Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Ett land som Israel behöver en stark ledare

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 20 nov 2019

När detta skrivs kvarstår fortfarande alla möjliga alternativ för en regering: en mitten-vänster minoritetsregering stödd av de arabiska partierna, en samlingsregering med Blåvitt och Likud, och till och med en högerregering under ledning av Netanyahu. Det sistnämnda alternativet kan bli en verklighet om Benny Gantz inte lyckas bilda regering och lämnar tillbaka mandatet till presidenten.

Troligtvis avgörs ingenting innan de sista timmarna före midnatt.

Chansen för en minoritetsregering som stöds av Förenade arablistan är i vilket fall som helst osannolik. Efter en vecka då drygt fyrahundra raketer regnat ner över södra Israel, kommer folket inte förlåta Blåvitt om de skulle bilda regering med stöd från arabiska Knessetmedlemmar, som kallar Israels soldater för krigsförbrytare.

I princip alla israeler har tjänstgjort i armén, deras barn eller barnbarn befinner sig där nu. Många har förlorat nära och kära i krig och terrorangrepp som har påtvingats dem. Förtal och underminering av IDF är därför inte acceptabelt.

Gantz, en tidigare IDF-chef, använder troligtvis hotet om en minoritetsregering endast som utpressningsmetod mot Netanyahu. Allt annat skulle vara högst överraskande.

Men Blåvitts önskan att sitta i regeringen är mycket stark. Netanyahus önskan att fortsätta som premiärminister medan utredningarna mot honom pågår, är också stark. Det mest troliga vid den här tidpunkten är därför att man hittar en kompromiss för en samlingsregering. Om folkets röst ska få bestämma är detta vad man vill ha.

Blåvitt och Likud har sammanlagd majoritet i Knesset, och det som huvudsakligen skiljer dem åt är inte först och främst politisk ideologi – det är ledarstil: för eller emot Netanyahu.

När raketerna föll över Israel förra veckan gav Gantz fullt stöd till Netanyahus politik. Faktum är att Blåvitt flera gånger har förordat en tuffare politik mot terroristerna i Gaza. Sådant är inte ovanligt för politiker i opposition – de slipper ta ansvar för konsekvenserna av sina uttalanden på samma sätt som man gör om man sitter i premiärministerstolen.

Men skulle det bli en samlingsregering är terrorhoten från Gaza något man blir tvungen att ta tag i. Förra veckans angrepp visade att Hamas inte har kontroll över de andra terrorgrupperna i Gaza. Islamiska jihad stängde ner stora delar av Israel och hotade också att skjuta raketer mot fotbollslandskampen mellan Israel och Polen på lördagen.

Islamiska jihad är de mest oberäkneliga, eftersom de inte bär ansvaret för Gazas befolkning, såsom Hamas tvingas göra. Det finns ingen effektiv avskräckningsmetod mot sådana organisationer.

Detta är inte en situation som Israel kan leva med. Det är därför bara en tidsfråga innan IDF tvingas gå in i Gaza och tillintetgöra det här problemet. I dylika situationer behövs det starka, men också visa, ledare. Man får be att den nya israeliska regeringen blir välsignad med sådana.

Det mest troliga vid den här tidpunkten är att man hittar en kompromiss för en samlingsregering. Om folkets röst ska få bestämma är detta vad man vill ha.

Räcker det inte att bara vara en god människa?

Mot väggen Varför måste man tro på Gud – räcker det inte bara med att vara en god människa? /Sandra