Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

USA:s kapitulation i Mellanöstern under Barak Obamas åtta år vid makten har skapat ett tomrum som fyllts av Iran, Ryssland och IS och har lett till efterkrigstidens största flyktingkris, skriver Tomas Sandell. Foto: Oded Balilty / AP / TT

Både USA och Europa behövs för att uppnå fred

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 14 feb 2018

USA:s fyrtiofemte president, Donald Trump, hade knappt hunnit tala till slut i sitt erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad förrän EU:s utrikesansvariga, Federica Mogherini, redan hade tagit avstånd till hans uttalande. I Trumps deklaration den 6 december erkänns i praktiken västra Jerusalem som Israelsde-facto huvudstad, medan han låter slutliga gränsdragningar mellan Israel och en framtida palestinsk stat samt frågan om östra Jerusalems framtid avgöras genom direkta förhandlingar mellan de båda parterna.

Markeringen skiljer sig knappast alls från EU:s nuvarande linje i Jerusalemfrågan, men har trots det väckt kraftiga protester runt om i Europa.

Protesterna handlar dock mera om psykologi och prestige än politiska linjedragningar. EU är i dag den största enskilda finansiären av den palestinska myndigheten, men har fortfarande en undanskymd roll i själva fredsförhandlingarna. Ingenting gör Bryssel mer upprört än amerikanska soloutspel i Mellanösternfrågan, där även EU har ambitionen att agera stormakt.

USA:s president kunde visserligen ha koordinerat sitt uttalande med Europa bättre, men faktum kvarstår: Utan USA:s aktiva roll i fredsförhandlingarna mellan Israel och palestinierna kan knappast någon fredsuppgörelse uppnås.

Medan EU hållit fast vid att det är de israeliska bosättningarna som är det största hindret för fred i Mellanösternkonflikten, har den nya amerikanska administrationen framför allt kritiserat den palestinska myndighetens avvisande inställning till direkta fredsförhandlingar med Israel. President Trump har bland annat lyft fram det orimliga i att palestinierna – samtidigt som de lyfter ett internationellt bistånd i miljardklassen – driver ett diplomatiskt krig mot Israel i stället för att samtala med sin förhandlingspartner.

Även EU håller i princip fast vid kravet på en förhandlingslösning, men har i praktiken låtit sig manipuleras av palestiniernas soloutspel på den internationella arenan.

USA:s nya linje består inte endast av tomt prat utan även av konkreta handlingar.

Nyligen meddelade president Trump att USA skär ner stödet till det palestinska flyktingorganet UNRWA med över 65 miljoner dollar efter att den palestinske FN-representanten Riyad Mansour i december öppet förödmjukade USA i FN:s säkerhetsråd, genom att ogiltigförklara USA:s erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad och dess roll i framtida fredsförhandlingarna. 

Flera oberoende rapporter har bekräftat hur UNRWA:s egna byggnader använts som vapenförråd av palestinska trupper under beväpnade konflikter med Israel, samt hur organisationens skolböcker för palestinska barn innehåller en systematisk demonisering av Israel och dess judiska befolkning.

Samtidigt som FN:s flyktingorgan UNHCR lider av en allvarlig resursbrist, tar UNWRA emot en miljard euro i stöd av det internationella samfundet – utan att erbjuda någon lösning på flyktingkrisen. Medan UNRWA har över 30 000 anställda får FN:s flyktingorgan klara sig med knappt 7 000.

Det betyder en anställd per 169 palestinier medan, motsvarande siffra för UNHCR är en anställd per 6 500 flyktingar!

Nyligen uppdagades att antalet palestinier som lyfter stöd av UNRWA i Libanon var klart högre än de som enligt landets egna myndigheter hade registrerat sig i landet. Hundratusentals flyktingar var i själva verket papperskonstruktioner, eftersom landets egen folkbokföring enbart kunde hitta 175 000 palestinier i landet. UNRWA hade bokfört antalet palestinska flyktingar i Libanon till 450 000! 

Trots att dessa uppgifter knappast kommer som någon överraskning för dem som studerat frågan en längre tid, har ingen ansvarig europeisk ledare vågat lyfta missbruket.

Donald Trump må, liksom JFK, ha ett förflutet som kvinnokarl och ett temperament som Wins­ton Churchill, men hans Mellanösternpolitik är såväl realistisk som nydanande.

Ni läste rätt. President Trump har en trovärdig Mellan­östern­politik.

Däremot kunde han sköta relationerna till Europa bättre. Medan han åkt slalom mellan isolationism och multilateralism har omvärlden länge fått gissa sig till hur den nya amerikanska utrikespolitiken kommer att se ut. Hans impulsiva tweets, bland annat om problemen i de brittiska storstäderna, har knappast förbättrat relationerna till Downing Street i London. För att vinna kampen mot den internationella terrorismen och skapa fred i Mellanöstern behöver USA och Europa samarbeta.

Under en arbetsresa till Washing­ton DC förra veckan medgav såväl amerikanska kongressledamöter som europeiska diplomater, att det transnationella samarbetet måste förbättras. Det är i första hand frihetens fiender som vinner när USA och Europa glider ifrån varandra. USA:s kapitulation i Mellanöstern under Barak Obamas åtta år vid makten har skapat ett tomrum som fyllts av Iran, Ryssland och IS, och har lett till efterkrigstidens största flyktingkris.

Nu gäller det för ansvariga ledare i Bryssel och Washington att hitta en gemensam ton för att förhindra nya katastrofer.

Ni läste rätt. President Trump har en trovärdig Mellanösternpolitik.

Budget kan öppna upp för avdragsrätt på gåvor

Omröstning. Om Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetförslag får stöd i riksdagen kan det innebära att avdragsrätt på gåvor till välgörande...

Extraval rycker närmare

Politik. När riksdagen på fredag röstar om Stefan Löfven (S) som statsminister tas ytterligare ett steg mot extraval. Talmannen Andreas Norlén utesluter inte...

Centerns vänsterflirt bryter utrikes trend

Ledare Liberalas två alternativ Så verkar det klart att Stefan Löfven kommer att röstas ner som statsminister en andra gång. Det är en naturlig följd av både valresultatet och den...

Tre döda i Strasbourg – hotnivån höjs

Frankrike. Jakten på den man som på tisdagskvällen sköt ihjäl tre personer och skadade tolv på en julmarknad i Strasbourg pågår fortfarande. Frankrike höjer...

IDF-soldater skildrar historien från sin synvinkel

Berättelser. Organisationen ”Min sanning” (Ha-Emet Sheli) fick under den gångna veckan relativt stor mediebevakning i Israel efter att de publicerat en...