Ty det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än att lida för onda gärningar.
1 Petrusbrevet 3:17

Världen idag

Mellanöstern-konflikten inte svartvit

Samhällskrönika · Publicerad 07:00, 29 jun 2011

Ship to Gaza. Frihetsflotta. Fredsflottilj. Kärt barn har många namn. Och det är lika dumt att tro att alla på Ship to Gaza är terrorister som att tro att alla har fredliga avsikter. I motsats till vad påfallande många (vanligtvis högt sansade) mediepersoner tycks tro går det nämligen att se på Israel/Palestina ur mer än ett perspektiv. Man kan vara en vän av Israels rätt att existera och ändå värna palestinierna och vice versa.

Tyvärr är frågan om Israel/Palestina så polemiserad att debatten för länge sen lämnat all saklighet och bredd. Råsoparna haglar från alla håll, och representanter för båda "sidor" (i en situation där det egentligen inte borde finnas några sidor alls utan bara medmänsklighet) vet inte hur de ska vrida och vända sig för att svärta ner sina motståndare. Och det gör att människorna inom medievärlden idag antingen är för eller emot Ship to Gaza – av hela sitt hjärta.
Det är att förenkla in absurdum – från båda håll. Men det finns helt klart oroande inslag i Ship to Gaza och ett av dem är Mattias Gardell. En man som beskriver Yusuf al-Qaradawi som tillhörande den "den islamiska mittfåran" får vara hur mycket professor han vill men trovärdig är han inte. Det är ingen hemlighet att Yusuf al-Qaradawi så sent som för ett par år sedan, i Al-Jazeera, uttalade sig ytterst positivt om Adolf Hitler och hans utrotning av judarna. Hitler satte judarna på plats, sa Yusuf al-Qaradawi belåtet och bevisade därmed att det bland muslimska ledare finns en stark sträng av hatisk antisemitism.

Samme man har av Mattias Gardell beskrivits som ett slags "moralkonservativ socialdemokrat". Man kan undra vad Sveriges socialdemokrater anser om den saken, och hur glada de blir över att jämställas med en man som anser att Hitlers illdåd var ett verk av en hjälte. Å andra sidan har anarkisten och den "frihetlige socialisten" Mattias Gardell en gång skrivit en entusiastisk hyllningsartikel om Moammar Khadaffi och hans regim i Libyen så vad kan man egentligen förvänta sig?
Helt klart är i alla fall att Mattias Gardell satt en ära i att idealisera islam samtidigt som han gång efter annan bagatelliserat antisemitismen. Kan man verkligen bortse från detta? Kan man verkligen köpa Frihetsflottan med hull och hår?

Naturligtvis inte. Att göra det är både dumt och naivt. Men nu är ju både dumhet och naivitet en gång för alla lite av vänsterns signum i det här landet. Det finns helt enkelt inget annat sätt att beskriva en rörelse som kritiserar kristendomen samtidigt som den hyllar islam. Som framhärdar med fartygskonvojen trots att FN: s generalsekreterare påpekar att alla leveranser till Gaza bör ske via de etablerade landtransporterna. Som bär en dammig monokel i en konflikt som kräver välputsade glasögon.

Det innebär inte att man måste döma ut Ship to Gaza. Jag är helt övertygad om att det finns en mängd seriösa människor ombord på skeppen. Men jag är lika säker på att där också finns människor med en helt annan agenda. Världen är nämligen inte svart och vit.

Att följa Jesus Kristus innebär att förneka sig själv

Gästledare Paulus bekännelse i Galaterbrevets femte kapitel, vers 24, är en bekännelse för alla Jesu... lördag 27/5 00:10

Lärdomar av utfallen mot Ungern

Ledare I osedvanligt explicita och övertydliga ordalag förklarade i veckan Ungerns premiärminister Viktor... lördag 27/5 00:00