Dina ögon såg mig när jag bara var ett foster. Alla mina dagar blev skrivna i din bok, formade innan någon av dem hade kommit.
Psaltaren 139:16

Världen idag

Bitte Assarmo är debattör och fri skribent.

En skugga över julfriden

Samhällskrönika · Publicerad 00:00, 19 dec 2011

Julen är barnens högtid. När Gud lät sin son komma till oss som ett nyfött barn visade han oss hur viktigt och värdefullt det lilla barnet är. Och få människor kan betrakta ett försvarslöst spädbarn utan ömhet och kärlek, oavsett om barnet är deras eget eller någon annans.
Just därför känns det så oerhört tragiskt när barn dödar andra barn, som i Ljungby för några månader sedan. När polisen nu har klargjort att fallet är löst, och att fyraårige Texas mördades av en tioårig pojke, efterlämnar sanningen en svart skugga över julfriden; en ogripbar tragedi med inte bara ett utan flera offer som följd.
När de två tioåringarna Jon Venables och Robert Thompson kidnappade, misshandlade och mördade den tvåårige James Bulger i Merseyside utanför Liverpool 1993, framställdes de som ondskefulla monster. Under rättegången placerades de på en upphöjd plats i rättssalen så att alla skulle kunna se deras ondska, och de dömdes till långa fängelsestraff.

Ingen kan väl tycka att det är underligt att James Bulgers föräldrar kände hat och svor på att hämnas, om de någonsin stötte på sonens mördare. Men att ett helt land, eller åtminstone en enad press och politikerkår, stod bakom lynchstämningen är både märkligt och upprörande. 
Få lät sig påverkas av att båda pojkarna vuxit upp i gravt dysfunktionella familjer. Att Robert Thompsons far hade övergett familjen och att modern lämnade barnen ensamma hemma dag som natt medan hon satt på puben och försöka dricka bort sina sorger och sin ångest. 
Att Jon Venables hade vuxit upp i en instabil miljö, där både föräldrarna tidvis led av svåra depressioner och där fadern regelbundet misshandlade sonen. Självaste premiärministern, John Major, ökade på lynchstämningen genom att hävda att man borde ”förstå mindre och fördöma mer”.

Men Gud gav oss inte sin son för att vi skulle fördöma. Han gav oss sin son för att vi skulle lära oss förstå och åtminstone försöka att förlåta. Därför är det så förfärligt när vuxna människor plötsligt ser på tioåriga barn som monster. 
Det som Jon Venables och Robert Thompson gjorde mot James Bulger var utan tvekan fruktansvärt rått och brutalt; handlingen i sig var inget annat än djävulsk. 
Men i deras bakgrund fanns pusselbitar som, om de hade lagts på plats, hade kunnat förklara den besinningslösa vrede och det sadistiska raseri som stormade inom dem. Att försöka lägga pusslet hade varit bättre än att skrika på fängelse – inte bara för Jon Venables och Robert Thompson utan i ännu högre grad för James Bulgers sörjande anhöriga. 
För inte tror jag att paret Bulgers sorg blev mindre för att barnen som mördade deras son ställdes inför rätta som en vuxen.

Därför är det, mitt i det nattsvarta tomrummet, trösterikt att högst få i Sverige skriker efter hämnd och att den tioåring som ströp fyraårige Texas kommer att få vård och inte fängelsestraff. 
Inte för att någon kan begära att de sörjande föräldrarna ska förlåta. Men kanske kan det lindra deras sorg om de en dag förstår varför. Det tål att tänkas på nu när julen står för dörren och vi än en gång får fira den glädjerika händelsen i Betlehem.

BITTE ASSARMO

Vaccinpass kan införas vid mindre samlingar

Corona. Nu återinförs rekommendationer om avstånd och munskydd. Om smittläget förvärras kan regeringen ta... torsdag 9/12 07:00

Vad är planen för att vända Svenska kyrkans utveckling?

Ledare I veckan meddelade Antje Jackelén att hon går i pension hösten 2022. När hon lägger ner staven sker... torsdag 9/12 00:10

Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

Israelkommentar Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill... torsdag 9/12 00:00

Svenska Akademiens ordbok på väg mot graven

Språk. Sista delen Svenska Akademins ordbok (SAOB) väntas bli färdig under 2023. Därefter riskerar... torsdag 9/12 05:00

Rysk invasion rycker allt närmare

Ledare Närmare ett storskaligt krig än nu har vår världsdel inte varit sedan Berlinmurens och... torsdag 9/12 00:00

När traditioner och demokratiska värden kolliderar

Israelkrönika Vad gör man när tusenåriga traditioner kolliderar med moderna demokratiska värden? Frågan har varit... onsdag 8/12 00:00

Vi vet egentligen aldrig vad som ska hända i en bönestund.

I min ungdom hörde jag flera predikningar som hjälpte mig att förstå betydelsen av bön med... torsdag 9/12 00:00

Vaccinkritisk tv-evangelist död i covid-19

USA. Evangelisten Marcus Lamb, vd för det kristna tv-nätverket Daystar TV, avled nyligen i sviterna av... onsdag 8/12 21:00

Senaste nytt

    När traditioner och demokratiska värden kolliderar

    Israelkrönika Vad gör man när tusenåriga traditioner kolliderar med moderna demokratiska värden? Frågan har varit...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier