Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

En kristen mediegåta

Samhällskrönika · Publicerad 00:01, 27 apr 2016

I min första krönika tänkte jag klaga på kristna tidningar. Men lugn, jag är själv en av syndarna.

Sedan 90-talet har vi i svenska kristna tidningar kunnat läsa hur man har nått sökare i Willow Creek i Chicago och i Saddleback Church i Kalifornien. Deras färgstarka pastorer, Bill Hybels och Rick Warren, gav oss hopp om att det är möjligt att bedriva ett både modernt och bibelförankrat församlingsarbete. Tusentals tog emot Jesus som Frälsare i de här kyrkorna.

Jag skrev själv ett av de första reportagen i Sverige från Willow Creek. Den församlingen har varit en stor inspiration för många. På senare år är det framför allt deras ”Leadership Summit” som inspirerat många församlingsledare i Sverige till att våga leda med både värderingar och visioner.

Men det finns en stor gåta: ingenstans i alla dessa reportage – inte heller i mina – har vi kunnat läsa om en av de överlägset största tillväxtfaktorerna: recovery, den amerikanska beteckningen på tolvstegsrörelsen.

På 90-talet följde jag med en grupp kristna ledare som gjorde studiebesök i kraftigt växande församlingar i USA. Överallt kryllade det av recovery-program. Man var generös med att upplåta lokaler till vanliga tolvstegsgrupper (typ Anonyma Alkoholister/AA) men hade också egna recoveryprogram.

Jag köpte till och med en ”Recovery Bible” i Willow Creeks bokhandel och ställde den hemma i bokhyllan. Något intryck måste den här resan ha gjort på mig, för i en ledare i Dagen hävdade jag, att om det blir någon ny folkväckelse i Sverige så kommer den med nödvändighet att beröra stora delar av Svenska kyrkan, och den kommer att ha sina viktigaste källsprång från Alpha och från tolvstegsrörelsen. Men kopplingen mellan recovery och tillväxten i Willow Creek och Saddleback gjorde jag aldrig.

Några år senare kom jag själv till vägs ände, eller som tolvstegsprogrammet säger i första steget: ”Vi erkände att vi var maktlösa inför det vi brottas med …” Vid den här tiden hittade jag Recoverybibeln i min bokhylla och fick en ny påminnelse om att Gud leder på lång sikt.

Nu har jag upptäckt hur större delen av församlingstillväxten i Saddleback kommer från deras eget tolvstegsarbete, Celebrate Recovery, som jag numera är Sverigeledare för. Totalt 3,5 miljoner människor runt om i världen har hittills fått hjälp med sina sår, ovanor och beroenden genom detta program.

Men det är fortfarande en gåta att vi var så många som inte såg det självklara: att tillväxten i dessa församlingar kom från deras öppenhet för människor som kommit till vägs ände och att man upptäckt hur tolvstegsprogrammet hade växt fram i en varm helgelseväckelse på trettiotalet, Oxfordgrupprörelsen.

Lyft gärna fram inspirerande principer om ledarskap från Willow Creek och Saddleback. Lyssna gärna på celebriteter från amerikansk politik i Leadership Summit, men missa inte en av de absolut viktigaste nycklarna till deras tillväxt: modet att våga möta de sargade, de uppgivna, alla dem som kommit till vägs ände och bara har kvar ett enda hopp: att Gud ska förbarma sig över dem och upprätta dem till ett värdigt liv!

Det finns en stor gåta: ingenstans i alla dessa reportage – inte heller i mina – har vi kunnat läsa om en av de överlägset största tillväxtfaktorerna: recovery, den amerikanska beteckningen på tolvstegsrörelsen.

Tusen poliser till räcker inte för att hindra ungdomsbrottslighet

Ledare En ny studie från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att unga som döms för rån eller våld mot... lördag 17/4 00:10

Att förlåta betyder inte att jag säger att det som hände var okej.

Ungkrönika Jag sitter och lyssnar på min vän på andra sidan träbordet. Hon beskriver hur hennes hjärta har... lördag 17/4 00:00

KD vill förebygga brott genom stärkta familjer

Politik. Ett förstatligande av sjukvården var första prioritet när Kristdemokraternas partiledare talade på... lördag 17/4 08:00

Israel allt populärare i Europa – men håller trenden?

Israelkommentar Den framgångsrika vaccinerings­kampanjen i Israel och de förbättrade relationerna till arab­världen...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier