Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Mullorna och deras revolutionsgarde styr Iran med järnhand – och vi vet vad det innebär för till exempel kvinnor, journalister och alla iranier som vill ha frihet. Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Förstår vi egentligen vilket hot Iran utgör?

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 23 feb 2023

Jag upphör aldrig att förvånas över hur de allra flesta länder i världen totalt ignorerar det hot Iran utgör, inte bara inom sitt närområde utan mot hela världen. Israel har påtalat detta hot i många år nu, samtidigt som man inte riktigt kan påverka hur olika stater agerar.

Vet människor ens att Iran har som högsta mål att radera ut Israel från kartan? Om svaret är nej, behöver vi upplysa dem om det. Om svaret är ja, borde faktiskt alla vara upprörda över detta. Om man inte är upprörd kan det i sin tur antingen bero på att man inte bryr sig eller på att man inte tror att Iran är kapabelt att förinta den judiska staten. Båda alternativen är riktigt illa.

Det finns olika tecken på att opinionen gentemot Israel kan förändras framöver. Jag säger inte att det verkligen händer, men det finns en möjlighet. Med en Putin som visat sitt sanna ansikte, och inför ett fruktansvärt krig i Ukraina, reagerar världens demokratier, som sig bör, med avsky och prioriterar sin säkerhet och sitt försvar. Det gäller inte minst Sverige.

Sveriges regering har beslutat att dra ner biståndet till palestinierna med 40-60 procent, man satsar i stället stort på Ukraina och närområdet. I utrikesdeklarationen för någon vecka sedan nämndes knappt Israel eller Mellanöstern över huvud taget – fokus låg på Norden, Baltikum, Europa och Nato. Det är naturligt i dagens hotfulla situation.

EU försöker förena en mycket kritisk inställning till Israel med insikten att man behöver israelisk naturgas nu när man inte kan eller vill importera från Ryssland. Så man sluter handelsavtal med Israel om leveranser av naturgas, men verkar inte ha ändrat sin oerhört negativa hållning.

FN är ännu värre. Där förändras ingenting, oavsett vilka hot och vilka krig som finns världen över. Israel är fortfarande den stora skurken. FN:s generalförsamling antog under förra året 15 resolutioner mot Israel och 13 mot hela den övriga världen. Detta är alltså generalförsamlingen, där samtliga världens stater är med och alla är fria att lägga fram och rösta om olika resolutioner. Man antog sex resolutioner mot Ryssland. I FN:s råd för mänskliga rättigheter är det ännu värre.

Låt mig då påminna om det uppenbara: detta var förra året, 2022, då Ryssland började sitt brutala krig mot Ukraina. Iran, Nordkorea, Syrien och några andra stater – till exempel USA – fick var sin resolution emot sig.

Vilket hot utgör då Iran? Jo, mullorna och deras revolutionsgarde styr Iran med järnhand – och vi vet vad det innebär för till exempel kvinnor, journalister och alla iranier som vill ha frihet. Det har uppmärksammats en del men inte tillräckligt. Iran har även en halvmåne av enormt inflytande mot Israels gränser; från Iran via Irak, Syrien och Libanon. Man ger massiv ekonomisk hjälp, tack vare den värld som låter Iran sälja sin olja. Man ger eller säljer vapen, vapenträning och utbildning till alla terrorgrupper i Mellanöstern. Man hjälper Putin i Syrien, man gör Libanon instabilt, man stöttar Hizbollah, Islamiska jihad och andra terrorister mot Israel.

Vad gör världen åt detta? Nästan ingenting. Hur beskrivs Irans hot av världens politiker? Nästan inte alls. Hur mycket får vi veta om detta genom att ta del av nyheter i olika kanaler? Nästan inget. Då är det inte märkligt att människor världen över inte förstår det hot Iran utgör, inte bara mot Israel, utan mot alla i närområdet och i Europa, som vill leva i frihet, demokrati och utan mullornas inflytande.

Gräv där du står, brukar det heta. Så jag vill och hoppas att den svenska regeringen lyfter Irans hot. Sverige är inte bara Sverige just nu, som ordförandeland i EU har vi mer inflytande över agendan än annars. Ulf Kristersson och Tobias Billström, här har ni en chans!

Vet människor ens att Iran har som högsta mål att radera ut Israel från kartan?

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

Nya dykningar vid Estonia ska ge kunskap om bildäcket

Estonia. I mitten av juli planeras för nya dykningar vid Estonias vrak. Målet är att filma på bildäck och... tisdag 30/5 20:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00