Var ständigt vakna och be om kraft att undfly allt som ska ske och kunna bestå inför Människosonen.
Lukasevangeliet 21:36

Världen idag

Paul Widén anser att Dagens Nyheters reportage om den palestinska aktivisten Ahed Tamimi är ett idolporträtt kantat av osanningar och förskönande av verkligheten. Foto: Majdi Mohammed

Försvarare av självmordsterrorism utmålas som hjältinna

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 28 feb 2019

Redan i det inledande stycket i Dagens Nyheters åttasidiga idolporträtt av den palestinska aktivisten Ahed Tamimi den gångna helgen, smyger sig den första osanningen in: händelsen som ledde till att Tamimi förra året dömdes till åtta månaders fängelse för att ha misshandlat en israelisk soldat, gjorde henne inte känd över hela världen.

Så tidigt som 2010, blott nio år gammal, filmades hon för första gången tillsammans med flera andra palestinska barn under en konfrontation med israeliska soldater i sin hemby Nabi Saleh på Västbanken. 2012 hetsades hon av sin mamma Nariman att spotta, slå och svära åt en annan israelisk soldat, medan hennes pappa Bassem filmade hela förloppet. När soldaten till slut fick nog och grep tag i flickan, passade en fotograf för nyhetsbyrån AFP på att knäppa en bild, som genast kablades ut över hela världen.

En mindre känd bild på Ahed Tamimi togs samma år under ett bröllop i Jordanien. Brudgummen var Aheds kusin, Nizar Tamimi, tidigare dömd för att den 29 oktober 1993 ha knivhuggit den israeliske medborgaren Chaim Mizrachi och sedan bränt honom till döds. Bruden var också en kusin till Ahed, Ahlam Tamimi, mest känd för att ha kört självmordsbombaren Izz al-Din Shuheil al-Masri till Sbarro-pizzerian i Jerusalem den 9 augusti 2001, där han sprängde sig själv i luften tillsammans med 15 israeler, varav sju barn. På bilden står Ahed och mamma Nariman bredvid brudparet och klappar händerna i förtjusning. Den bilden omnämns inte i DN:s reportage.

Men nu går jag händelserna i förväg. Redan när AFP för över sex år sedan gjorde Ahed till världskändis, började mindre godtrogna människor att ställa kritiska frågor. Vilken normalt funtad mamma hetsar sin elvaåriga dotter att gå till angrepp mot en tungt beväpnad soldat? Vidare: vilken normalt funtad pappa väljer i detta läge att bara stå passivt bredvid och filma händelsen? Och hur spontana är egentligen dessa konfrontationer när nästan exakt samma sak inträffar varje fredag i flera år?

För den som börjar fundera över dessa angelägna frågor när de läser DN:s idolporträtt, har reportern Erik Ohlsson vänligt nog inkluderat ett bestämt tillbakavisande från pappa Bassem. Han driver minsann inte sin dotters agenda: ”Min dotter är fullt kapabel att tänka själv”. Lika pliktskyldigt återger reportern kritiken mot Ahed för att hon ställt upp bakom terroristorganisationen Hezbollahs ledare Hassan Nasrallah, för att sedan genast låta pappa Bassem släta över även detta: Hon kan ju inte förväntas ha koll på varje person och konflikt i hela världen. Erik Ohlsson nöjer sig naturligtvis med detta.

Faktum är att DN:s reporter skickligt undviker det höga berg av komprometterande uppgifter och omständigheter kring familjen Tamimi som gör det olämpligt – för att inte säga direkt stötande – att utmåla Ahed till en palestinsk hjältinna. ”Jag blir inte klar över om hon vill att Israel ska upphöra som stat”, skriver han urskuldande, trots att hon konsekvent i flera år helt öppet har försvarat palestinsk självmordsterrorism och okritiskt har lovordat Nasrallah – som hon givetvis känner till mycket väl – vars uttalade mål är förintelsen av staten Israel.

Och så var det det där bröllopet. Ponera att en aktivist, vars kamp inte åtnjuter DN:s och Erik Ohlssons sympati, skulle närvara vid ett bröllop där brudparet – som båda är kusiner till aktivisten och engagerade i samma kamp – gemensamt har 15 oskyldiga människors liv på sina samveten. Skulle detta penibla faktum behändigt glömmas bort i ett åttasidigt DN-reportage om aktivisten? Eller skulle det rentav figurera i rubriken?

Vilken normalt funtad mamma hetsar sin elvaåriga dotter att gå till angrepp mot en tungt beväpnad soldat? Vidare: vilken normalt funtad pappa väljer i detta läge att bara stå passivt bredvid och filma händelsen?

Iran anklagas för mörkläggning av virusutbrott

Nyheter Coronaviruset. Flera iranska högt uppsatta politiker uppges ha smittats av det nya coronaviruset Covid-19 och Iran har nu den högsta officiella virus-relaterade...

Israeliskt framsteg i jakten på coronavaccin

Forskning. Forskare i Israel tror sig vara nära ett genombrott i arbetet med att få fram ett vaccin mot coronaviruset. Enligt Jerusalem Post är förhoppningen...

Om en man har flera fruar och blir frälst – hur gör man då?

Mot väggen Många personer i Gamla testamentet hade flera fruar, hur ska man se på det? Var det vanligt även på Nya testamentets tid? Och vad händer när en...

Pengar att spara på rätt bredband

Vardag Bredbandspriserna sjönk marginellt förra året. Men det finns pengar att spara. Prisskillnaderna mellan operatörerna är fortfarande stora.

Med musik till alla folk

Missionsglimten På söndagkvällen klockan 23, efter läggdags för en trött småbarnsförälder, ringer telefonen. ”Vi kan spela in Paul Clement, en av Tanzanias största...

Om en man har flera fruar och blir frälst – hur gör man då?

Mot väggen Många personer i Gamla testamentet hade flera fruar, hur ska man se på det? Var det vanligt även på Nya testamentets tid? Och vad händer när en...