Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

Se tv:s möjligheter

Samhällskrönika · Publicerad 06:00, 13 apr 2011

På min arbetsplats i Marstrand hängde på sin tid en jätteaffisch på statsminister Tage Erlander med en text där han framhöll söndagsskolans stora betydelse. I min barndoms samhälle fanns fyra söndagsskolor, och jag gick varje söndag i sex års tid till EFS missionshus där den stora fondtavlan präntade in Bibelns grundläggande budskap med texten: "Se Guds lamm, som borttager världens synd". Till grund för kapellens barnarbete låg Jesu missionsbefallning enligt slutorden i Matteus kapitel 28. Väckelsefolkets barnarbete i gångna tider kan inte värderas högt nog. Jag tror kanske de flesta kyrkmedlemmar i dag en gång gick i söndagsskolan, där en säd såddes i den goda jorden. Må det ske igen.

I det spirande Folkrörelse-Sverige, som ivrig proletär under den röda fanan, gick min väg så småningom till en annan rörelse på frammarsch, den tidens föraktade pingströrelse. I Kungälv, dit jag flyttade som 15-åring, fanns en nybyggd pingstkyrka där jag en kväll av någon anledning hamnade på läktarens översta rad. Det blev en spännande upplevelse och under några månader framåt gjorde jag täta besök hos pingstvännerna. De flesta som gick dit, både syndare och fromma, var liksom jag fabriksarbetare. Jag trivdes i deras kyrka och kände att jag hörde hemma där.

Det mest tilltalande var dessa människors iver att sprida evangeliet. Pastorn inriktade sig på att göra medlemmarna till evangelisatörer. Det poängterades i nästan alla predikningar. Därför fanns det också en grupp pingstvänner i praktiskt taget varje stad och samhälle som troget knackade dörr och sålde Evangelii Härold, rörelsens veckotidning. EH tillsammans med den obundna kristna tidningen Hemmets Vän såldes i mitten av 1900-talet i 150 000 exemplar varje vecka. Tillsammans med andra samfundstidningar och Svenska kyrkans tidning låg nog den sammanlagda upplagan på cirka 300 000. Dessutom fanns nästan överallt så kallade kolportörer som gick omkring och sålde populärlitteratur, berättelseböcker med väckelsebetonat innehåll. Under 1800-talet var till exempel EFS-förlaget större än Bonniers förlag.

I dag finns inte mycket av denna entusiasm ibland oss. Det är tragiskt. Men positivt är att det nu finns nya medier att tillgå – radio och tv. Men det verkar som om vi kristna ännu inte riktigt upptäckt dessa möjligheter. Visserligen har vi i många år använt närradion som på sina håll är framgångsrik. Men att det i Sverige genom Kanal 10 finns en fri kristen tv tycks vara för stort för att vi ska fatta det. Medan det i våra statliga tv-kanaler om kvällarna bjuds på flamsiga nöjesprogram, sänds på Kanal 10 gripande intervjuer med människor som genom ett gudsmöte har fått sina liv förvandlade – program som manar till eftertanke.

Ägaren av Kanal 10, Börje Claesson, bär ganska ensam det ansvar som det innebär att producera och sända dessa program. För egen del tog det faktiskt lång tid innan jag kom till skott och skaffade mig möjligheten att se Kanal 10, något som för mig nu blivit till stor välsignelse. När vi i mycket liten omfattning når vårt folk på traditionellt sätt borde vi som kristenhet med kraft backa upp Kanal 10. Större ekonomiska resurser till kanalen skulle givetvis göra utbudet ännu mer attraktivt för en kräsen tv-publik. Börje Claessons 70-årsdag ger oss ett mycket bra tillfälle att uppmuntra honom med en generös gåva till Kanal 10. Och att sprida kännedom om kanalen är evangelisation i sig.

Sverre Larsson
Sverre Larsson är vice ordförande i Världen idag AB

Elise fick vittna om Jesus Kristus i Svenska Dagbladet

Media. – Berätta för mig om din tro, säger Svenska Dagbladets journalist till 85-åriga Elise Lindqvist,... fredag 30/7 13:06

Kravallerna i Sydafrika och hoppet om Guds dom

Ledare Den senaste tidens kravaller i Sydafrika har skakat om en hel värld. Inte sedan... lördag 31/7 00:10

Om kärlek för Jesus varit det som känns bra just då hade vi varit förlorade för alltid.

Gästkrönika Kärlek. Vad är den? Vad gör den? Hur definieras den? De kanske mest berömda Bibelorden om kärlek är... lördag 31/7 00:00

Landet som jag som jude alltid kan lita på och luta mig emot

Israelkommentar Jag skriver denna artikel samma dag som min mamma firar sin födelsedag. Det vill säga inte sin...

Kulturförståelse skapar mer möjligheter till gemenskap

Kommunikation är nyckeln till tillit i en relation, oavsett kultur. Med en rätt kulturförståelse...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier