Att vörda Herren är början till vishet, att känna den Helige är förstånd.
Ordspråksboken 9:10

Världen idag

President Donald Trump talar om atomavtalet med Iran från Vita huset i fredags. Foto: Evan Vucci / TT

Ett rätt och ett fel av Trump

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 18 okt 2017

Donald Trump är inte en person som är lätt att beskriva eller att förutsäga. Det man däremot kan säga med ganska stor säkerhet är att han är oförutsägbar. Det är inte osannolikt att Trump ofta själv är osäker på vad han kommer att tycka i en viss fråga när han vaknar på morgonen. Så kan det i alla fall tyckas, och det borde inte heller vara oväntat.

Donald Trump hade ingen politisk erfarenhet när han flyttade in i Vita huset, men från dag ett var han, som världens mäktigaste man, tvungen att förhålla sig till ett otal både inrikes och utrikes frågor. Hans inlärningskurva behöver vara praktiskt taget lodrät om han ska lyckas. Med den utgångspunkten kan man faktiskt säga att han har lyckats ganska bra.

Två av Trumps problem är hans personlighet och den tekniska utvecklingen. Hans personlighet uppvisar en total frånvaro av ödmjukhet, och en macho-hållning som gör att han alltid måste ha sista ordet. Tekniken, och då speciellt internet och sociala medier, gör att han kan få sagt vad han vill när han vill. Kombinationen av dessa två saker har inte varit till hans fördel.

I förra veckan uttalade sig Trump i två frågor av största intresse för Israel. Och för en gångs skull var det två genomtänkta saker Trump uttalade sig om. I det ena fallet föll det väldigt väl ut, medan det andra uttalandet var högst problematiskt. När det gäller atomavtalet med Iran, gjorde Trump ett genidrag. Efter en massa konsultationer, något som är ganska okaraktäristiskt för Trump, bestämde han sig för att inte bryta avtalet utan i stället sända en signal om att han är oerhört missnöjd med Iran. Han lät kongressen bestämma vad som vidare ska ske.

Samtidigt, och detta är det genialiska, ändrade den amerikanska presidenten strategi och satte in Iran-frågan i ett större sammanhang; mullaregimens enormt dåliga inflytande på regionen. Iran förbättrar hela tiden både räckvidden och träffsäkerheten för sina missiler; understödjer terroristgrupper och upprorsgrupper i Jemen, Irak, Syrien, Libanon och Gaza; hotar Israel med död och ödeläggelse och försöker utbreda den shiamuslimska revolutionens idéer i hela regionen. Detta tar nu Trump upp kampen emot.

Inget av de andra länderna som skrev under atomavtalet med Iran gick med på att bryta det, varför USA skulle stått helt ensamt om man infört nya sanktioner. Det hade inte varit tillräckligt för att förmå Iran att ändra kurs. Nu satte Trump i stället fingret på andra sidan av problemet. Om han kan överbevisa Europa om att Iran är en källa till uppror, terror och krig, kan han kanske till slut övertala dem till att kräva förändringar i atomavtalet. Som Netanyahu har sagt hela tiden; ett atomavtal är bra, men bara om det är ett bra avtal. Det nuvarande avtalet är mycket problematiskt.

Men Trump uttalade sig också i en annan fråga i förra veckan; flytten av den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem. Som bekant lovade Trump upprepade gånger i sin valkampanj att ambassaden skulle flyttas. I en intervju med Mike Huckabee sa han däremot att han ville vänta och först ge fredsförhandlingarna mellan Israel och det palestinska självstyret (PA) en chans. Här använder Trump en sida ur Obamas taktikbok, och det är sällan visligt, särskilt inte när det gäller Mellanösternfrågan.

Genom att inte flytta ambassaden hoppas Trump att PA ska bli mer medgörligt i förhandlingarna. Men erfarenheten från tidigare presidenter, speciellt Bill Clinton, George Bush Jr och Barak Obama, visar att eftergifter till PA aldrig ger önskat resultat. Eftergifter används av PA som språngbräda för att kräva nya eftergifter. Trump borde i stället flyttat ambassaden till de västra delarna av Jerusalem för att markera att USA godtar Jerusalem som Israels huvudstad. Detta skulle kunna leda till effektiva förhandlingar eftersom det skulle signalera att PA riskerar att förlora mer genom att neka till att förhandla. (Med tanke på att PA och Hamas nu har ingått ett försoningsavtal spelar emellertid tanken på förhandlingar mindre roll. Israel vill inte, och bör inte, förhandla med en terroristregim.)

När det gäller ambassadflytten betonar Trump att förhandlingsförsöket har begränsad tid på sig att lyckas. Och lyckas det inte, kommer han återigen överväga att flytta ambassaden. Detta låter trovärdigt och skiljer den nuvarande presidenten från hans företrädare. Det finns därför hopp om att Trump framöver kan hamna rätt också när det gäller flytten av ambassaden.

Donald Trump sitter på skolbänken som amerikansk president. Det är inte en idealisk situation för vare sig USA eller världssamfundet. Bibelordet om att be för myndigheter och personer med auktoritet är kanske mer aktuellt än någon gång tidigare.

Om han kan överbevisa Europa om att Iran är en källa till uppror, terror och krig, kan han kanske till slut lyckas övertala dem till att kräva förändringar i atomavtalet.

Gudstron är grunden för Nobelpristagaren

Forskning. En av årets tre Nobelpristagare i kemi, John B Goodenough, är med sina 97 år den äldsta Nobelpristagaren någonsin. Men han är också kristen och... söndag 20/10 09:00

Lauren Daigle vann stort på Dove Awards

Musik. Lauren Daigle blev en av de stora vinnarna under tisdagen med vinster i tre tunga kategorier när det kristna musikpriset Dove Awards delades ut i USA... lördag 19/10 18:59

Allt handlar om mötet med personen Jesus

Ledare Kristendomen handlar inte i första hand om en uppsättning värderingar. Kristendomen handlar inte i första hand om ett lärosystem. Kristendomen... lördag 19/10 00:00