Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda.
Romarbrevet 12:21

Världen idag

Har Israels arabiska partier mod att göra sig själva relevanta?

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 11 mar 2020

Det parti som har varit det stora samtalsämnet efter det senaste valet är det arabiska samlingspartiet Gemensamma listan, lett av Ayman Odeh. De fyra partier som tillsammans utgör Gemensamma listan fick femton mandat – fler än någon gång tidigare. Om man räknar in partiet i vänsterblocket, har Benny Gantz och hans parti Blåvitt majoritet i parlamentet, knesset.

Men ingen regeringskoalition i Israel har någonsin formats genom att grunda sig på arabiska partier. Det har inte uppfattats som legitimt. Benny Gantz överväger i dagarna att ändra på detta, men det är tveksamt om han kommer att gå hela vägen. Det finns för många hinder som talar emot ett sådant beslut.

Den israelisk-arabiska tv-kommentatorn i Kanal 11, Riyad Ali, publicerade i söndags en mycket intressant artikel där han lägger mycket av ansvaret för att de arabiska partierna inte anses som legitima samarbetspartner på partierna själva. Ali kritiserar också Israel för diskriminering av de arabiska medborgarna, men säger ändå att tiden är inne för Gemensamma listan att erkänna ”den judiska berättelsen”.

Hans erfarenhet är att judarna längtar efter att höra att de befinner sig i landet på grund av sina historiska rättigheter och inte på grund av sina vapen – något han själv är överbevisad om är sant.

Ali fortsätter med att säga att den nuvarande arabiska hållningen, att ”fortsätta kräva rättigheter som Israel medan man bekänner sig till den palestinska saken, har visat sig vara ineffektiv – till och med skadlig.”

Tyvärr verkar inte Alis uppfattning existera bland Gemensamma listans femton knessetmedlemmar. En av Gemensamma listans stridsfrågor är det oförbehållsamma stödet till Det palestinska självstyret och den palestinsk-arabiska versionen av historien. Enligt den är Israel ensamt ansvarigt för ”Nakba” (katastrofen) som ägde rum vid Israels upprättelse 1948 och som ledde till att det ”Palestina” som man menar fanns, förstördes. Israel är med andra ord fött i synd.

Gemensamma listan fick över en halv miljon röster vid det senaste valet; röster som tillhör fullvärdiga israeliska medborgare. Det vilar därför ett stort ansvar på Ayman Odeh och hans partikamrater; det enda sätt på vilket Gemensamma lista kan bli en legitim och inflytelserik partner i det politiska livet i Israel, är om man accepterar vad världssamfundet accepterade när FN 1947 röstade för upprättelsen av en ”judisk” stat. Israel som demokratisk stat har de arabiska partierna accepterat och kunnat njuta av från första stund.

Om detta sker, kommer både Gantz och Netanyahu att kunna godta Gemensamma listan som en legitim partner, och man kan på allvar börja arbeta för att förbättra förhållandena för de israeliska araberna. Det råder ingen tvekan om att den stora majoriteten av Israels araber skulle välkomna en sådan utveckling. Som så ofta förr är det ledarna i den arabiska miljön som utgör det största hindret för framgång.

Tumme upp

För Silo i Samarien. Den bibliska staden, som på sin tid huserade tabernaklet och är känd för personligheter som Josua, Eli och Samuel, har under flera decennier grävts ut av arkeologer. I dag kan man besöka platsen och få en fin presentation av fynden och de bibliska händelserna där.

Tumme ner

För partiet Blåvitt som försöker införa en lag som förbjuder personer som åtalats för lagbrott att väljas till premiärminister. Lagen kan säkert vara relevant, men att införa den nu gör den bara till en bricka i ett politiskt spel där målet är att få bort en politisk motståndare, Netanyahu. Inte legitimt.

Professor: ”Många patienter kommer att väljas bort”

Coronapandemin. Vården kan behöva välja bort patienter som har goda utsikter att klara sig. Det säger Lars Sandman,... fredag 3/4 15:16

Aftonbladetkrönikör: Jag knäppte mina händer

Coronapandemin. I tider av kris söker sig människor mot Gud. Britta Svensson, krönikör på Aftonbladet, berättar om... fredag 3/4 10:55

Mediaprofil misstror Skolverket

PJ Anders Linder, chefredaktör för samhällsmagasinet Axess, var en av dem som reagerade när... lördag 4/4 13:50