Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Om Hamas skulle försvinna, och ett fredligt ledarskap skulle ta kontrollen, så skulle det leda till framgång och välstånd för alla invånare i området, skriver Roar Sørenssen. (På bilden Hamas-soldater i Gaza). Foto: Khalil Hamra / AP / TT

Hamas är själva problemet

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 1 aug 2018

Ännu en gång är vi bara millimeter ifrån ett nytt krig i och runt Gaza. I månader har de olika terroristgrupperna där angripit israeliska soldater och civilsamhället med allt ifrån stenar, brinnande drakar och ballonger, bomber, raketer och beskjutning. Den senaste sättet att utföra terror består i att skicka grupper av civila mot gränsstängslet. När israeliska soldater kommer för att skingra dem, blir de beskjutna av krypskyttar från terroristgrupperna. En israelisk soldat har redan dött och en annan ligger på sjukhus efter att denna metod tagits i bruk.

När det gäller antalet bränder som antänts av brinnande objekt som skickats från Gaza, varierar siffrorna. De officiella siffrorna inkluderar bara tillfällen då man hittar rester av drakarna eller ballongerna – rapporter från ögonvittnen räknas inte in. I genomsnitt har det startats mer än tjugo bränder dagligen under de tre sista månaderna. Israel har upprättat en egen brandstyrka som enbart bekämpar denna typ av terror. Ödeläggelsen på åkrar, grödor och natur är enorma.

Israel har visat en nästan obegränsad återhållsamhet i sitt förhållningssätt mot terrorn. Det rapporteras om stark oenighet mellan försvarsminister Liberman och premiärminister Netanyahu. Liberman vill slå till kraftigare mot Hamas men förhindras av premiärministern som försöker undvika ett nytt krig.

Israels dilemma är att världssamfundet nekar till att identifiera problemet i den här konflikten – och då har man heller ingen möjlighet att lösa det. Det är uppenbart att Hamas är problemet! Ingen av parterna, Israel eller den arabiska befolkningen i Gaza, har det bättre med Hamas. Tvärt om, om Hamas skulle försvinna, och ett fredligt ledarskap skulle ta kontrollen, skulle det leda till framgång och välstånd för alla invånare i området. Det är faktiskt så enkelt.

Men även om Israel skulle kunna störta Hamas genom militärt våld, så gör man inte det. Priset i människoliv inne i Gaza skulle bli för högt med tanke på Hamas taktik med levande sköldar. I stället väljer israeliska ledare att låta sin egen befolkning lida medan man väntar på att världen ska ta sitt förnuft till fånga.

För det finns en icke-militär lösning på problemet; internationell press på Hamas och deras sponsorer som för nuvarande anförs av Iran. Genom att strypa allt diplomatiskt, politiskt och ekonomiskt stöd till Hamas kan detta leda till intern press från befolkningen mot dem, och till deras fall.

Men världssamfundet är i stället upptaget av att fördöma Israel. Varje gång Israel känner sig tvungna att reagera möts de av massiv internationell kritik. Skulden för konflikten läggs på ”den israeliska blockaden” och man nästan försvarar, ser definitivt med förståelse på, Hamas angrepp på Israel. Man bortser från enkla fakta som att raketerna började regna över Israel långt innan det fanns någon blockad.

Ship to Gaza, som återigen är aktuell, vänder mediernas sökarljus mot ”Israels blockad” och menar att de därmed hjälper Gazas befolkning. Det är antingen otroligt naivt, eller – och mer sannolikt – drivet av en kalkylerad anti-israelisk ideologi. Man påstår sig hjälpa Gazas befolkning, och inte Hamas, samtidigt som man vet att lite eller ingenting händer i Gaza utan Hamas godkännande. I Väst godtar man för det mesta Ship to Gazas argumentation eftersom vårt förhandsinställda läge är att Israel alltid har fel. Det har media och våra politiker lärt oss – så förvirra oss inte med fakta.

Om vi i Europa hade någon som helst självrespekt, så hade vi satt oss in i fakta, avslöjat bedrägeriet och vänt vår vrede mot Hamas. Och ännu viktigare, om vi hade någon som helst barmhärtighet med befolkningen i området, både arabisk och judisk, så hade vi begärt av våra politiker att isolera Hamas.

I stället godtar vi att de israeliska invånarna dagligen får lida av terrorangrepp – och vårt indirekta stöd till Hamasregimen bygger plattformen för nästa stora krig. Om den dagen kommer när Israel återigen känner sig tvungna att sätta stopp för terrorn, kommer de barn och mödrar som Hamas gömmer sig bakom befinna sig i livsfara till stor del för att vi i Väst nekade att ta tag i det reella problemet.

Det finns en icke-militär lösning på problemet; internationell press på Hamas och deras sponsorer.

Lilla Aktuellt väjde för svåra frågor om könsbyte bland barn

Könsdysfori. Att bli pojke var helt rätt för tioåriga Minea, som numera heter Max. Det berättade förra veckans ”Lilla Aktuellt”, SVT:s nyhetsprogram som vänder...

SKR: ”Migrationsverket måste respektera konvertitens tro”

Konvertiter. Migrationsverkets bedömning av konvertiter har systematiska brister, och måste ta större hänsyn till hotbild och levd tro. Det skriver Sveriges...

100 år av demokrati finner oss i politisk kris

Ledare 100 dagar utan regering I måndags firade demokratin 100 år i Sverige – ett faktum värt att fira! Den 17 december 1918 fattade riksdagen beslutet om ”allmän och lika...

Olof Edsinger i DN: Låt inte 15-åringar byta kön

Könsdysfori. Regeringen måste dra tillbaka det lagförslag som skulle göra det möjligt för 15-åringar att göra ett kirurgiskt könsbyte utan föräldrarnas...

Asia Bibi är kvar i sitt gömställe

Pakistan. Det är fortfarande oklart när Asia Bibi, den kristna kvinna som den 30 oktober frikändes från en dödsdom för hädelse, ska kunna lämna sitt gömställe...