innebär bönematta fastkilad i bildörrens... torsdag 4/6 00:00

Kyrklig profil erkänner sexköp

Brott. En man som varit aktiv i den frikyrkliga sfären har utretts av polisen för brott mot sexköpslagen... torsdag 4/6 10:37