Är någon bland er vis och förståndig, då skall han visa sina gärningar genom ett klokt och vänligt uppträdande.
Jakobsbrev 3:13

Världen idag

En viktig förändring som inträffar i församlingar som startat Celebrate Recovery är att stigmat bryts.

Samhällskrönika · Publicerad 00:01, 17 aug 2016

De här raderna är skrivna från ett soligt Kalifornien där Celebrate Recovery nu har firat 25 år. Men det blev inget nostalgiskt tillbakablickande. Två nya satsningar lanserades med fokus på mental hälsa och sexuell exploatering.

Celebrate Recovery använder samma tolv steg som Anonyma Alkoholister (AA) men med en tydligare definition av ”den högre kraften” som Jesus Kristus och med en bredare målgrupp: alla med sår, ovanor och beroenden – alltså inte bara alkoholberoende.

För dem som är aktiva i Celebrate Recovery betoningen på mental hälsa inte som någon större överraskning. Många med drogproblem har en underliggande problematik med depression eller exempelvis ADHD. Många drogmissbrukare ”självmedicinerar” eftersom de inte fått någon annan adekvat hjälp.

Men även många av dem som ”bara” brottas med dålig självkänsla, vrede eller bitterhet uppvisar symptom på mental ohälsa.

Det var efter det att Rick & Kay Warrens son begick självmord som pastorsparet bestämde sig för att ägna sina krafter åt frågan om psykisk ohälsa i kyrkan. De tänkte först starta ett nytt arbete men insåg, efterhand som man planerade, att många av de människor man tänker på redan finns inom Celebrate Recovery.

En viktig förändring som inträffar i församlingar som startat Celebrate Recovery är att stigmat bryts, exempelvis för missbrukare, människor med humörproblem, bitterhet eller medberoende. På samma sätt tror man nu att det är dags att bryta stigmat kring mental ohälsa.

Det är absolut inte frågan om att man som ledare inom Celebrate Recovery ska ställa diagnoser eller trampa in på läkarnas kompetensområde. Men mycket kan göras för att stötta och lindra och komplettera vårdens insatser. Och mycket fortbildning behövs för att hantera den verklighet som redan finns.

Den andra nyheten från Celebrate Recovery var fokus på sexuell exploatering. Det handlar om kvinnor (och män) som suttit fast i traffickingindustrin och den långsiktiga rehabiliteringen av dessa, men också om ”kunderna” – de som står för efterfrågan på porr, sexuellt utnyttjande och trafficking.

Både satsning på mental hälsa och på sexuell exploatering stämmer obehagligt väl med de erfarenheter vi redan har efter att ha haft Celebrate Recovery i tre år i Sverige.

Vi möter en explosiv ökning av män som fastnat i porrberoende – inte bara som ett uttryck för allmänt slapp moral, utan ett beroende som är i klass med kemiskt missbruk.

Men vi har faktiskt också mött kvinnorna som varit involverade i sexhandeln och sargats svårt av sina erfarenheter där. Ofta finns det ett mönster av tidiga övergrepp.

Precis som på området mental hälsa är detta ett område som kräver kompetens och visdom. I USA kommer Celebrate Recovery att samverka med organisationen Treasure som startas av ex-strippan Harmony Dust. (www.iamatreasure.com)

Det är en öppen fråga hur snart dessa nya satsningar kan genomföras i det svenska arbetet, men det är ingen tvekan om att inbrytningen på områden som psykisk hälsa och sexuell exploatering ligger väldigt rätt i tiden.

Det är ingen tvekan om att inbrytningen på områden som psykisk hälsa och sexuell exploatering ligger väldigt rätt i tiden.

Klimat i hetluften verkar inte hjälpa miljöpartier

Politik. Klimatfrågan lyfts ofta fram i medierapporteringen och är viktig för många väljare, men... söndag 19/9 12:00

100-årig demokrati lider av allvarliga skavanker

Ledare En ny riksdag har öppnats och vi har påmints om att det är 100 år sedan den parlamentariska... lördag 18/9 00:10

Bevara mitt hjärta – därifrån utgår livet

Missionsglimten – Hallå? Hej, syster, hur mår du? Jag har saknat dig! Jag blir alltid så glad, uppmuntrad, fylld... lördag 18/9 00:00

Ryska valet inte spännande förrän efteråt: ”Riggat system”

Politik. En del vill inte ens se röstningen till Rysslands parlament som ett val, andra kallar det fars. Men... lördag 18/9 20:00

IMF-chefen anklagas för Kina-påtryckningar

Utredning. Världsbankens ledning pressade sin personal att skönmåla Kina när de skulle göra rankinglistan... lördag 18/9 16:00

Lyckligtvis är Gud inte som du och jag.

Ungkrönika lördag 18/9 00:00

Allt fler kommuner drar in stöd till religiösa aktörer

Kartläggning. Allt fler kommuner drar in bidrag till föreningar med religiös huvudman, oavsett om verksamheten... lördag 18/9 12:00

När två världsbilder kolliderar

Israelkrönika Jakten på de sex terrorister som rymde från Gilboafängelset i Israel förra veckan har fullständigt...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier