Den rättfärdiges frukt är ett livets träd, den som vinner själar är vis.
Ordspråksboken 11:30

Världen idag

Ljuständning vid en av de många platserna för terrorattentat i Israel den senaste tiden. Vid ett av dem, i Tel Aviv, var terroristen utklädd till vanlig israel, eventuellt även med kippa på huvudet, påpekar Ulf Cahn apropå svårigheten att värja sig mot terrorister i en öppen demokrati. Foto: Oded Balilty/AP/TT

Det är omöjligt att försvara sig i en öppen demokratisk stat som Israel

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 14 apr 2022

De senaste veckorna har vi sett de värsta terrorattentaten i Israel på många år. 14 israeler har mördats i Beersheva, Bnei Brak och Tel Aviv. De flesta offren är judar, och judar är ju de främsta målen för terroristerna, men även andra mördas. Som den kristna polisen Amir Khoury, 32 år, och den drusiske gränspolisen Yazan Falah, 19 år.

Israelerna är tyvärr vana vid terror, och måste vara det. Det är omöjligt att försvara sig i en öppen demokratisk stat som Israel. Titta bara på terroristen i Tel Aviv. Han var klädd som en vanlig israel, enligt vissa uppgifter hade han kippa på huvudet och han gick en bra stund på den välbesökta gatan Dizengof mitt i centrala Tel Aviv innan han valde att attackera när han kunde mörda så många som möjligt.

Tre män mördades, tio personer skadades och många får psykiska men för livet. En av de mördade, Barak Lufan, var gift och pappa till tre barn: Yuval (5 år), Amit (3 år) och Dor (fem månader).

Efter dådet gick mördaren lugnt därifrån, men hittades i närheten av en moské i Jaffa. Hans pappa, en tjänsteman inom palestinska myndigheten, uttryckte stor stolthet över sin son och menar att ”segern kommer”.

Ja, israelerna är vana vid terror, och måste vara det. Men samtidigt måste vi bli lika upprörda varje gång detta sker. För det är lika upprörande och vidrigt varenda gång. Många ställer sig frågan hur man ska kunna stoppa terroristerna. Kan Israel göra något?

Ja, enligt svenska Sida och naturligtvis enligt UNRWA. Det är ”ockupationen” som är det stora problemet. Om bara ”ockupationen” upphörde skulle allt bli bra. Gå gärna in på Sida:s hemsida och se vad de skriver om sitt bistånd till ”Palestina”. Du kan då läsa om viktiga temaområden:

1. Mänskliga rättigheter, demokrati, rättsstatens principer och jämställdhet

2. Bättre miljö och minskad klimatpåverkan

3. Ekonomisk utveckling för alla

Om det inte vore så allvarliga saker skulle man kunna skratta åt Sida. Ett ”land” med en ”president” som nu sitter på sitt 18:e år av ett mandat på fyra år, fick 567 milj kr från Sida 2021. Hur uppfyller denna diktator de tre temaområdena ovan. Vi vet alla svaret.

Sida erkänner att det finns många utmaningar. Eller åtminstone tre:

1. Ockupationen hindrar utveckling

2. Hög arbetslöshet

3. Hög korruption

Arbetslösheten beror till stor del på ”ockupationen”, enligt Sida. Men korruptionen, den är faktiskt inte Israels fel!

Vän av ordning kanske undrar vad detta har med terrorn och morden att göra. Jo, Sida, UNRWA och många andra bidrar med sitt stöd och sina pengar till Mahmoud Abbas och hans regim, till att legitimera ett illegalt styre, en ledning som uppmuntrar till terror och som betalar terrorister och deras anhöriga för att mörda så många judar och israeler som möjligt.

Sanningen är att Israel inte kan göra särskilt mycket för att komma åt roten till terrorn, för den roten består av en tro på Israel som en stat som ska utrotas. En tro som uppmuntras av bland Sida och UNRWA genom deras ekonomiska och moraliska stöd.

Detta gör mig djupt upprörd och borde göra alla upprörda.

Sanningen är att Israel inte kan göra särskilt mycket för att komma åt roten till terrorn, för den roten består av en tro på Israel som en stat som ska utrotas.

Stoppa alla svenska skattepengar som göder det palestinska hatet

Gästledare Itamar Marcus, grundaren av organisationen Palestinian Media Watch, som granskar det som sägs i... tisdag 21/3 00:10

Mycket snack och lite verkstad tycker SLU-forskaren

Yrkesfiske. ”Bara ord och ingen handling”, det är SLU-forskaren Sven Gunnar Lunneryds krassa sammanfattning av... tisdag 21/3 14:50

Ta emot Guds vapenrustning

Bönekrönika Gud är alltid och alltigenom god. Djävulen är alltid och alltigenom ond. Jesus kom för att vi... tisdag 21/3 00:00