När min kropp och mitt hjärta ger upp, är Gud mitt hjärtas klippa och min lott för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Arabernas olika val om sin framtid

Israelkommentar · Publicerad 14:59, 26 jun 2019

Jared Kushners konferens i Bahrain och tendensen bland de israeliska araberna att samarbeta med den politiska högern i Israel kan verka som två fristående processer, men har egentligen en viktig gemensam nämnare. I båda fallen krävs det att araberna lyckas se förbi det nationalistiska perspektivet och i stället fokusera på det individuella och det civila.

Man behöver med andra ord lägga kampen för ”ett fritt Palestina” åt sidan och jobba för bättre levnadsvillkor för folket.

Ledaren för det palestinska självstyret (PA), Mahmoud Abbas, säger rakt ut att detta inte kommer att ske. Han beskriver en sådan utveckling som ett svek mot vad PA är till för och dömer därmed de palestinska araberna till fortsatt svåra förhållanden. De israeliska araber som nu tar till orda för ett samarbete med högerkanten är fortfarande i minoritet och har en lång väg att gå innan deras åsikter får tyngd i det arabiska samhället.

Men processen är i gång och kan förmodligen inte stoppas.

Skillnaden mellan de israeliska och de palestinska araberna är att de förstnämnda själva väljer vilken väg de vill gå, medan de palestinska inte har något val; deras ledare – som själva lever i rikedom och lyx – väljer åt dem. För de israeliska araberna är hela frågan ett lyxproblem, då deras liv i Israel är relativt komfortabelt.

Mahmoud Abbas hållning i frågan är ingen överraskning. Den går tillbaka till den ideologi som genomsyrar hela PA som organisation. Det vi i dag kallar PA är fullständigt dominerat av den Palestinska frigörelseorganisationen (PLO), som grundades 1964 med ett tydligt mål: att utplåna Israel.

Många menar att detta mål har förändrats, men när man till exempel tittar på vad som undervisas i PA:s skolor, ligger bevisbördan definitivt på dem som hävdar att en förändring har ägt rum. Abbas kamp mot Israel kräver att den nationella kampen föredras framför den civila.

Problemet är att Abbas val av ”saken framför folket” ges stöd och legitimitet av det internationella samfundet, och speciellt av EU. I Bryssel kallar man PLO:s/PA:s agenda för ett ädelt och rättfärdigt mål. Med detta stöd i ryggen har de palestinsk-arabiska ledarna valt konfrontationens och terrorns väg.

Nu står vi alltså inför ett nytt vägval och sannolikt är att man återigen väljer fel. Med EU i ryggen väljer man att kämpa för en stat som inte har någon historisk, juridisk eller moralisk legitimitet.

Det man borde göra är att kämpa för ett värdigt liv för de palestinska araberna. De israeliska araberna har redan insett att värdiga liv är att föredra och försöker i ökande grad integreras i Israel. Man skulle önska att någon (läs: EU) ville dra lärdom av detta och börja arbeta med – inte mot – de palestinska araberna.

IS-stämplad skola mister sitt tillstånd

Utbildning. Den tidigare vd:n har pekats ut som ett säkerhetshot mot Sverige, och personer knutna till skolan ska ha uttryckt sympatier för IS. Nu får den... tisdag 10/12 12:15

Muslimsk FN-personal nekar kristna syrier hjälp

Förföljelse. Kristna syrier på flykt diskrimineras och blockeras från att få hjälp av muslimska FN-arbetare, rapporterar amerikanska CBN. tisdag 10/12 06:00

Modevärlden satsar på svensk ull

Vardag Varje år slängs eller bränns majoriteten av svensk ull, men det är på väg att förändras. Nyligen togs ett avgörande steg när flera modeföretag... tisdag 10/12 11:00

Isbrytarna är redo för vintern

Vardag Den riktiga vintern nalkas, också för landets isbrytare. Sjöfartsverket har utfärdat isklassningsrestriktioner som gäller från och med idag, lördag,... måndag 9/12 07:00
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Gud är på vår sida.

Ungkrönika I våras avgjordes ishockey-VM i Slovakien. Där ställde ett finskt landslag upp med 18 VM-debutanter, ingen NHL-spelare och med en trupp som var...

Var fotbollshuligan – förvandlades av Jesus

Församlingsliv Torbjörn Lindkvist arbetar som trygghetsvärd på en skola i Tynnered, förorten där han själv växte upp och påbörjade ett liv med droger. Efter femton...