Frukta Herren, ni hans heliga, de som fruktar honom lider ingen brist.
Psaltaren 34:10

Världen idag

Människor i Nordkorea och Kuba behöver frihet och mat, de behöver våra böner.

Gästkrönika · Publicerad 00:00, 24 jul 2021

Häpnadsväckande stora framsteg har sen Berlinmurens fall gjorts i Polen och baltstaterna vad gäller både frihet och levnadsstandard. Men det verkar som att enbart fotbollen kan garantera att stora svenska medier gediget belyser dessa länder.

Detta förhållningssätt tydliggjordes den 14 juni då det var exakt 80 år sedan sovjetiska styrkor började deportera män, kvinnor och även barn från Litauen, Lettland och Estland. Slutligen var det flera hundratusen människor totalt. Balterna skickades till läger i avlägsna delar av Sovjet och tiotusentals dödades eller dog där, många fler fick sjukdomar med mera.

Återigen hade alltså SVT och andra stora medier skäl att upplysa om våra baltiska grannar och en rejäl milstolpe i deras historia som visar varför våra finska grannar stretade emot allt vad de kunde då Stalin angrep dem 1939. 

Två veckor tidigare var det dock en DN-nyhet med baltiska inslag som fick ett visst genomslag i andra medier. Men det blev lite missvisande. Det handlade om att svenska piloter efter 63 år fick berätta att de flugit ”bakom järnridån”. Grundkällan, ett DN-reportage av den klart kunnige reportern Mikael Holmström, var det inget fel på. Den stora artikeln var fylld av dramatiska detaljer, starka bilder och tydlig grafik. Man förstår av den att statsminister Tage Erlander och några till höjdare låg bakom den ovanligt livsfarliga ordern till piloterna, men samtidigt inte ville få några formella rapporter. Detta för att kunna ge sken av att ”inte veta”. 

Mellan raderna i det imponerande DN-reportaget läser jag att det finns fler dramatiska händelser under det klassiska kalla kriget som vi av någon anledning ännu inte får bli upplysta om. 

Det som blev fel var inte den grävande journalisten Mikael Holmströms fel. Har man hans åtta sidor långa reportage ”De svenska spionflygningarna” framför sig så ser man vad flygningarna handlade om för områden.

Men den som bara sett rubrikerna eller referaten kan tro att svenskarna flög över Moskva. Det var dock inte ens de ryska gränser som gäller i dag som de svenska piloterna kränkte, utan man flög mest över vatten och öar som några år tidigare tillhört de fria polska och baltiska folken. 

Till saken hör också att vid tiden då de topphemliga svenska flygningarna genomfördes, 1950-talet, var den baltiska motståndskampen inte historia. Ännu så sent som 1965 stupade baltiska motståndsmän i strid, några enstaka på 70-talet. Vill man veta mer om dessa händelser kan man läsa exempelvis ”Skogsbröder” av Jouzas Luksa. Boken finns på svenska. 

Utanför Europa var 1950-talets ”kalla” krig ännu mer påtagligt. Första halvan av decenniet präglades säkerhetspolitiskt, även för Sverige, av det än i dag formellt oavslutade Koreakriget. Ja, det krig som Nordkorea startade med hjälp av sovjetiska vapen blev juridiskt sett den 25 juni 2021 inte mindre än 71 år. 

Som tioåring blev jag bokstavligen granne med nordkoreanska ambassaden i Bern, Schweiz. Det var dit också Nordkoreas nuvarande diktator kom som barn, fast ett par år efter mig. Ambassadpersonalen bodde i själva ambassaden och några hade även barn, som jag lärde känna på barns vis.

Jag insåg på så sätt att man kan befinna sig i Schweiz men mentalt till stor del ändå vara kvar i Nordkorea. Människorna i Nordkorea och även Kuba behöver nu både frihet och mat, de behöver våra böner.

Man förstår av den att statsminister Tage Erlander och några till höjdare låg bakom den ovanligt livsfarliga ordern till piloterna, men samtidigt inte ville få några formella rapporter.

Sverige nobbar FN-konferens: ”Antisemitiska inslag”

FN. Sverige var ett av flera länder som avstod från att uppmärksamma 20-årsjubileet av den första,... lördag 25/9 12:00

Känd diakon beskylls för judehat

Tro och solidaritet. Anna Ardin, diakon inom Equmeniakyrkan och ledamot i förbundsstyrelsen för socialdemokratiska Tro... lördag 25/9 08:00

Det är i misstrons mylla som alla broar bränns.

Gästkrönika Skandinavien har varit hela världens lilla Bullerby. Ett handslag har räckt, ett löfte har hållits.... lördag 25/9 00:00

Glädjeämnen mitt i fattigdomen

Missionsglimten Gå ut mission samarbetar sedan ett par år med inhemska missionärer på Madagaskar. Det är helt... lördag 25/9 00:00
E-tidning
Senaste magasinen

Hur länge bör vi vänta med att gifta oss?

Familjefrågan Jag har träffat en man som jag har blivit enormt förälskad i. Vi har träffats i snart tre månader...
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier