Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Het debatt när existentiella beslut tas

Israelkommentar · Publicerad 15:06, 7 nov 2018

Minneshögtiderna för Yitzhak Rabin har utvecklats till en termometer för det politiska klimatet i Israel. Att det i år blev extra skarpa fronter kan ha att göra med det faktum att den politiska vänstersidan känner desperation och frustration. Enligt dem är landet på helt fel väg, och det finns inte mycket hopp om förändring.

I minneshögtidens fokus står konflikten med de palestinska araberna. Det var ju nämligen Osloavtalet som var upptakten till mordet på Rabin. Alla israeler, oavsett om man befinner sig på höger- eller vänstersidan, vill självklart ha fred, och man vill bo i en judisk stat. Oenigheten mellan de två sidorna handlar först och främst om sättet man uppnår detta på.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Läkare på Irland spjärnar emot beslut om fri abort

Folkomröstning. Många läkare på Irland meddelar nu att de inte tänker utföra aborter och vissa vill inte ens hänvisa kvinnor till andra läkare som kan avbryta en...

Oansvarigt att inte vaccinera mot mässling

Ledare En dödlig sjukdom För ganska precis ett år sedan kom ett larm från vårdcentralen Nötkärnan i Bergsjön. Ett av de första fallen i modern tid av mässling hade...