På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Ett militärt försvar kan knappast fungera om det civila samhället är i totalt kaos.

Samhällskrönika · Publicerad 00:00, 5 feb 2016

Det finns för vårt land brännheta säkerhetspolitiska frågor som inte har ställts, samtidigt som mer eller mindre falska påståenden har fått stor spridning. Det handlar ytterst om frihet och fred, liv och död.

Nyligen skrev Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg artikeln ”Nato större hot än Putin”. Artikelns många halvsanningar och rena felaktigheter blev offentligt granskade av Patrik Oksanen, politisk redaktör på Hudiksvalls tidning (C). Granskningen kan lätt hittas på nätet genom att söka Oksanen Linderborg. Men jag vill här lägga till en del om Linderborgs påståenden om ”inringningen av Ryssland”.

Som Patrik Oksanen korrekt påpekar har Ryssland landgräns med inte mindre än 14 stater och bara fem av dessa är med i Nato, nämligen Norge, Estland, Lettland, Litauen och Polen. Dessutom: före Kremls beslut att invadera Ukraina var den permanenta närvaron av andra Natoländers trupp i dessa länder nästan mikroskopisk, det handlade om några hundra personer. Någon ”inringning” går det på grund av dessa länder inte att tala om eftersom Ryssland har över tjugotusen kilometer landgräns och faktiskt bara lite över tusen av dessa kilometrar är med Nato-stater.

Det finns dock flera icke-Natoländer som är helt eller nästan helt omringade av Nato. Ja, stackars Schweiz, Österrike, Andorra, Vatikanen och San Marino. Sedan kan vi ju även konstatera att två av våra egna mesta grannar, Danmark och Norge, har tillhört Nato i flera decennier. Skulle det vara något fel på demokratin i de länderna? Har inte deras socialdemokrater också haft regeringsmakt flera gånger och till och med fått ledande positioner inom Nato?

Märkligt okunnig var kulturchefen på Sveriges största tidning också om antalet länder som Ryssland har militärbaser i. Hon kunde bara hitta tre av sju stater. Tillåt mig gissa att Linderborg också är okunnig om att Ryssland gick om USA på den latinamerikanska vapenmarknaden, alltså på USA:s bakgård, redan 2010. Det här är något som inte bara spelar roll för Rysslands ekonomi utan även för dess politiska och militära inflytande i området.

Andra ämnen som Nato-motståndarna inte tar upp är att vad gäller antalet kärnvapen, stridsvagnar och brigader, är USA inte alls den jätte som dess enorma militärbudget kan få en att tro (löner och vapenpriser gör skillnad). Faktum är att Ryssland, särskilt i Europa, är jämbördigt eller överlägset USA i dessa hänseenden. USA har dessutom att ta hänsyn till Kinas växande militär.

Nu kanske det låter som om jag strax tänker förespråka svenskt Natomedlemskap. Jag skulle dock, liksom tidigare, helst se ett Sverige som med egna medel kan försvara sig, möjligen tillsammans med Finland. Problemet för mig och sådana som jag är att det ännu i Sverige saknas ett vettigt politiskt parti att rösta på för att få ett starkt, självständigt försvar. För att tala klartext – SD må vurma för försvaret men bland annat dess mörka historia gör det omöjligt för mig att rösta på det partiet.

När jag säger försvar menar jag också mer än det militära. Våra senaste regeringar har i stort sett skrotat vårt en gång imponerande civilförsvar. Vi har numera också en extremt låg självförsörjningsgrad, kanske Europas lägsta. Detta är sjukt och faktiskt viktigare än Natofrågan, då ett militärt försvar knappast kan fungera om det civila samhället är i totalt kaos.

En del av orsaken till att inte fler kräver ett trovärdigt svenskt försvar, kan nog faktiskt sökas i att public service-medier har gjort ett så uselt jobb att belysa militärt och civilt försvar. Det är först på senare tid som vår gemensamma livförsäkring har ansetts behöva granskas av SVT och SR. Än i dag görs det mycket bristfälligt. Bara mycket sällan ställer public service-reportrar frågor till Kreml om dess beteende i Östersjön. Nu när det från försvarsministern just uttalats att det inte råder någon tvekan om, att Sverige 2013 utsattes för en mycket närgången anfallsövning, bestående av två ryska strategiska kärnvapenbombare och fyra jaktplan – varför intervjuar inte nu SVT den ryske försvarsministern?

En del av orsaken till att inte fler kräver ett trovärdigt svenskt försvar, kan nog faktiskt sökas i att public service-medier har gjort ett så uselt jobb att belysa militärt och civilt försvar.

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier