HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Jag kan inte lita på rättsväsendet som opartiskt och lika för alla, att det beskyddar mig och andra judar i Sverige, skriver Ulf Cahn apropå tingsrättens friande dom mot den palestinier som dömts för mordbranden mot synagogan i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Allt trängre för Sveriges judar

Israelkommentar · Publicerad 11:43, 20 sep 2018

I dag är det mycket i våra judiska liv som ställs på sin spets och jag funderar en hel del på detta.

Vi har en lång historia och har upplevt allt man kan tänka sig. Vi har överlevt de värsta förföljelser och lever nu i en tid som skulle kunna betraktas som den bästa någonsin. Vi har ett judiskt hemland för första gången på över tvåtusen år. En majoritet av världens judar lever i detta hemland, som dessutom måste betraktas som starkt. Fler judar än någonsin, som lever utanför Israel, bor i demokratiska länder där vi har rätt att utöva vår judendom.

Ändå är situationen inte särskilt bra.

Vårt judiska hemland Israel behandlas som paria av många länder i världen, inte minst av Sverige. Den svenska regeringen har varit väldigt tydlig, för att uttrycka sig försiktigt. Agerandet gentemot Israel i FN, EU och bilateralt är obeskrivligt, man attackerar ständigt Israel och stöttar helt okritiskt den palestinska sidan både moraliskt och ekonomiskt. Senast för några veckor sedan beslöts om cirka 1,8 miljarder kronor i stöd till UNRWA.

Häromdagen mördades ännu en israel, denna gång fyrabarnsfadern Ari Fuld, av en ung palestinier som högg honom i ryggen med kniv upprepade gånger. Dådet har hyllats av både den palestinska myndigheten och Hamas, och det finns naturligtvis en koppling mellan det okritiska stöd palestinierna får och hur de agerar, både på nationell nivå och individuellt.

Hur ser det då ut i Sverige? Ja, nu har vi fått ännu ett tecken på att palestiniers och andra arabers hat mot judar och Israel kommit hit. Inte bara teoretiskt hat, utan hat i praktiken genom mordförsök. Och inte nog med det, liksom Sverige belönar den palestinska myndigheten oavsett hur de agerar, har nu det svenska rättsväsendet avgett en politisk dom och belönat en palestinier som haft som mål att döda judar och bränna ner en synagoga.  

Det har den senaste veckan skrivits mycket om den unge palestiniern som dömdes för att ha försökt sätta eld på synagogan i Göteborg. Han kom till Sverige från de palestinska områdena, där han har medborgarskap, och sökte asyl i Sverige. Migrationsverket har beslutat att han inte har flyktingskäl och därför ska utvisas.

Så begår han detta antisemitiska hatbrott som kunde ha kostat ett antal judiska ungdomar livet. I tingsrätten döms han till två års fängelse och utvisning efter avtjänat straff, men hovrätten upphäver utvisningen ”med hänsyn till Israels eventuella intresse i saken”.

Jag trodde vi levde i Sverige och att mannen skulle utvisas till de palestinska områdena, eller det Palestina som Sverige har erkänt som en egen stat. Vad har Israel med detta att göra? Är inte en attack mot judar i Sverige en attack mot just judar i Sverige, det svenska samhället och den svenska demokratin?

Slutsatsen för palestiniern, och för andra palestinier och möjligen andra asylsökande från olika arabiska länder som fått avslag på sina ansökningar i Sverige, är att om du försöker döda judar och bränna ner synagogor har du en chans att stanna i Sverige – även om du tidigare hade ett avvisningsbeslut.

Slutsatsen för mig som jude är att alla de fina ord som politiker uttrycker i samband med antisemitiska händelser och uttryck, de betyder ingenting. Jag kan inte heller lita på rättsväsendet som opartiskt och lika för alla, att det beskyddar mig och andra judar i Sverige.

En jude i Israel mördas av en palestinier. Denna palestinier och hans familj kommer nu att belönas med miljoner av den Palestinska myndigheten under fängelsetiden, pengar som bland annat Sverige tillhandahåller.

En synagoga sätts i brand i Sverige av ett gäng arabiska ungdomar, bland dem åtminstone en palestinier. Denne palestinier belönas med att hans utvisningsbeslut hävs.

Att Israel har en fantastisk framtid, det är jag säker på. Men frågan är vilken framtid judarna i Sverige har.
 

Slutsatsen för mig som jude är att alla de fina ord som politiker uttrycker i samband med antisemitiska händelser och uttryck, de betyder ingenting. Jag kan inte heller lita på rättsväsendet som opartiskt och lika för alla, att det beskyddar mig och andra judar i Sverige.

Dagen efter katastrofen – men före jublet

Ledare Under en vecka på året blir de vanliga samtidspolitiska diskussionerna jämförelsevis små. Frågor som annars utlöser stora och infekterade debatter...