Ni ska lära känna sanningen, och sanningen ska göra er fria.
Johannesevangeliet 8:32

Världen idag

Ingen form av islamistiska beteenden – för att inte tala om islamistiska värderingar – bör normaliseras.

Samhällskrönika · Publicerad 00:01, 2 maj 2016

Den sista tiden har varit turbulent i svensk politik och Miljöpartiet genomgår just nu sin värsta kris. Men det handlar inte om något drev mot partiet. Det handlar om att partiet för första gången någonsin genomgår en rejäl granskning.

Att denna granskning uteblivit har säkert flera orsaker, en tänkbar kan vara en vag föreställning om att ett parti som värnar miljö och klimat per automatik är ett parti dit goda, demokratiska och ansvarstagande människor söker sig. När det nu inte längre går att bortse ifrån att Miljöpartiet blivit hemvist för diverse odemokratiska krafter – rentav infiltrerats av islamister, om man får tro forskaren Lars Nicander – faller förtroendekapitalet som en sten. Få tvivlar längre på sanningshalten i Nalin Pekguls yttranden om Mehmet Kaplan, nu handlar det mer om hur många som måste gå innan partiet kan återfå åtminstone en gnutta trovärdighet. Kan språkrören sitta kvar, när de uttryckt att de har fullt förtroende för Kaplan – samtidigt som bevisen för hans tveksamma demokratiuppfattning blir allt fler?

En annan miljöpartist som fått gå är Yasri Khan, mannen som vägrar skaka hand med kvinnor. Det är den kulturen han vuxit upp i, säger han, och bortser därmed helt ifrån att han numera lever i en annan kulturell kontext där människor iakttar andra seder och bruk.

Kritiken har varit benhård, och det med rätta. Men det finns också de som försvarat Yasri Khans rätt att slippa skaka hand med kvinnor, främst med argumentet att det finns olika sätt att hälsa i olika länder. Det argumentet saknar dock helt relevans eftersom debatten inte handlar om hur man hälsar i andra länder – utan om hur man hälsar i Sverige. En del menar att reaktionerna mot Khan främst handlar om att svenskar i gemen är intoleranta och inte gillar olika.

Det är inte första gången vi hör den typen av argument när människor säger stopp och belägg till beteenden som, med svenska mått mätt, är oacceptabla. Men svenskar är inte mer intoleranta än andra folkslag. Däremot är det naturligtvis så att vi har våra traditioner, och att den stora majoriteten gärna vill att dessa ska bevaras – inte minst av politiker som är valbara till förtroendeuppdrag. Det är naturligt och inte det minsta intolerant. Det är betydligt mer intolerant att, som Yasri Khan, inte acceptera att ta seden dit man kommer.

Enligt Sveriges Radios Mellan­östern­korre­spondent Cecilia Uddén, som har en lång yrkesverksam tid i regionen, har det bara hänt en enda gång att en man inte velat ta henne i hand, och då handlade det om en mycket konservativ islamist. Muslimska män i allmänhet har inga problem med att skaka hand med kvinnor, särskilt inte de som lever i västvärlden och som accepterar de västerländska värderingarna.

Med tanke på Yasri Khans övriga felsteg väcks lätt misstankar om att han själv tillhör just en konservativ islamistisk gruppering. Det vore därför önskvärt med alla kort på bordet, klara besked och avståndstaganden från hans sida. Ingen form av islamistiska beteenden – för att inte tala om islamistiska värderingar – bör normaliseras. Tvärt om bör vi med kraft motverka alla dessa uttryck om vi vill behålla ett tolerant och öppet samhälle.

Muslimska män i allmänhet har inga problem med att skaka hand med kvinnor, särskilt inte de som lever i västvärlden och som accepterar de västerländska värderingarna.

Mer än 42 miljoner aborter under 2019

Statistik. Under förra året genomfördes 42,2 miljoner aborter globalt, enligt sajten Worldometers. Samtidigt visar ny forskning att fler kvinnor än vad som...
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Utstött – men pånyttfödd

Missionsglimten Jag är helt omtumlad av mötet med Alamak! Hon är strax över tjugo år och bor i ett av Asiens tuffaste länder. I dag står hon utanför sin...