Jesus såg på dem och sade: ”För människor är det omöjligt, men inte för Gud. För Gud är allting möjligt.”
Markus 10:27

Världen idag

Public service är för viktigt för att låta SVT och SR sköta allt själva.

Samhällskrönika · Publicerad 00:01, 22 feb 2016

Det var en fröjd att förra veckan läsa Siewert Öholms förödande kritik i Värden idag (17/2) mot hur illa public service-uppdraget sköts av nuvarande uppdragstagare SVT, SR och UR. Enligt sändningstillstånd från staten ska SVT ”erbjuda ett mångsidigt programutbud [och] tillhandahålla ett varierat utbud på det svenska språket”, och sändningstillståndet lyfter fram att ”utrymme ska ges åt en mångfald av åsikter och meningsyttringar” (§6). Nyhetssändningarna ska ge ”allsidig information” och spegla olika perspektiv och utgångspunkter (§8). Sändningsrätten ”ska utövas opartiskt och sakligt” (§13).

Kan man hävda att SVT och SR lever upp till statens villkor? Knappast.

I höstas skrev Eric Erfors i en satirisk kolumn i Expressen (21/11) att SVT uppnår mångfald genom att utse Gina Dirawi till årets Julvärd, till att återigen leda Melodifestivalen och ”Musikhjälpen”, liksom egna TV-programmen ”Ginas show”, ”Ginas värld” och ”Edit: Dirawi”.

I DN försvarade Johan Croneman ensidigheten med att skriva: ”frågan är bara hur Erfors vill få bukt med ’problemet’? Åsiktsregistrering? Offentlig utfrågning?”

Den frågan skulle han inte ställt. För svaret är mycket enkelt. Problemet löses genom att utsätta det nuvarande statliga monopolet gällande “public service” för konkurrens. Historien är överfull med bevis på att där statliga monopol råder har effektivitet, engagemang och kompetens dalat. Självklart gäller det också samhällstjänsten public service, det vill säga nyhetsförmedling, samhällsbevakning och brett kulturutbud i allmänhetens tjänst.

De tvångsavgifter som via Radiotjänst per automatik går till SVT, Sveriges Radio och UR borde inte göra det framöver. Olika nyhets-, kultur- och dokumentärtjänster borde upphandlas. Staten kan på samma sätt som man upphandlar andra tjänster i konkurrens, lägga ut public service-uppdraget uppdelat i ett 20-tal delar.

Så kan andra mediebolag än SVT och SR konkurrera om uppdragen. Axess TV, som redan är framstående på dokumentärer, skulle kunna utveckla verksamheten genom public service-uppdrag. Det vore kul att se hur en nyhetsredaktion i Kanal 5 skulle ta form. Eller ett veckosänt kulturprogram i TV3.

SVT och SR borde helt enkelt tvingas att tävla på samma villkor som andra mediebolag om att få producera och sända nyheter och annat utbud till medborgarna utan reklamavbrott och gratis vid konsumtionstillfället.

Då skulle SVT och SR inte kunna bli klubbar för inbördes beundran som bara plockar in personer med vissa värderingar. Man skulle tvingas fokusera på kvalitet och den bredd sändningstillståndet kräver, inte forma radio och teve enligt eget och ensidigt godtycke. Genom upphandling kan bristerna rättas till. Då skulle mångfald garanteras. Ingen borde ha automatisk dragningsrätt på statliga medel, inte ens SVT och SR.

Siewert Öholm konstaterar att SVT anser sig ha rätt att driva politisk indoktrinering och vulgära etikprotester, och därtill vara kulturmanipulatörer och propagandister som uttalat tar parti i olika konflikter. Detta strider uppenbart mot uppdraget och kan inte tillåtas fortgå. Public service är för viktigt för att låta SVT och SR sköta allt själva. Fram för mångfald istället för enfald! Död åt monopolet!

SVT och SR borde helt enkelt tvingas att tävla på samma villkor som andra mediebolag om att få producera och sända nyheter och annat utbud.

Åklagare: Koranbränning inte hets mot folkgrupp

Brott. Den högerextreme politikern Rasmus Paludan polisanmäldes efter att ha bränt en koran utanför... måndag 27/3 21:00

Positivt om Israels regering lyssnar in legitim kritik

Ledare De senaste veckorna har omfattande demonstrationer hållits i Israel mot den nya... tisdag 28/3 00:10

Det är normalt att ropa ut i nöd

Bönekrönika ”Under sin tid här i köttet ropade han högt under tårar när han bad och vädjade till den som kunde... tisdag 28/3 00:00