Men var nu starka och låt inte modet falla, för ert arbete ska få sin lön.
2 Krönikeboken 15:7

Världen idag

Inte skulle väl en regim som hänger på en skör tråd försöka erövra grannländer?

Gästkrönika · Publicerad 00:10, 12 jan 2021

Det löper en röd tråd mellan 1921 och 2021. Detta kommer under 2021 uppmärksammas stort i Kina. Vill vi ta till oss Sveriges roll i de ödesdigra händelser som utspelade sig för nu hundra år sedan?

Vladimir Lenins grepp om makten i det unga Sovjetryssland hotades i början av 1921 särskilt av missnöjet i den ryska hamnstaden Kronstadt, som ligger på en ö i Finska viken. Protesterna bland dess sjömän, som varit nyckelfigurer i att störta tsaren, var enligt Lenin själv en av hans svåraste motgångar.

Han valde att bekämpa dem militärt, både med vanliga soldater och med hjälp av särskilt fanatiska partisoldater. Tusentals sjömän och civila dödades av Lenins trupper, men många tusen av de missnöjda undkom också genom att fly över isen till Finland. 

Inte skulle väl en regim som hänger på en skör tråd försöka erövra grannländer? Lenin hade dock försökt ta över Polen och Ungern. År 1921 tyckte Lenin, ivrigt påhejad av Stalin, att det var dags att ge sig på Georgien, som sedan tre år var självständigt och vars självständighet hade erkänts även av Lenin.

Det tog drygt en månad för Lenins trupper att helt besegra Georgien. Därefter var det inte så att de sovjetiska makthavarna på något sätt slog sig till ro. Under 1920 inledde Lenin projektet att starta ett kinesiskt kommunistparti, och i juli 1921 bildades partiet formellt av 12 eller 13 män (källorna är oense). 

Till skillnad från flera andra kommunistpartier, som det svenska, har Kinas kommunistiska parti inte bytt namn sedan tillblivelsen, och man håller även fast vid sina från Sovjet direktimporterade partisymboler. Firandet av partiets 100-årsdag har redan inletts och lär även för allmänheten i väst bli tydligare ju närmare den 1 juli 2021 vi kommer.

Vad var det som gjorde att Lenins regim överlevde de första åren, när det var till stor del omöjligt för Sovjetryssland att bedriva utrikeshandel? En viktig orsak var att Lenin kunde använda Sverige som transitnav för diverse stöldgods, inte minst guld.

Hur detta var möjligt har senast tagits upp i Fredrik Malms bok Naftasyndikat, fjolårets kanske viktigaste bok om svensk historia. Läsvänlig är den också. Det är inte bara den svenska kommunismen som synas av Malm, utan även den tidiga socialdemokratin granskas, och många läsare lär slås av hur en rad fakta om ledande socialdemokrater har förtigits respektive dolts under årens lopp.

Många hederliga och rättvisetörstande människor var givetvis med och skapade Sveriges största politiska parti under 1900-talet. Men om man tar sig tid att sätta sig in i hur partiet också var en del av Lenins räddningsplanka är det svårt att inte förfäras – Lenins ”frukter” kan vi betrakta i vårt nyhetsflöde i stort sett dagligen.

En viktig orsak [till att att Lenins regim överlevde de första åren] var att Lenin kunde använda Sverige som transitnav för diverse stöldgods, inte minst guld.

Låt inte USA-politik söndra Andens enhet

Ledare Den senaste tidens händelser i USA har skapat nya konfliktlinjer inom kristenheten. Även här i... torsdag 21/1 00:00

Låt inget eller ingen hämma eller tysta ditt rop till Jesus.

Inför söndag Matt 8:5–13 Denna söndag har en stark rubrik: ”Jesus skapar tro.” Här inbjuds vi att ta del av ett... torsdag 21/1 00:10
E-tidning
Senaste magasinen
Följ Världen idag i sociala medier